Skandinavski slog – preprost in čist

0
9393
Skandinavski slog

Moderni slog opremljanja izvira iz nordijske regije, torej iz Švedske, Danske, Finske, Islandije in Norveške, izoblikoval se je približno v 50. letih in se v zadnjem obdobju razširil po vsem svetu. Osnovne značilnosti skandinavskega sloga so eleganca, preprostost, toplina, veselje, svežina, zračnost in prečiščenost podeželskega sloga. Barvna paleta je preprosta: od snežno bele, do umazano bele, bež odtenkov, svetlo sive in svetlo modre barve. Zelo pogosto pa bomo opazili tudi kakšen kos pohištva ali dodatek v črni barvi. Skandinavsko pohištvo je preprosto in elegantno, izdelano iz naravnega lesa, v svetlih odtenkih, kot so npr. breza, bukev, jelša, beli bor ali pa pobarvano v bele in krem odtenke. Poseben poudarek pri skandinavskem slogu opremljanja je primerna razsvetljava. Značilni so številni lestenci, stenske in namizne svetilke. Vsa svetila pa se zelo enostavnih oblik in presenetljivo velikokrat v črni barvi.

Kuhinja

Kuhinja je prostor, kjer ta eklektičen pa vendarle izčiščen slog opremljanja pride najbolj do izraza. Ta stil je brezhiben spoj oblike in funkcionalnosti. Ob skandinavskem stilu nam najprej pride na misel bela barva. Bela kuhinja pa ni dovolj, da bo odražala skandinavski stil opremljanja. Potrebuje dodatne elemente, kot so mehki leseni toni, čudovita osvetlitev in košček barvnega pridiha. Čiste ravne linije, površine brez nereda in pametne organizacijske rešitve pomagajo pri doseganju tega čudovitega skandinavskega videza.

V prostor spustite čim več naravne svetlobe in oken ne obremenjujete z zavesami in žaluzijami.  Luči naj bodo moderne, kovinske, lahko tudi v črni barvi. Da bi ustvarili toplo vzdušje, se v dekorju uporabljajo zemeljski odtenki in pastelne barve. Kovinski dodatki ali poudarki so v skandinavski kuhinji zelo zaželeni. Zidne police, stojala za nože, močni ročaji in impozantne pipe bodo skandinavskemu stilu  dodali industrijski pridih. Na srečo vam minimalistični pristop skandinavskega oblikovanja omogoča, da kar najbolj izkoristite tudi majhen in omejen prostor. Skandinavski slog je v majhnih in velikih prostorih enako dostojanstven. Preprostost je bistvena sestavina tega nordijskega stila, stenske omarice, gladke police in neprekinjene delovne plošče pa zagotavljajo uporabo vsakega centimetra vaše kuhinje.

Dnevna soba

Poleg kuhinje so dnevne sobe srce vsakega doma. Oprema skandinavske dnevne sobe ima eno skupno nit, ki je značilnost skandinavskega oblikovanja: sposobnost uravnoteženja in mešanja čistih linij in funkcionalnosti s teksturo in toploto z namenom naravo pripeljati  v zaprt prostor. Skandinavski stil je hkrati moderen in udoben. Pohištvo je preprostih in ravnih linij in v naravnih odtenkih. Omare in regali so zasnovani tako, da je prostor čim bolj izkoriščen in da lahko vanje lahko pospravimo čim več.

Talne obloge so iz tradicionalno trdega lesa, pogosto ostanejo v naravni barvi ali celo pobarvane v belo, kar optično osvetli in poveča prostor. Ves dekor je oblikovan po načelu »manj je več«, tako da so prostori videti čisti in vizualno privlačni. Dekorativna linija v skandinavski dnevni sobi temelji na sodobnih grafičnih vzorcih in sodobnih enobarvnih umetniških delih, ki se navadno razprostirajo skozi belo podobo in ustvarjajo umetniški pridih. Ne smemo pozabiti tudi na sveže cvetje, ki v prostor prinesle nekaj barve.

Kopalnica

Skandinavski stil se prilega tako v velikih, kot manjših kopalnicah. Svetle stene, bela sanitarna keramika in leseni elementi pričarajo vtis prostornosti. Dodate lahko nekaj pastelnih odtenkov ali celo malenkost sive in črne. Da bi ustvarili skladen slog kopalnice, morate izbrati tudi primerne kopalniške dodatke. Uporabite pletene košare, lesene škatle ali zabojnike. Brisače v pastelni  barvi  bodo popolnoma dopolnile izgled. Uporabite keramične ali lesene dekoracije, toda preprostih oblik.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here