Sodobna & funkcionalna kopalnica

0
918

Prha brez vrat ni vedno funkcionalna rešitev

Pri načrtovanju kopalnic se v zadnjih časih izpostavlja trend prhe brez vrat. Investitorji dostikrat ne vedo, da je tak tip prhe izvedljiv ob vsaj 140 cm dolgi fiksni zaščitni stekleni ali zidani steni, sicer ob tuširanju škropi voda iz tuša po kopalnici. Poleg tega je v prhi brez (steklenih) vrat ob tuširanju bolj hladno, saj se topla para ne more zadržati v kabini.

5 praktičnih nasvetov pri odločitvi med tušem in kadjo

Če je kopalnica manjših dimenzij, je smiselno namesto kadi vgraditi večjo prho, saj je ob vsakodnevni uporabi enostavnejša in varnejša, kot vstopanje in izstopanje iz kadi. Če je prha večjih dimenzij, pa vanjo lahko postavite tudi otroško banjo in tako nadomestite kad.

V kolikor velikost kopalnice dopušča hkratno umestitev kadi in prhe, izvedite oboje: tuš za vsakodnevno uporabo in kad za občasne kopeli ali kot nadomestek pralnice, kjer lahko oprete kaj večjega.

Tuš postavite v zadnji del kopalnice, glede na vhod, da s kabino ali zidom, optično ne pomanjšate kopalnice. V nivoju s tlemi lahko vgradite tudi po meri izdelano nizko tuš kad iz keramike ali umetnih mas.

Praktične so prhe v nivoju talnih ploščic, ki jih lahko izvedete z odtokom v kanaleto. Ključna je pazljivost pri natančni vgradnji in ustrezni izvedbi hidroizolacije tal, da ne bi skozi fuge ploščic odtekala voda v spodnjo etažo. V izogib temu lahko na tla položite velikoformatno ploščo v enem kosu in se tako izognete fugam, ki so šibki člen pri takšni izvedbi prhe (saj lahko spremenijo barvo ali zbledijo zaradi vodnega kamna). Če je v kopalniških tleh gretje, se tudi pod ploščicami v prhi uredi talno gretje, da bodo tla prijetno topla.

Armature

Prevladujejo stenske armature s podvgradnimi mešalnimi baterijami; manj »štrlijo« iz stene ter je čiščenje in vzdrževanje lažje. Kromirane armature se umikajo črnim, bronz, zlatim in tudi raznobarvnim. Še vedno pa so popularne armature prečiščenih in enostavnih linij.

Pri izboru armature je pomembno, da že veste kakšen umivalnik boste izbrali, saj so izlivi vode iz armatur na različnih dolžinah (stenska armatura) in višinah (armatura iz pulta ali umivalnika). Torej armaturo je treba uskladiti z dimenzijami umivalnika, da bo voda iz armature iztekala na ravno pravi poziciji umivalnika.

Kopalniško pohištvo

Kopalniško pohištvo naj bo iz materialov, ki so primerni za vlažne prostore ter čim bolj zaprto, da shranite vse potrebščine. Izogibajte se prosojnim steklenim vratom, skozi katere se vidijo shranjene stvari. Pod pultom so lahko predali, v katerih pregledno organizirate potrebščine in so vam med uporabo lažje dostopne.  

material pohištvaznačilnost
barvane mediapan plošče (narejene iz lesnih sekancev razdrobljenih na vlakna in zmešanih s smolami)  lakirane v visokem sijaju
laminatni pult narejen s pomočjo nano tehnologijemat površina, odporen na prstne odtise in antistatičen; prednost je samoceljenje miko-poškodb ter antibakterijska površina  
leseni furnirče je lepljen na medaiapan in kvalitetno lakirano  

Kopalniški pult

V zadnjem obdobju so zelo popularni umivalniki v obliki sklede, ki so položeni na omarice. Za pulte vedno izberite na vodo oporne materiale.

material pultaznačilnost
naravni kamen  najbolj primeren je granit, ki je zelo trpežen in trd material, ki ga je vseeno treba zaščiti s premazom, odsvetuje se tudi uporaba agresivnih čistilnih sredstev  
tehnični kamennaravne kamnine zmlete v prah, ki jim dodajo veziva, lepila,barve ter različne dodatke (opilki kovin, stekla, kamenčki); je trd, robusten in neporozen material 
umeten materiallahko se ga poljubno preoblikuje, barva in polira do želenega sijaja; vendar je malo mehkejši, zato se po njih ne sme drgniti z ostrimi predmeti  
pult iz ultrapasaosnova je večplastna iverka, z dekorativnim laminatnim zunanjim ovojem; je vsestransko uporaben, trpežni material, na katerem se ravno tako ne sme rezati oz. drgniti z ostrimi predmeti

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here