Zdrav spanec na kakovostnem ležišču

0
883
Ležišče
Ležišče

V zadnjih letih so najbolj popularna penasta ležišča, saj omogočajo, da ima ležišče različne cone, prilagojene posameznim delom telesa, zračne kanale in tudi različne trdote v enem ležišču.

Poznamo tri glavne tipe ležišč, in sicer ležišča iz pene, ležišča z vzmetmi in vodne postelje. Poleg njih so na trgu tudi ležišča napolnjena z zrakom, žimo, lateksom itd. V zadnjih letih so najbolj popularna penasta ležišča, saj omogočajo, da ima ležišče različne cone, prilagojene posameznim delom telesa, zračne kanale in tudi različne trdote v enem ležišču. Vedno bolj popularna postajajo tudi ležišča z penastimi vzmetmi, ki so na tržišču novost zadnjih let in so 6-krat bolj zračna kot ležišča iz pene.

Ob tem je treba opozoriti, da je večina ležišč izdelanih iz naftnih derivatov, sintetičnih materialov (prevleke ležišč), poliuretana in kemičnih dodatkov, zato bodite previdni pri nakupu.

PrednostiPomanjkljivostiPosebnosti

LEŽIŠČA IZ PENASTIH VZMETI

Zelo udobna, popolnoma prilagodljiva obliki telesa. Nudijo boljšo zračnost kot običajne žepkaste kovinske vzmeti.V mnogih primerih se zaradi večjega udobja po vrhu vzmeti položijo poliuretanska ali spominska pena, ki je lahko za zdravje precej škodljiva.Inovativna tehnologija (vzmetenje), ki združuje prednosti pene (prilagodljivo) in vzmeti (zračno) v enem ležišču, okolju prijazna izdelava.

VZMETNICE Z ŽEPKASTIMI VZMETMI

Vsaka vzmet je zavita v mehko tkanino, zato se lahko bolj prilagodi telesu.V primerjavi s prilagodljivi ležišči je polna kovine, premalo zračna. Zaradi pogoste vlažnosti in drobljivih materialov je lahko v notranjosti veliko pršic.So naprednejši sistem klasičnih vzmetnic.

LEŽIŠČA IZ PENE

Udobno, prilagodljivo, lahko ležišče, odporno na pršice in bakterije. Spominska pena je sintetičen material, ki je na prvi otip zaradi občutka dotika mivke ali peska zelo prijetna. Hladno penjena pena je od vseh klasičnih pen najbolj zračna in pridobljena na bolj ekološki način, nudi možnost izbire glede na telesno konstitucijo, saj je možna izdelava različnih trdot in perforacij.Umeten material, slabša zračnost. Običajna poliuretanska pena v eni trdoti s sintetičnimi prevlekami se odsvetuje zaradi uporabe najcenejših materialov in zaradi uporabe kemikalij. Pena ponavadi ni zračna, ležišče se lahko deformira, prevleke iz sintetike lahko povzročijo neprijetno potenje.Velika izbira z veliko conami in različnimi trdotami (možna je mehkejša in trša stran v enem ležišču).

LEŽIŠČA IZ VZMETI

Zračno ležišče, dolga življenjska doba.Lahko povzročajo protipritiske na telo in posledično pogosto zbujanje ponoči zaradi preležanin in slabše prekrvavitve, težko ležišče.Najboljše so tiste, pri katerih so vzmeti v posebnih žepkih.

LEŽIŠČA IZ LATEKSA

Naraven material, deluje antibakterijsko in antistatično. Omogoča popolno prilagodljivost telesu.Slabše vpija vlago, večja možnost potenja, težko ležišče. Precej izdelkov se promovira kot lateks, saj lateks ni zaščiteno ime (obstaja hydro lateks, water lateks ležišča, ki so lahko v resnici iz poliuretanske pene, ki so ji dodali ime lateks). Slabša zračnost zaradi sintetičnih prevlek. Sintetični lateks ima močnejši vonj, precej manj opore in elastičnosti ter ne ”izvaja” pritiska nazaj na telo kot naravni lateks. Ni primeren za vikend prostore, kjer se le občasno zrači.Večja debelina pomeni bolj dodelano ležišče. Naravni lateks ne sme biti zvit ter nepredušno zaprt v plastično vrečo, ker je materialu onemogočeno dihanje.

