Primerjava: radiatorji, talno ogrevanje ali IR paneli

0
14819
Ogrevalni sistem
Ogrevalni sistem

Pretehtajte variante ogrevalnega sistema, ki se razlikujejo po investicijski in stroškovni plati ter po prijaznosti do okolja.

Radiatorsko ogrevanje je klasična metoda, ki je prisotna v večini obstoječih objektov. V zadnjem desetletju se uveljavljajo tudi drugi sistemi.

Pri talnem ogrevanju tla ogrejejo zrak, topel zrak se dviguje navzgor, temperaturni profil po višini je enakomeren, ni tako intenzivnega kroženja zraka in prahu kot pri radiatorskem ogrevanju. Energetska učinkovitost je zaradi nizkotemperaturnega režima višja, stroški so lahko tudi 10 % nižji kot pri radiatorskem sistemu. Ta dva sistema lahko tudi kombiniramo, npr. k radiatorskem sistemu dodamo talno ogrevanje v kopalnici.

Infrardeči (IR) paneli oddajajo sevalno toploto in ogrevajo telo (oz. površine) v območju sevanja. Vse tri možnosti lahko izbiramo kot osnovni ali dodatni vir ogrevanja. Pomemben faktor pri izbiri ogrevanja je brez dvoma tudi prijaznost sistema do okolja.

 Radiatorsko ogrevanje Talno ogrevanjeIR paneli
Temperatura v sistemu in vir toplote Sistem deluje pri temperaturi do 70 (starejši 90) °C. Viri toplote so lahko različni: toplotna črpalka, kotel na les (polena, peleti), plin ali kurilno olje.Nizkotemperaturno ogrevanje s temperaturo 25–40 °C.  Idealni vir toplote je toplotna črpalka, podpora s sončnimi kolektorji ali nizkotemperaturni kotel oz. katerikoli kotel z ustreznim mešanjem ogrevne vode. V kopalnicah se (redko) uporablja tudi električno uporovno gretje.Električni grelniki oddajajo elektromagnetno valovanje v infrardečem delu svetlobe. IR paneli oddajajo toploto izključno s sevanjem. Ne ogrevajo zraka (oz. zgolj posredno), ampak površino (stene, tla, predmete, ljudi), na katero sevajo. So električni uporovni grelniki.
Zrak in vlažnost Ploskovno gretje zraka in sten – prijetno bivalno okolje z nekoliko večjimi temperaturnimi razlikami in kroženjem zraka. Zaradi segrevanja zraka se znižuje relativna vlažnost.Enakomerno greje zrak in stene – prijetno bivalno okolje z majhnimi temperaturnimi razlikami in minimalnim konvektivnim kroženjem zraka.

Zaradi nižjih temperatur je je vpliv na relativno vlažnost manjši, kot pri radiatorskem ogrevanju.

Greje telo samo v območju sevanja (pred sevalom). Veliki temperaturni gradienti, minimalno kroženje zraka, zrak se ne »suši«.
Temperatura v prostoru Za udobno bivanje večina uporabnikov nastavi temperaturo v prostorih za dnevno bivanje med 20 in 24 °C.Temperatura v prostorih je za enak občutek toplotnega ugodja lahko kakšno stopinjo nižja.Temperatura v prostorih je običajno nižja od toplotnega ugodja – toploto čutimo samo v območju sevanja IR panela do določene razdalje (pred ali pod panelom).
Izkoristek ogrevalnega sistema Letni povprečni izkoristek ogrevalnega sistema s sodobnimi kotli (zgorevanje goriva: kurilnega olja, lesa, plina) je od 75 (drva) do 90 % (kondenzacijski plinski kotel).

 

Analogni prikaz izkoristka ogrevalnega sistema s toplotno črpalko (COP 3,3): 300 %. Vir energije so elektrika in obnovljivi viri energije.

Vir toplote je lahko enak kot pri radiatorskem. Izkoristek je zaradi nizkotemperaturnega delovanja lahko do 10 % višji kot pri radiatorskem sistemu, vendar ne več kot 95 %.

 

Toplotna črpalka je najbolj učinkovit vir toplote za talno ogrevanje.

Raba energije je nekolika manjša, ker IR paneli ne ogrevajo stavbe do temperature ugodja, ampak grejejo neposredno telo (podobno kot v nekaterih lokalih pozimi na terasah), zato so toplotne izgube skozi ovoj stavbe nižje. Uporablja najdražji vir energije.

 

Analogni izkoristek ogrevalnega sistema z IR paneli je nekaj manj kot 100 %. Vir energije je elektrika.

Letni strošek za toplotoLetni strošek za toploto, v primerjavi z kurilnim oljem olje (cene iz začetka l. 2017):

Kurilno olje: 100 %

Zemeljski plin: 76 %

UNP: 145 %

Polena: 33 %

Peleti: 63 %

Toplotna črpalka: 43 %

Letni strošek za toploto je lahko zaradi nizkotemperaturnega delovanja do 10 % nižji kot pri radiatorskem ogrevanju.Stroške je težje oceniti.

Ob uporabi električnega grelnika za ogrevanje vode v radiatorjih bi bil strošek v primerjavi z kurilnim oljem 152 %.

