Načrtovanje dvorišča

0
5334
Tlaki
Tlaki

Da bo vaše dvorišče lepo urejeno, predvsem pa uporabno si najprej pripravite temeljit načrt dvorišča ter del, ki so potrebna, skupaj s financami, ki jih boste ureditvi namenili in bodite kreativni.

Kako začeti

  • Pozanimajte se o strokovnjakih na tem področju. Če sami niste vešči tovrstnih del, jih povprašajte za nasvete ali pa se dogovorite, da posamezna dela opravijo oni.
  • Na podlagi načrta uredite dvorišče tako, da se boste čim bolj približali skici na papirju.
  • Upoštevajte sončne in senčne lege, dvignjen teren in druge značilnosti, ki vam lahko pri ureditvi povzročajo nevšečnosti.
  • Označite izhodiščne točke oziroma linijo dvorišča. Gre za vse pomembne točke na dvorišču (meja za robnike in višina dvorišča …), ki vas bodo vodile v smer, kje in kako lahko nekaj naredite.

Materiali za zunanje tlake

Izbira tlakov je odvisna od lastnosti terena in vašega osebnega okusa ter ne nazadnje tudi cene. Na tržišču imate na izbiro veliko število vrst zaključnih tlakov.

keramikaRaznovrstna ponudba, zelo obstojna na vremenske razmere, keramika Cotto je najbolj uporabljena.
granitNajbolj odporen na obrabo in zunanje vplive, največkrat se uporablja zunaj (police, stopnice, tlake, cokel, robniki), trden.
marmorMehkejša kamnina, primerna za notranjo uporabo kot so kamini, notranje police, tlaki in lahko tudi kopalniški pulti; na Primorskem in v krajih kjer ni mrzlih zim ga uporabljajo tudi zunaj.
tehnični (umetni) kamenJe zmes naravnega kamna (90 %) in umetnih smol (10 %), zaradi slednjih dosega visoko trdnost, stabilnost, ne vpija tekočin, na izbiro so različne barve, slabše pa prenaša temperaturo in ni najbolj odporen na obrabo.
žgan kamenToplotno obdelana kamnina, ki se žge pri visoki temperaturi hkrati pa hladi z vodo, ta hitrost segrevanja povzroča luščenje zg. plasti kamna in rezultat je groba nedrseča površina. Uporablja se povsod kjer je nevarnost zdrsa (stopnice, tlaki).
betonski tlakovciPrimerni za polaganje dovoznih površin in poti, manjša izbira barv, odporni na zmrzal in sol; izbirate lahko med enoslojnimi in dvoslojnimi, slednje bolj priporočamo, saj je vrhnji sloj obogaten s kremenovim agregatom, zato so bolj odporni.
potiskan betonMožnost številnih barv in vzorcev, imitacija lesa, naravnega kamna ali keramike, cenovno ugodnejši.
prane ploščeZa pohodne in povozne površine, možne različne barve, ponavadi velikosti 40×40 ali 50×50, odporne na zmrzal in soljenje, lahko pride do točkovnih poškodb.
leseni tlakiPredvsem les iz hrasta, kostanja in raznih tropskih dreves; nižja raven obstojnosti, izjemen vizualen učinek

Podloga mora biti dovolj utrjena

Gre za osnovno pravilo, ki ga morate upoštevati pred polaganjem tlakovcev ali asfaltne obloge. V splošnem obstajajo tri variante podloge: betonska podlaga zaradi svoje masivnosti poskrbi za največjo obstojnost tlakov, je pa tudi najdražja in zahteva ustrezno odvodnjavanje površinske vode (imejte v mislih tudi to, da se med zaključkom (tlakovci, robnik, betonska plošča) da plastični robnik, da beton poleti ne vleče vlage iz zemlje). Polaganje tlakov v armirani pusti beton je nekoliko cenejše, vendar je trdnost podlage  manjša kot v prvem primeru. Polaganje v pesek je cenovno ugodno in enostavno, zahteva pa odlično utrjeno podlago. Podloga mora biti dovolj globoka in utrjena, najmanj 40 cm globlje, kot bo končna površina. Ob tem je treba upoštevati tudi nagib, ki je potreben za odtekanje vode. Po izkopu je treba teren učvrstiti, nato pa se nanj nasuje tamponski sloj (minimalno 30 cm). Največkrat se uporabi gramoz oziroma lomljenec in pesek, pri bolj prometnih površinah pa različni vezni materiali. Na ta sloj se da posteljica (3 – 4 cm), za kar se lahko uporabi mineralni agregat ali pa droben gramoz in pesek (debelina zrn naj bo 4 – 8 mm). Po želji se lahko da tudi drenažna folija, pod ali na nosilni sloj. Če podlaga ni dobro pripravljena ali je neprepustna za vodo, se lahko zgodi, da se npr. med tlakovci zadržuje voda in odnaša pesek.

Polaganje tlakovcev, asfalta in kamna

Tlakovce razlikujemo glede na obliko. Tako imamo petkotne, kvadratne, H-oblika, Y-oblika, S-oblika (vijugast) itd. Oblika tlakovca je odvisna od lastne želje. Pomembno pred polaganjem je, da se palete tlakovcev ne odpirajo pred začetkom polaganja, saj se lahko nezaželeno navlažijo, kar lahko povzroči cvetenje. Tlakovci se začnejo polagati v vogalu, najbolje na najnižjem delu terena. Barvna odstopanja so normalna, zato je priporočljivo, da se  jemljejo iz različnih palet, prav tako je normalno, da se v posamezni paleti pojavijo tudi poškodovani tlakovci – ti se uporabljajo za zaključevanje. Ko so položeni, je treba narediti še fuge, posujejo se s fugirnim peskom ali kremenčevo mivko (tlakovci naj bodo suhi, mivka naj ne vsebuje apnenca). Na koncu sledi še vibriranje, ki mora biti vedno z gumo, priporoča pa se na površinah, kjer je treba izravnati višino, nikoli pa, ko so tlakovci mokri, saj lahko pride do prevelikega posedanja. Za polaganje kamna mora biti podlaga trdna in stabilna, če ni, se lahko poseda.  Kamen se položiti na fuge minimalno 5 mm, padec pa mora biti minimalno 1 % za odtekanje vode. Pri polaganju je pomembno, da med podlago in kamnom ni zraka, ki lahko kasneje povzroči odstopanje, najboljše pa je polaganje na sveži beton. Izberite žgano, peskano ali rezano podlago, saj te podlage niso drseče in nevarne za zdrse. Tudi za asfaltiranje mora biti podlaga utrjena, temperatura ne sme biti prenizka (podlaga ne sme biti zmrznjena). Pri ceni asfaltiranja imejte v mislih, da lahko pri manjši kvadraturi ali težavnem terenu pride do večjih stroškov, saj se asfaltira ročno. Na dovozni poti se lahko odločite tudi za talno gretje. To je najbolj  uporabno na klančinah, večinoma pa se uporablja električno. Primerno je za večino vrst podlag (tlakovci, asfalt, keramika …).

Vzdrževanje tlakov
V primeru razrasta plevela in maha lahko to odstranite ročno (če je manjša površina), lahko uporabite visokotlačni čistilec, gorilnik ali pa različne herbicide (pri tem pazite na sosednje rastline). Najbolj ekološki način odstranitve je kis in sol. Enkrat letno je priporočljivo popraviti fuge in jih očistiti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here