Zaustavite pojav plesni

0
1330
plesen

V hišah ima navadno največji vpliv na razvoj plesni vlaga. Je zračna, ali vam steno kje zamaka (počen žleb, vodovodna napeljava, škropljenje ob dežju). V prostorih je navadno topel zrak, ki vase sprejme veliko vlage. Vlaga pride tudi od lončnic, kuhanja, pranja, sušenja perila. Ti izzivi so bolj izraziti v stavbah, ki od zunaj niso toplotno izolirane ali na delih stavb, kjer na zunanji strani ni toplotne izolacije. Kritična mesta so predeli, kjer zrak ne more krožiti, zunanji vogali in deli zunanjih sten, ki so zakriti s pohištvom. Če imate pohištvo na takem mestu, naj bo kakšnih 5 cm odmaknjeno od stene.


Kaj je plesen in kako nastane

Plesen so mikroskopske glive, ki se nahaja povsod v naravi. Ugodni pogoji za njihov nastanek so primerna podlaga, prisotnost hranilnih snovi, primerna temperatura (od 0 do 40 °C) in prisotnost vode oz. vlage. V hišah so ti ugodni pogoji pogosto prisotni in tako lahko v bivalnem okolju najdete okrog 100 vrst plesni, ki so lahko zdravju škodljive.


Vplivi trosov plesni na naše zdravje

Vplivi so lahko alergijski, toksični ali infekcijski. Posledice so lahko nahod, kihanje, rdeče oči, draženje nosu in grla, izpuščaji, utrujenost, glavobol, vročina, diareja. Poleg tega lahko plesen pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom (dojenčki, bolniki, starejši, itd.) vpliva tudi na dihalne poti, kar lahko vodi do pljučnih okužb.

Toplotni mostovi

Toplotni mostovi so mesta v zgradbi, skozi katera pospešeno uhaja toplota.

  • Geometrijski: To so konstrukcije, kjer je ogrevana površina znotraj manjša od hladne površine zunaj (npr. zunanji vogal hiše ali betonska plošča balkona, ki štrli iz hiše, kot hladilno telo, po katerem se hiša ohlaja).
  • Konvekcijski: Če je v zunanjem ovoju stavbe špranja ali luknja skozi katero uhaja zrak, tam uhaja tudi toplota (npr. slabo zatesnjena okna).
  • Konstrukcijski: Del zunanje stene ima drugačno sestavo, kot preostali deli in vsak drugače prevaja toploto. Lahko je tudi posledica tega, da je kje prekinjena toplotna izolacija.

Tudi pri novogradnjah

Toplotni mostovi in plesen se pojavljajo tudi pri novogradnjah in prenovljenih hišah. Hiša je lahko slabo projektirana ali površno narejena. Pri gradnji se pogosto dogaja, da se preveč hiti (saj je čas denar) in delavci ne počakajo, da bi se konstrukcije po posameznih fazah gradnje dobro presušile. Zgodi se lahko, da se vlaga zapre v konstrukcijo in ta se čez nekaj časa pokaže v obliki plesni. Toplotno izolacijo na fasadi naj bi naredili šele, ko so zidovi res dobro presušeni. Če se za toplotno izolacijo fasade uporabi mineralno ali stekleno volno, je ne sme namočiti dež. V toplotni izolaciji predstavlja izolacijo zrak, ki je ujet med vlakni ali zaprt v celicah, kjer se ne more gibati. Toplotne izolacije ni, če je namesto zraka ujeta voda.

Sodelujoči strokovnjaki:

Carmen Hladnik Prosenc

Carmen Hladnik Prosenc

energetska svetovalka, ENSVET pisarna v Trbovljah

Vladimir Bizjak

http://www.kocevje.ensvet.com/

energetski svetovalec, Energetsko svetovalna pisarna Kočevje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here