Zaradi možnosti usmerjene regulacije je raba energije običajno nekoliko nižja, strošek za enoto energije iz elektrike je pa nesorazmerno višji, kot pri kurilem olju.

Prijaznost do okoljaLetna emisija CO2 pri povprečni enodružinski hiši:

Kurilno olje: 5.300 kg

Zemeljski plin: 3.900 kg

UNP: 4.200 kg

Polena: 0 kg

Peleti: 0 kg

Toplotna črpalka: 2.800 kg

 

Letna emisija CO2 je lahko do 10 % nižja kot pri radiatorskem ogrevanju.Električno ogrevanje: 9.400 kg

Ocena za IR ogrevanje: 6.400 kg

Videz Radiatorji so lahko relativno neopazni ali dekorativni.Ni vidnih grelnih teles.Paneli so lahko dekorativno dodelani.
Vgradnja in montaža sistema Srednja zahtevnost vgradnje, montaže in stroškov.V primerjavi z radiatorskim sistemom je vgradnja dražja in zahtevnejša – v tlak. Električno talno ogrevanje je cenejše, montaža je enostavnejša od vodnega sistema – na tlak.Enostavna in hitra pritrditev panelov, cenejša montaža.

IR paneli ne ogrevajo sanitarne vode, zato potrebujemo dodaten sistem.

Stroški vzdrževanjaStroški vzdrževanja so pri kurilnih napravah višji (dimnikar, servisi) kot pri toplotnih črpalkah, vendar običajno ne presegajo 1–3 % cene sistema na leto.Talno ogrevanje ne potrebuje vzdrževanja, stroški vira so podobni kot pri radiatorskem.Nizki stroški vzdrževanja. Pri adaptaciji jih je mogoče brez težav ponovno uporabiti.
Prijetno in udobno bivanje  Energetsko učinkovita in udobna je vremenska regulacija temperature ogrevne vode in distribucija s termostatskimi ventili.

Relativno hitro odziven sistem na temperaturne spremembe in zahteve.

Energetsko učinkovita in udobna je vremenska regulacija temperature ogrevne vode.

S sistemom se grejejo in hladijo tudi tla, zato se sistem ne odziva hitro (temperatura tal se giblje med 20–29 oC) – samoregulacija oddajanja toplote. Sistem je najprimernejši za stavbe z večjo akumulacijo toplote – vsaj delno masivna gradnja.

Hitro odziven sistem.

Zaradi neposrednega ogrevanja telesa je temperatura v prostoru lahko nižja (18–19 oC). Telo začnejo ogrevati takoj po vklopu, vendar samo v »zornem kotu« sevala, kar zahteva privajanje.

Vpliv talne obloge na ogrevanje Talna obloga ne vpliva na učinkovitost ogrevanja.Neustrezna talna obloga zmanjšuje učinkovitost ogrevanja. Primerni materiali: kamen, keramika, laminat, tankoslojni parket, linolej. Neprimerni materiali: nekatere tekstilne obloge, klasičen parket, debela pluta, preproge.Talna obloga ne vpliva na učinkovitost ogrevanja.
Vpliv ogrevanja na zdravje Ob previsoki temperaturi radiatorjev (predvsem stari sistemi, projektirani na višjo temperaturo) lahko konvektivno kroženje zraka občutimo kot prepih. Relativna vlažnost se brez vlaženja lahko zmanjša pod mejo ugodja, lahko vpliva na sušenje sluznice, astmo in različne oblike alergije. Pri sodobno projektiranih sistemih so možnosti za te potencialne težave bistveno zmanjšane.Visoka temperatura iz tal lahko pospeši nastanek krčnih žil, vendar je to pri primerni nastavitve temperature ogrevne vode malo verjetno. Kjer imajo tla temperaturo tako visoko, da jo čutimo (npr. kopalnica), pa se ne zadržujemo dolgo.Če se dotaknete grelnega telesa, se lahko opečete, zato so zaščitena ali montirana na nedosegljivem mestu. Dolga izpostavljenost IR sevanju lahko povzroči rdečico na koži ali celo poškoduje oko (opeklina roženice).

 

Pri odločitvi o ogrevanju naj vam pomaga dober strokovnjak, saj lahko največ prihranite z ustreznim strokovnim načrtovanjem gradnje/prenove. Ne zanašajte se na marketinške trditve proizvajalcev in trgovcev. Usposobljeni strokovnjak strojne ali gradbene stroke bo ocenil, kaj bi bilo najbolj primerno in varčno za vašo hišo ali stanovanje glede na vaše želje, zahteve, starost (objekta in vas), lego, stanje stavbnega ovoja (izolacija, okna …) in vam objektivno predstavil variante, ki se razlikujejo po investicijski in stroškovni plati ter po prijaznosti do okolja.

Vir: http://gcs.gi-zrmk.si, https://gradbenistvo.finance.si, www.elektricnoogrevanje.si, www.inis.si.

Sodelujoči strokovnjaki:

Henrik Gjerkeš

doc. dr. Henrik Gjerkeš

univ. dipl. inž. str.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here