Moderna kopalnica – izbor pohištva in opreme

0
8269

Kopalnice niso več le funkcionalen prostor, v katerega vključimo še pralni in sušilni stroj ter omaro za brisače. Spreminjajo se v sproščujoče oaze in postajajo razkošnejše.

Ploščice večjih formatov – do 320 cm

Izberite keramiko, ki posnema naravne materiale kot so marmor, granit, konglomerat in beton, večjih formatov, vsaj 60 x 60 cm (že velikost 60 x 60 cm je predstavljala prvi preskok iz ploščic majhnih formatov, ki so bile priljubljene v preteklosti). Zadnji priljubljeni modeli dosegajo dimenzije 240–320 cm. Z izbiro ploščic večjih formatov bo tudi majhna kopalnica zgledala optično večje. S keramiko, ki posnema pravi kamen, dosežete večjo eleganco in brezčasnost. Zmanjša se tudi število fug, ki so šibki člen ‘mokrih’ prostorov. Za popestritev lahko osnovne ploščine kombinirate z mozaiki, različnih velikosti in oblik, uporabnike pa vedno znova očarajo ploščice s 3D potiskom.Poigrajte se z različnimi dizajni in barvami. Izberite en pas ali eno steno v kontrastni barvi oziroma v reliefu ali v drugačnem vzorcu. Pazite na pravo razmerje enih in drugih, da prostor ostane uravnotežen. Izberite tršo in odpornejšo keramiko grenitogres: zmes gline in velikega deleža drobljenega kamna. Tovrsten material je trdnejši in manj vpojen za številne tekočine. 

Obstojno pohištvo in oprema

Za pohištvo izberite materiale, ki so odporni na vlago in vodo. To je lahko tehnični ali unikatni kamen, narejen iz naravnih kamnin, največkrat granita ali kremena, ki so zmlete v droben prah. Dodano mu je vezivo, lepilo in barve ter dodatki za raznovrstne efekte. Je izjemno trd, popolnoma nevpojen, odporen na kisline in v nekaterih izvedbah deluje celo antibakterijsko. Na trgu lahko zasledite tudi umetne materiale, ki se jih lahko poljubno oblikuje, npr. mešanica akrilnega polimera in aluminijevega trihidrata. Vendar, ker so malo mehkejši, se po njih ne sme drgniti z ostrimi predmeti.

Pult iz ultrapasa (osnova je večplastna iverka, z dekorativnim laminatnim zunanjim ovojem) je vsestransko uporaben, vendar se na njem ravno tako ne sme rezati oz. drgniti z ostrimi predmeti. Umivalniški pult je lahko tudi iz naravnega kamna. Najbolj je primeren granit, ker je zelo trpežen in trd. Potrebno ga je zaščititi s premazom, odsvetujemo uporabo agresivnih čistilnih sredstev.

Umivalniška omarica je lahko v celoti oblečena v keramiko iz večjih formatov tako, da na njej ni fug ali pa je iz kompaktnejših ultrapasov (laminatni pult), ki so narejeni s pomočjo nano tehnologije. Ima popolnoma mat površino, odporen je na prstne odtise, je antistatičen in antibakterijski ter na dotik mehek material. Spodnji deli omarice so po navadi lakirani v visokem sijaju, ki nudi največjo zaščito pred vlago.

Pri načrtovanju lahko predvidite tudi police, ki so zlite s steno. V steni pustite prostor za odprtino, v katero boste vgradili okvir in police. Okvir lahko prebarvate v barvi stene ali pa ga okrasite z mozaikom in element posebej poudarite. Če nimate prostora v steni, jih lahko prilagodite glede na robove tuš kabine. Za zaščito predmetov na policah pred vodnimi kapljicami, lahko dodate zaveso, steklena vratca ali rolo. 

Armature

Če imate stene v črnem, bodo kopalnico naredile zanimivo bakrene pipe. Krom je sijoč in daje videz čistega. Črni mat pa poudari obliko in ustvari dober kontrast. Bele barve so odlične za povezovanje minimalističnih elementov, saj povežejo umivalnik in ostalo dekoracijo. Medeninasta armatura pričara v prostoru toplino. Bodite drzni in pipo vgradite v sredino ogledala ali na stran umivalnika. Vgradnja elementov v opremo ali v steno vam bo prihranila prostor, lažje bo tudi čiščenje. Tako lahko vgradite tipko za WC, pritrdite pipe na steno, tuš pa na strop ali steno kabine. 

