Kopalnica – udobna in sproščujoča oaza

0
4237

Ustvarite svetel, udoben in prijeten ambient, ki vas bo zapeljal v trenutke sproščanja in zjutraj napolnil z energijo. Kopalnice niso več le funkcionalen prostor, v katerega vključimo še pralni in sušilni stroj ter omaro za brisače. Spreminjajo se v sproščujoče oaze in postajajo razkošnejše, s kombinacijo čistih linij, svežih in toplih tonov barv ter premišljeno izbranih elementov. 

Funkcionalnost ostaja na prvem mestu

Postavitev kopalniških elementov je odvisna od napeljav – vodovodne in električne. Zato vnaprej točno določite in izrišite postavitev kopalniških elementov in pohištva, glede na vodne in električne izhode. Predvidite tudi morebitne druge sisteme – prezračevalni sistem in ogrevanje.  

Osnovni namen kopalnice je še vedno enak, zato je osrednjega pomena funkcionalnost in izkoristek prostora, tudi v višino. S premišljeno zasnovo tlorisa lahko v kopalnico vnesete vse »ključne« elemente sprostitev – savno, kad, veliko tuš kabino, pult z dvema umivalnikoma. Dimenzije in število elementov vsekakor določa velikost kopalnice. Poskrbite pa, da pri načrtovanju tlorisa in izbiri opreme upoštevateosnovno pravilo – odvodni in dovodni kanali naj bodo čim krajši. Poigrajte se tudi z barvami in elementi, saj svetlejši toni ter kovina, steklo in ogledala optično povečajo prostor. Opremo, kot sta pralni in sušilni stroj ter omarico za čistila pa prenesite v »utility« prostor (gospodinjski prostor) – namensko oblikujete in izkoristite manjši prostor v hiši, ki ga namenite izključno pranju perila ter shranjevanju čistil in košar za perilo. 

Mini velnes

Pričarajte si pravi kotiček za razvajanje z izbiro večjega tuš sistema, z naglavnimi in masažnimi prhami, ali udobno prosto stoječo kadjo sredi prostora. Razkošnost prostoru dodajo kadi, ki imajo vidne nogice. Za večjo eleganco se odločite za črno kad. Za piko na i, pa dodajte opremo tudi kadi. Nad kad postavljeno ob steno, namestite priročne poličke, na katere lahko odložite knjigo ali kozarec penine med sproščujočim oddihom. Če pa je vaša kopalnica večja, lahko kad postavite proti oknu in jo dvignete na stopnico, tako jo še dodatno izpostavite in resnično predstavlja središče vaše sproščujoče kopalnice.

Pri izboru kadi ali tuš kabinese odločite skladno z velikostjo kopalnice in osebnimi potrebami. Če kvadratura dopušča, je najbolje imeti oboje. Tuš kabina je bolj praktična ob vsakodnevni negi, medtem ko kad pride prav za razvajanje v kopeli, kopanje malih otrok ali kot nadomestek pralnice, ko je treba oprati kaj večjega. 

Prostor s prho postaja v zadnjem obdobju vedno večji, da nudi več udobja. Vse bolj so, tudi ob prenovah, priljubljene izvedbe prhe s kanaleto, kamor odteka voda, tla pa so v naklonu in obložena s talno keramiko, kar daje prostoru bolj moderen videz. Tla so lahko v slogu preostalih tal, v obliki kamenčkov, ki dajejo občutek prhe na prostem ali pa v rjavo-rdečih barvah, da boste imeli med prhanjem občutek, da se nahajate v savni, obloženi z lesom. Če želite doseči moderen videz, se odločite za kombinacijo bele in črne. Še vedno se lahko odločite za vgradnjo keramične ali akrilne tuš kadi, ki je dobavljiva v vedno večjih dimenzijah in v nizki vgradnji. 

Umivalniki naj bodo bolj veliki in izstopajoči, armature pa povišane ali izstopajoče iz stene. Trendi so črni/krom, črni, bronz, zlati ali raznobarvni umivalniki. Medeninasti zaključki in brušena medenina pričarajo romantičen občutek in prikrito glamuroznost. Marmornate strukture so primerne za ozadje v majhnih in elegantnih prostorih in dajejo sodoben, bogat in drzen videz. 

Za tla, je zaradi teksture in naravnega izgleda, zanimiv tudi travertino naravni kamen. Morda vas bodo prepričali oblikovani vzorci ploščic, npr. šestkotnik ali ribja luska, ki naredijo prostor še bolj igriv in edinstven. Priljubljene so tudi ploščice s tradicionalnimi španskimi vzorci, ki s svojo raznolikostjo popestrijo prostor. Vključite »nepričakovan oblikovalski element« – na primer keramika položena samo po določeni steni ali po polovici stene ali do okenske police. Keramiko položite zgolj tam, kjer je nujna, ali ustvarite poudarjeno steno (»accent wall«).

Razvajanje v domači savni

Savno si lahko postavite v katerem koli prostoru, kopalnica pa je še posebej primerna zaradi bližine prhe. Tla morajo biti ravna in obložena s keramiko ali kamnom. Preverite kakšen električni priključek potrebujete. Med steno savne in zidom pa naj bo vsaj 3 cm, da lahko zrak kroži in se preprečuje kondenzacija. Najbolj priljubljeni sta finska in infrardeča savna. Finsko redno brišite z vlažno krpo, vsaj enkrat letno očistite tudi kamne v peči. Izberete lahko tudi prenosno savno, ki jo boste lahko vzeli s seboj na potovanje.  

Lepotilni kotiček

V enega izmed delov večje kopalnice lahko vključite »make-up« kotiček, ki je sestavljen iz mizice z razkošnim osvetljenim ogledalom ter predala ali omarice za shranjevanje ličil.Ne pozabite na manjše ogledalo s povečevalnim zrcalom, da boste uredili vsako svojo podrobnost. Kotičku dodajte še izviren oblazinjen naslonjač.Tako boste vašo dnevno rutino lahko zjutraj opravili v udobju, hkrati pa boste imeli vse izdelke na dosegu roke. Zvečer boste v prijetnem kotičku poskrbeli še za večerno rutino nege kože.   

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here