Art deco – bleščeč in eleganten

0
6554

Po koncu 1. svetovne vojne se je začel Art deco-ja, ki je ponujal glamurozen stil življenja, kot motiv za nov začetek.

Navdušenje in optimizem v povojni Evropi in Ameriki sta ustvarila osnove za ta bleščeč in eleganten slog dekoriranja. Art deco je združil moderne materiale, gibanje in industrijske trende tistega časa. In rezultat? Mehek, osupljiv design, ki vas bo osvojil še danes. Osnovne značilnosti Art decoja so kontrasti (temno in svetlo, ravno in valovito, okroglo in kvadratno …), industrijski materiali (stekleni bloki, neon, krom, ogledala in panele neprozornega stekla), čiste linije (poudarjene so oblike in črte, ne pa vzorci) in glamur (veliko srebra in zlata, eksotične tkanine).

Dnevna soba in kuhinja

Za Art deco pohištvo so značilne čiste linije. Je moderno in lesketajoče. Veliko kosov pohištva je postavljenih na kromirane podstavke, ki dodajo pohištvu še poseben čar. Leseni kosi so lakirani v črno ali expresso. Od lesa je najpogostejša ebenovina, brazilski palisander in beli javor. Mize imajo pogosto stekleno površino. Prevladujejo hladne barve, ki hodijo z roko v roki minimalizmu. Poleg črne in bele se v kombinaciji s črno pogosto pojavlja vijolična, rdeča ali zelena barva. Lahko pa porabite tudi kombinacijo močno zelene in modre barve. Med talnimi oblogami je najbolj značilna klasična črno bela šahovnica, pa naj bo to črn in bel marmor, keramične ploščice ali vinil. Ne boste pa zgrešili niti z visoko poliranim parketom, na katerem ne sme manjkati preproga z geometrijskim vzorcem.

Kopalnica

Marmor je od nekdaj brezčasna izbira in kopalnica v stilu Art deco bo videti razkošno v vseh vrstah marmorja: beli, črni ali sivi, tako na tleh, kot po stenah. Če boste namesto marmorja izbrali ploščice, naj bodo te v sijaju: črne, bele, mornarsko modre, smaragdne ali katere koli druge barve. Črna in bela barva sta najbolj priljubljeni barvi za dekoriranje Art deco prostorov. Ustvarjanje različnih geometrijskih vzorcev je vedno elegantna ideja. Če želite nekaj bolj vpadljivega, izberite tapete. Pozorni pa bodite, da so le te primerne za uporabo v kopalnicah.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here