Zunanja dnevna soba naj postane sproščujoča oaza

0
3390
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev

Kdor se rad sprosti in uživa na zraku si lahko uredi zunanjo dnevno sobo. Za kvalitetno sproščanje je pomemben razgled, zato se na podlagi pogledov odločite ali bo dnevna soba postavljena ob hiši ali stran od hiše. Pomembna dejavnika sta tudi veter in dež.

Urejanje zunanjega bivalnega prostora postaja skoraj enako pomembno notranjemu. Najbolj primerne lege za zunanji bivalni prostor so orientirani na Južni, Vzhodni, Jugovzhodni ali Jugozahodni legi. Preden se lotite načrtovanja:
 

–          Poiščite nasvet strokovnjaka in ne hitite z urejanjem. Pri izmenjavi mnenj in treznem razmišljanju je največkrat prihranek večji.
–          Pri načrtovanju na začetku dobro premislite za kakšen namen boste prostor uporabljali, koliko ljudi ga bo uporabljalo, kaj boste v tem prostoru počeli in kdaj.
–          Z življenjskim stilom in potrebami se tudi prostor spreminja. Že na začetku razmislite o rešitvah, s katerimi lahko prostor enostavno preuredite. 
–          Ni nujno, da kar vam je všeč, tudi potrebujete.
–          Prostor naj vizualno zasede malo prostora in naj bo učinkovit čez celo leto.

Streha ali nadstrešek

Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev

Razmislite o zaščiti prostora, koliko ga boste ogradili in koliko pustili odprtega. Navadno se zunanjo dnevno sobo pokrije s streho, ki je lahko premična in prostor po potrebi bolj odprete. V zadnjem času se pogosto uporabljajo nadstreški z ravnimi strehami, ki so oblikovno usklajeni z modernimi hišami kockastih oblik. V primeru ravne strehe se le ta prekrije s slojem hidroizolacije in zaščiti s prodcem, lahko se izvede, kot ozelenjena streha, ki iz zgornjih nadstropij hiše ponuja lepši izgled. Streho ob hiši, vedno postavite ob steno, kjer ni stekla, saj tako ne bo prihajalo do ovir pri prehajanju svetlobe v notranje prostore. Proti jugu postavite stropno senčenje, proti zahodu vertikalno senčenje. Poleg strehe so danes na voljo tudi bolj inovativne in hitre rešitve, kot npr. jadro ali vertikalni rolo (možnost izbire med več materiali – les, plastika, PVC folija).

Ustvarite prijetno senco

Senco in občutek hladnejšega zraka poskusite doseči tudi z rastlinami (poleg sence tudi latentno hlajenje) kot so pergole, brajde, drevesa v loncih, prava drevesa … Z rastlinami po potrebi ustvarite tudi večji občutek zasebnosti. Če imate denimo pogled, ki vas moti lahko tam preprosto posadite drevo. Pri tem upoštevajte, da se nekatera drevesa lahko razrastejo in z leti vzamejo več prostora. Rastline vam služijo tudi pri odganjanju mrčesa, zelo pogosta je sivka, ki je tudi zelo trpežna. Na nekaterih območjih blizu stoječih voda ne gre brez komarnikov, ki morajo biti za učinkovito delovanje natančno postavljeni. Pred večjimi živalmi si za zaščito lahko omislite ograjo. Pomagajte si z naravnimi materiali, kot so les, kamen, žive meje ali postavite kovinsko. Pri izbiri pohištva se lahko odločate med ležalniki ali garnituro. Vedno izberite tako pohištvo, ki bo zdržalo vse vremenske pogoje. Med najbolj pogosto uporabljenimi materiali sta umeten ratan ali les. Kavči naj imajo snemljive blazine, ki jih lahko operete ali umaknete v primeru dežja. Ležalne površine lahko ustvarite tudi s podesti. Te so posebej dobrodošle, če nameravate poleg zgraditi tudi bazen. 

Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev

Talna podlaga

Za tla se navadno ob hiši postavlja lesen pod, kamen (naraven/umeten), keramiko ali betonske plošče. Z umetnimi masami lahko na manjših površinah ustvarite tudi kakšno kreacijo, ki bo prostor dodatno olepšala.

Ambientalna osvetlitev

Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev

Če imate namen prostor uporabljati tudi v temnejšem delu dneva razmislite o razsvetljavi. Najboljša je ambientalna, čim bolj razdelana, osvetljen naj bo res tisti del, ki ga uporabljate. Nasprotno, če svetlobo zunaj potrebujete samo za kratek čas, so dobra rešitev tudi solarne svetilke, najpogosteje je najboljša kombinacija obojega. Z novejšimi tehnologijami je tudi možnosti osvetljevanja več, kot je npr. prižiganje in ugašanje luči ob našem gibanju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jože Kos

Jože Kos

direktor Mizarstva Kos in vodja projektov v Centru za zunanjo ureditev

Tomaž Kejžar

Tomaž Kejžar

Scorpio studios

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here