Načrtovanje in izbira kopalniških elementov

0
152
Izbira kopalniških elementov
Kopalnica

Načrtovanje in izbira kopalniških elementov je pogosto velik projekt, ki zahteva premišljeno načrtovanje, izbor materialov in elementov. Tako kot pri opremljanju drugih prostorov tudi pri kopalnici velja, da si najprej pripravite proračun, ki ga nameravate nameniti za opremo, naredite popis elementov, ki jih želite imeti v kopalnici, si zabeležite vse potrebne mere, si zamislite slog in se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo povedal, kakšne materiale je smiselno uporabit in kaj je primerno oziroma smiselno za velikost vaše kopalnice. Šele nato se odpravite v trgovino s kopalniško opremo oziroma na splet. V prvi vrsti se osredotočite na to, da bo vaša kopalnica funkcionalna, nato pride na vrsto sledenje trendom. Poskušajte najti ravnotežje med sledenjem trenutnim trendom in izbiro večnih dizajnov.

Načrtovanje in izbira kopalniških elementov

Večni dizajn izberite za talne in stenske obloge, sanitarije ter pohištvo

Že dobro uveljavljene dizajne je smiselno izbrati pri elementih in materialih, ki so težji za zamenjavo, zato izberite takšne, ki se jih ne boste naveličali.

Za talne in stenske obloge je priporočljivo izbrati klasične nevtralne dizajne, kar pa seveda ni pravilo. Pri talnih in stenskih oblogah od materialov za večne veljajo marmor, granit, travertin. Ti so modna stalnica in bodo kopalnici dali pridih luksuza in elegance.

Pri sanitarni opremi je bela vedno varna izbira, saj se bo prilegala vsakemu slogu.

Pri pohištvu izberite kakovostne kose, ki bodo trajni in funkcionalni. Leseni ali beli elementi so nevtralni in se enostavno prilagodijo različnim stilom, hkrati pa zagotavljajo dolgotrajnost.

Večna barva je bela, večna materiala marmor in les

Pri ustvarjanju kopalnice, ki bo funkcionalna in estetsko dovršena skozi dolga leta, sta se za odlično izbiro izkazali bela ali nevtralna barvna shema. Omogočata prilagodljivost pri izbiri dekorativnih elementov, ki jih lahko enostavno menjate glede na sezonske trende ali osebne preference.

Med naravnimi materiali v kopalnicah prevladujeta marmor in les. Marmor je od nekdaj simbol razkošja in elegance, pogosto uporabljen za umivalnike, pulte in talne ter stenske obloge. Njegova vzdržljivost in brezčasna lepota ga postavljata na vrh seznama materialov za kopalnice. Medtem pa leseni elementi kopalnici dodajo toplino in naravni pridih ter ustvarjajo prijeten in domač občutek. Les se večinoma uporablja za omarice in stenske obloge na delih, ki niso v stiku z vodo, medtem ko so talne obloge večinoma keramične v imitaciji lesa.

Kdaj slediti trendom in kaj je trenutno v trendu?

Trendom sledite pri nakupu dodatkov in dekoracije

Trendom sledite pri elementih, ki jih je dokaj enostavno zamenjati, denimo pri dodatkih in dekoraciji kot so brisače, preproge, zavese za tuš in drugi manjši dodatki, ki so popolni za eksperimentiranje z barvami in vzorci, ki so trenutno v trendu. Ker so cenovno dostopni, jih lahko enostavno zamenjate, ko se trendi spremenijo. Tudi ogledala z zanimivimi okvirji ali moderne svetilke lahko hitro in učinkovito osvežijo prostor ter jih lahko zamenjate, ne da bi pri tem povzročili velike stroške.

V trendu so preproste, elegantne in funkcionalne kopalnice

Večina kopalnic, ki so bile oblikovane in opremljene v zadnjem času, so preproste, elegantne in funkcionalne, kar se odraža tudi v izbranih materialih.

Nevtralne barve kot so siva in bež: Barve v teh dveh odtenkih so postale sinonim za modernost in brezčasnost v kopalniškem oblikovanju. Te barve so priljubljene zaradi svoje sposobnosti, da ustvarijo umirjeno in sproščujoče vzdušje, ki je ključno v prostoru, namenjenem osebni negi in sprostitvi. Siva barva prinaša eleganco in sodoben pridih, medtem ko bež barva dodaja toplino.

Veliko formatne ploščice: Postajajo vse priljubljenejše, saj ponujajo številne prednosti –  vizualno povečajo prostor, zmanjšajo število fug, kar olajša čiščenje in vzdrževanje, ter ustvarijo enoten in prefinjen videz.

Leseno pohištvo ali imitacija lesa: Les je material, ki vnaša naravno toplino in prijeten občutek v katerikoli prostor, in kopalnica pri tem ni izjema. Leseno pohištvo v kopalnicah je odličen kontrast k hladnim nevtralnim barvam in velikim formatom ploščic. Leseni elementi, kot so omarice, police ali celo okvirji ogledal, dodajo prostoru pridih narave in domačnosti.

Sanitarni elementi in armature: Še vedno je priljubljena izbira sanitarnih elementov klasična bela barva. Marsikdo bi si zamislil armaturo v kateri od barv, a se predvsem zaradi cene za to največkrat ne odločijo. Krom je namreč še vedno najcenejša možnost.

Trenda, ki v Sloveniji še nista pogosta, v tujini pa sta pravi hit 

Tapete za mokre prostore in travertin pri nas še nista dosegla vrhunca priljubljenosti, medtem ko sta v tujini postala pravi hit.


Tapete za mokre prostore: Te posebne tapete so izdelane iz vodoodpornih in trajnih materialov, ki prenesejo vlago in visoko vlažnost, kar jih naredi idealne za kopalnice in kuhinje. Njihova priljubljenost izhaja iz široke palete dizajnov, ki omogočajo kreativno in edinstveno estetsko nadgradnjo prostora brez kompromisov glede funkcionalnosti. Kljub temu, da so pri nas še vedno razmeroma redke, njihova vsestranskost in praktičnost napovedujeta, da bodo v prihodnosti postale pomemben element tudi v slovenskih domovih. Nalepite jih lahko kar čez že obstoječo keramiko in se tako izognete odstranjevanju keramike. Seveda ne delajte tega sami, temveč pokličite strokovnjaka, ki vam bo tapeto pravilno položil.

Travertin je naravni kamen, ki se predvsem v tujini vse pogosteje uporablja kot material za stenske in talne obloge kopalnic. Njegova edinstvena tekstura in naravni vzorec dodajata prostoru prefinjen in eleganten videz. Obenem je travertin trajen in odporen material, primeren za uporabo v mokrih prostorih. Zaradi svoje nevsiljive lepote se odlično kombinira z različnimi slogi in barvami ter daje kopalnici pridih naravne lepote in prestiža. Trend uporabe travertina v kopalnicah kaže na naraščajoče zanimanje za naravne materiale in željo po ustvarjanju prostorov, ki izžarevajo toplino in eleganco.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here