VODNE POSTELJE

Odlična temperaturna regulacija, prilagajanje telesu.Ni zračna, ne nudi tako dobre opore kot ostale, lahko spusti. Kljub dolgoletnim garancijam jo je iz higienskih razlogov treba menjati na deset let.Spanje na vodi najboljše za hrbtenico. Dobra vodna postelja je antialergijska, z nastavljivo temperaturo (ima boljše in bolje zaščitene varčne grelce), je stabilna, brez občutka valovanja.

Iz česa je lahko posteljno jedro in kakšno vlogo ima

Da je ležišče zdravo za uporabnika, mora biti udobno, kar pomeni, da so vse točke telesa podprte in da se mišice lahko sprostijo, zračno, da se uporabljajo naravni materiali, brez obdelav, ki bi zavirale dihanje, in zdravo, kar pomeni brez škodljivih kemikalij in agresivnih postopkov obdelav. Ker je telo na določenih mestih težje in širše, drugje pa lažje, je jedro pri boljših ležiščih iz treh con ali več, da je odziv ležišča primeren obremenitvi. Jedro ležišča mora zagotoviti, da se teža osebe razporedi enakomerno in s tem izenači pritisk telesa in protipritisk ležišča na bolj izpostavljene dele telesa (ramena, boki). Šele v tem primeru se bo telo najbolj razbremenilo in se tudi dejansko spočilo. Jedro iz penastih vzmeti omogoča največjo prilagodljivost obliki telesa. Poleg različnih con se namreč vsaka posamezna penasta vzmet individualno prilagaja telesu v vseh smereh in tako omogoča optimalno udobje.

Spalna klima je pomembna
Ne smete pa pozabiti tudi na spalno klimo, saj lahko slaba konstrukcija jedra pregreva telo med spanjem in zadržuje vlago, kar povzroča slab spanec in premetavanje ponoči.

Kako je s trdoto ležišča – kakšna je njegova vloga

Trdota in mehkoba ležišča sta osebna izbira posameznika. Za kvaliteto položaja telesa med ležanjem in spanjem je primernejša izbira prilagodljivih ležišč, ki si jih lahko izberete glede na svojo telesno konstitucijo. Ležišče se mora prilagajati telesu in držati telo v pravilni legi. Ne sme se ugrezniti pod težo, saj to pomeni, da določene točke telesa niso podprte. Na neprimernem ležišču, ki ne upošteva krivine hrbtenice, se človek med spanjem obrne od 25- do 55-krat, medtem ko se na dobro skonstruiranem ležišču obrne le od 10- do 15-krat.

Kako pogosto je priporočljivo menjati ležišče

Menjava ležišča je lahko zaradi slabega blaga, prav tako se telo v letih fizično spremeni in mogoče potrebuje drugačno podporo, kot jo je pred leti, torej si je dobro priskrbeti novo ležišče, ki bo čisto in bo zagotavljalo primerno podporo telesu. Zagotovo je ležišče treba menjati pogosteje kot v preteklosti. Po besedah Sandre Klemenc nakup ležišča ne bi smel biti kot nakup modnega dodatka, ampak investicija v zdravje. »Kakovostna ležišča naj bi se menjala na 12–15 let. Če ležišče še nudi oporo vašemu telesu, ga pred desetimi leti uporabe ni potrebno menjati,« zaključi Sandra Klemenc.

Ali lahko na kavču spimo enako dobro kot na ležišču

Kavč je razvit in izdelan za sedenje, torej za drugačne obremenitve kot ležišče. Kavč ne zagotavlja enakomernerazporeditve telesne teže in podpore hrbtenice. Za spanje na kavču si lahko kupite nadvložek, ki izboljša ortopedsko podporo telesu in ustvari bolj čvrsto in ravno spalno površino. Nadvložki so po sestavi podobni osnovnemu ležišču, le da so tanjši in veliko bolj enostavni za shranjevanje in transport.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here