Razporeditev elementov v kuhinji

0
6053

Kuhinja mora dobro služiti vašim potrebam, zato mora biti predvsem funkcionalen ter priročen prostor. Z leti se je iz zaprtega prostora vse bolj pomikala v dnevni prostor, ki ga sedaj v večini primerov ločuje samo še jedilna miza. Center druženja so postale predvsem otočne kuhinje. Pri opremljanju tega prostora je izjemno pomembna estetika in funkcionalnost, saj ta zaseda velik del bivalnega prostora.

Pri postavljanju in opremljanju ni treba nujno slediti trendom; najpomembneje je, da se boste dobro počutili in v tem prostoru kuhali s strastjo ter preživljali svoj prosti čas z najdražjimi. 

Delovni trikotnik

V kuhinji je pomembno, da imate vedno vse na dosegu roke, in sicer tako da naredite med delom v kuhinji čim manj korakov.Razmik med štedilnikom in koritom naj bo vsaj 60 cm. Pozicija štedilnika oziroma steklokeramične plošče naj bo od stene ali visokega elementa vsaj 30 cm.V kuhinji se najpogosteje gibljemo med prostorom za shranjevanje živil (hladilnik), pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane (kuhališče). Te elemente povežite skupaj v »delovni trikotnik«.

Medsebojna bližina teh elementov omogoča učinkovitejše kuhanje. Pazite, da bo med elementi delovnega trikotnika še vedno dovolj prostora, da bodo površine uporabne, da bodo omogočale odpiranje omaric in gospodinjskih aparatov ter pretočnost prostora. Priporočljivo je, da v bližini  hladilnika, delovnega pulta ali pomivalnega korita vključite zraven še koš za smeti.

Kuhinjski otok ali polotok

Ker je kuhanje priložnost za druženje, je priljubljen element kuhinjski otok ali polotok. Pred njegovo vključitvijo v prostor ocenite, da ne boste preveč zmanjšali preostalih delovnih površin. Treba je zlasti paziti, da je dovolj prostora za prehode med stenskim delom kuhinje in otokom. Na njem je v večini primerov zgolj kuhališče, v redkih primerih še dostop do vode. Vsa preostala površina je dodatna delovna površina, ki jo boste pridobili z integracijo otoka v kuhinjo. 

Ločen prostor za shrambo

Včasih ni bilo hiše brez shrambe, danes pa so shrambe v sodobnih stanovanjih redkost. Največkrat jih nadomeščajo omare, hladilniki in kleti. V kleteh nam živila niso ravno pri roki. Vsaka gospodinja si želi ločen prostor – kuhinjsko shrambo, kjer bo imela prostor za shranjevanje ozimnice in večje zaloge osnovnih živil. Shrambo je priporočljivo umestimo tik poleg kuhinje, najustreznejša lega na severu ali vzhodu. Navadno so to majhni prostori, dodaten prostor pridobimo tako, da namesto navadnih vrat izberemo drsna vrata. V shrambo namestimo regale, ki naj segajo od tal do stropa. Priporočljivi so regali, ki imajo višinsko prilagodljive montažne police. Za prehod med regali potrebujemo vsaj 90 cm širine, ne glede na globino polic. Ta prehod nam bo omogočal dovolj prostora, da se lahko obrnemo, sklonimo in sežemo po izdelkih. Živila bodo dlje časa uporabna, če bomo v shrambi zagotovili temperaturo med 15 in 21 °C.

Shramba naj ima okno, tako da je prostor mogoče dobro prezračiti, če tega ni, moramo zagotoviti sistem prezračevanja.

Če v stanovanju nimate dovolj prostora za shrambo, si v kuhinji omislite  več omaric, s katerimi lahko izkoristite celotno višino prostora. Še vedno so priljubljene izvlečne mreže (košare ali kolone), ki vam bodo omogočale dostop do vsebin na preprost način. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Adam Adamič

Live In design studio

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here