Kopalnica – trendi pri izvedbi in rešitvah

0
3317

Umestitev kopalnice pri novogradnji naj v celoti narekujejo vaše navade, da lahko prostor resnično služi svojemu namenu. Upoštevanje osebnih aktivnosti pri umeščanju posamičnih prostorov ter njihovih soodnosov prinese razliko med zgolj projektiranjem hiše in ustvarjanjem doma.

Z vidika prenov in rekonstrukcij razmislite o praktičnosti izvedbe, saj dodatni razvodi strojnih instalacij predstavljajo precejšen delež celotne investicije. Zato se »mokri deli stanovanj« (kopalnica, kuhinja) navadno držijo skupaj.

Razmislek o praktičnosti prostorske umestitve in morebitnih posegih v prihodnosti, je smiseln iz tega vidika tudi pri novogradnji, kljub temu naj pri snovanju doma to ne bo glavno vodilo oblikovanja.

Izbira materialov in razporejanje opreme

Daleč najbolj razširjena rešitev za materializacijo kopalnice je še vedno keramika. Keramične ploščice so postale visokokakovostne in v kombinaciji s talnim gretjem prijetna ter praktična rešitev z nešteto vzorci in stili. Na trgu bolj sveža rešitev je microtopping; cementni beton v debelini 3–4 mm se položi direktno na estrih, je brez fug in estetsko na vrhu favoritov za ustvarjanje minimalističnih stilov.

Ponudba kopalniških armatur je vse bolj popestrena s paleto številnih barvnih odtenkov. Namesto standardnih srebrnih armatur si lahko omislite popolnoma bele ali črne, v zlatem, medeninastem ali bakrenem odtenku, v sijajni ali matirani različici.

Pri razporeditev opreme v kopalnici WC školjko umestite, da ni v prvem vidnem polju ob vstopu v prostor. Priljubljena izbira investitorjev je umestitev samostoječe kadi ali »walk-in« tuša na osrednjo steno kopalnice (steno na nasprotni strani vrat), na vzporedne stene pa umivalno nišo in WC školjko.

Prostor za razvajanje

Kopalnico lahko povežete z velnes prostorom, in si ustvarite tudi v domu prostor za oddih. Pozornost namenite ustreznemu preprečevanju nastajanja vlage v prostoru (z gradbenimi rešitvami) in rednemu odvajanju nastale vlage (z mehanskimi rešitvami).

Za manjšo finsko savno, ki jo lahko naredijo izvajalci popolnoma unikatno, je dovolj že 4 m2. Ob njej je smiselno predvideti prostor za počitek in tuš z vročo kadjo v bližini. Manjši WC z umivalnikom se naj v tej postavitvi umesti za svojimi vrati. Za razkošen osebni velnes ne potrebujete več kot dodatnih 20 m2.

Učinkovite rešitve proti vlagi

Danes več ni razlogov za vlažno kopalnico. Na trgu obstaja vrsta učinkovitih tehničnih rešitev, ki omogočajo popolno vodo in vlago-nepropustnost. Težave z vlago se najpogosteje pojavljajo v kletnih in pritličnih kopalnicah, kadar je stik med zemljino in zunanjo konstrukcijo neustrezno hidroizoliran. Ustrezna gradbena rešitev za takšne situacije je vbrizganje hidroizolacije z notranje strani po obodu nosilnih sten, najbolj učinkovit poseg je v tem primeru nedvomno izkop in izolacija temeljev oz. kletnih zidov.

Obstajajo številne mehanske rešitve v obliki raznih prezračevalnih naprav – od lokalnih rekuperatorjev do celostnih rekuperacijskih sistemov, ki odvajajo vlago iz prostora. Z vidika arhitekturnega oblikovanja v izogib vlažnim kopalnicam svetujemo, da se premislite o umestitvi skritih prinašalcev vlage, kot so pralni, sušilni stroj itn, ki lahko svoj prostor najdejo v »utility« prostoru (garderobni sobi).

Udobje in varnost

Zanimive arhitekturne rešitve so tudi strateško umeščene vgradne kamnite ali keramične poličke, ki se specifično predvidijo za kakšne telefone, zvočnike in druge naprave, ali kot površina za odlaganje kozmetičnih izdelkov.

Pred izvedbo naj bo v ospredju premislek najučinkovitejše rešitve za sožitje elektrike in vode. Pri izvedbi opozorite izvajalca, da so v prvi vrsti pozorni na vodotesnost in na prisotnost ozemljitvenega kabla pri vseh električnih priključkih v mokrih delih doma (kuhinja, kopalnice, velnes prostori). Dodatna zaščita na trgu se pojavlja v obliki ozemljitvenega stikala, ki ščiti pred elektrošoki. To so električne naprave, ki zaznavajo najmanjše uhajanje električnega toka in avtomatsko izklopijo sistem v primeru vsakega nepredvidenega izpusta (močnejšega od 30 mA). Praktično vsi novi pametni sistemi že imajo svoje sistemske varovalne sisteme, vsekakor se pred vgradnjo posvetujte s pooblaščenim elektro strokovnjakom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here