Dobra osvetlitev, četudi v prostoru ni okna

Poskrbite za osnovno enakomerno porazdeljeno centralno razpršeno osvetlitev, ki ne povzroča močnih senc. Za osvetlitev pri ogledaluje pomembno, da imate dobro osvetljen obraz – izberite svetilo, ki sveti v obraz in ne gor ali dol. Poskrbite, da bo osvetlitev iz leve in desne strani, z razpršeno svetlobo, ki na obrazu ne bo ustvarjala senc. 

Za ambientalno svetlobolahko dodate tudi kakšno indirektno osvetlitev npr. za ogledalom ali indirektno osvetlite del pohištva, npr. kad. Posebej osvetlite kabino za prhanje, kjer je potrebna ustrezna zaščita zaradi vode (IP 55). Pomembna je tudi kvaliteta svetlobe, faktor barvne razpoznavnosti naj bo čim višji (barve bodo vidne pravilno, spremembe na koži pa boste najlažje opazili). Barva svetlobe naj bo topla ali nevtralna bela, ne več kot 4.000 K. 

Prijetna toplota v prostoru

Kopalnice so navadno ogrevane s kopalniškim – cevnim radiatorjem, ki z dodatki omogočajo tudi obešanje in sušenje brisač. Za večje udobje in zmanjšanje vlage, lahko dodatno vgradite električno talno gretje s termostatomza optimalno prilagajanje temperature. Če imate po stanovanju že talno gretje, razmislite o dodatnem ‘lojternem’ radiatorju za sušenje brisač in kopalnih plaščev. 

Nevpadljiv grelnik vode

O velikosti grelnika vode namenite razmislek že med načrtovanjem. Za dnevne potrebe povprečne štiričlanske družine zadostuje grelnik vode s kapaciteto 80–100 l. Da bo kljub namestitvi grelnika vode vaš ambient še vedno prijeten na pogled, se odločite za vgraditev grelnika v omarico, bodisi pod umivalnikom bodisi v prostostoječo omarico, kamor shranjujete brisače, kopalne plašče in druge pripomočke. Če imate v kopalnici poleg grelnika vode še pralni in sušilni stroj, lahko vse 3 elemente pospravite v eni omari. Ker grelnik vode zavzame manj prostora kot pralni stroj, lahko pred njega v omari namestite še nekaj polic, globine cca. 20 cm, na katerih lahko shranjujete čistila. 

Pripravite prostor za vse

Izberite stenske omarice zaprtega tipa, saj je tako kopalnica zmeraj pospravljena in tudi stvari se manj prašijo. Pralni stroj lahko vgradite pod umivalniško omarico tako, da izberete vgradni pod ali nad-pultni umivalnik. Pazite, da se izidejo višine oz. da umivalnik ne pride previsoko. Optimalna višina umivalnika (zg. rob) je cca. 90 cm od tal, odvisna je tudi od višine uporabnikov. Sušilni stroj lahko postavite na pralni stroj in ju zaprete v posebej za to narejeno »omaro« z zagotovljenim zadostnim zračenjem in s tem izboljšate izgled kopalnice. Tako ne deluje kot pralnica, temveč bolj kot domači wellness. Enote – pralni stroj in sušilnik v eni napravi – so oblikovane tako, da jih je mogoče umestiti pod pult ali v omaro. Če se odločite za pralno-sušilni stroj, lahko v tej omari, nad stroj namestite več polic za shranjevanje brisač, čistil ali košare za perilo. 

Svež zrak v prostoru

Za boljše kroženje zraka odmaknite pohištvo od sten in vsakodnevno redno prezračujte.S tem boste ostranili presežek vlage, ki se kopiči v prostoru. Z mehanskim prezračevanjem (električni prezračevalni sistemi) dosežete boljše odvajanje vlage iz prostora. Vendar morate biti bolj dosledni, da naprava deluje ves čas, sicer se lahko hitro začne nabirati plesen. Tudi konstantno ogrevanje kopalnicev zimskem času, lahko preprečuje nastanek plesni, saj topel zrak suši odvečno vlago. 

Načrtujte vgradnjo manjšega ventilatorja, ki bo skrbel za redno menjavanje zraka in uravnavanje vlage. Uporabljajte osvežilce zraka – lahko si jih pripravite sami: zmešajte dve skodelici vode, jedilno žlico sode bikarbone, jedilno žlico alkoholnega kisa in 10–20 kapljic poljubnega eteričnega olja. Vlaženje zraka dobro opravijo tudi rastline, še posebno tiste iz družine praprotnic. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here