Zastrite radovedne poglede – zavese & roloji

0
3849

Kot vsak tekstilni izdelek imajo tudi zavese in roloji v prostoru poleg praktične funkcije (zatemnitev prostora, zagotavljanje zasebnosti in toplotna izolacija) tudi dekorativno funkcijo, saj že sam tekstilni material omehča prostor ter v dom vnese živahnost in lahkotnost.

Izbira primernih materialov

Praviloma so materiali za roloje neprožne tekstilije, torej tkanine, ki imajo stabilno formo, so trdne oz. toge in se ne gubajo. Nekoč iz naravnih materialov, kot so bile kompaktne bombažne tkanine v pretežno ozkih barvnih paletah, se je v sodobnem času z razvojem in pojavom novih tekstilnih materialov njihov izbor močno povečal. Priljubljeni so poliestri, tako neprosojni kot delno ali bolj prosojni, odvisno od namembnosti izdelka.

Ker so večinoma namenjeni zatemnjevanju, torej zaščiti pred soncem, je za materiale pomembno, da so obstojni proti svetlobi, tj. da pod vplivom sončne svetlobe barva ne bo zbledela oz. se ne bo spremenila struktura ali videz tkanine. Ker se uporabljajo v notranjih prostorih, je pomembno, da so tkanine ognjevarne, torej prevlečene s preparati, ki preprečujejo gorljivost. Ker gre za izdelek, ki je »trajno« nameščen, so materiali pogosto obdelani z zaščito proti umazaniji. Od okusa posameznika in samega prostora je odvisno, ali bo rolo minimalističnega značaja ali bolj drznih, domišljijskih barv. Kot vsi elementi prostora tudi roloji s svojim oblikovanjem odražajo osebnost njegovega lastnika.

Pri zavesah pa je glede materialov trenutno trend »nazaj k naravi«. Vse več se uporabljajo bombaž, viskoza, priljubljen je predvsem lan, ki ima malo zmečkan »shabby chic« videz. Vse več ljudi izbere prosojne zavese in svetle odtenke ter naravne materiale. Dekorativne zavese uporabljajo redkeje, zelo redko so dekorativne zavese tudi podložene. Možnosti so številne, če si npr. želite unikatne zavese, lahko naročite potiskano tkanino z lastnim vzorcem. Vsako stanovanje je posebno in ne sodi vsaka zavesa povsod, zato je priporočljivo, da se glede izbire posvetujete z arhitektom ali notranjim oblikovalcem, ki bo glede na prostor in vaše želje predlagal najbolj optimalne rešitve.

Kako pravilno izmeriti dolžino

Upoštevajte, da tako pri zavesah kot pri rolojih potrebujete večje od dejanske velikosti okna, saj s tem dosežete lepši učinek in hkrati okno optično povečate. Pri rolojih izmerite širino okenske odprtine in dodajte 10 cm na vsako stran. V višino pa naj bo nad oknom vsaj 6 cm pri klasičnem roloju in 15 do 20 cm pri gubanem. Spodaj, če je možno,pokrijte okensko polico vsaj za 5 cm. Pri zavesah širini okna prištejte 20 do 25 cm, če situacija to dopušča. S tem boste naredili prostor zavesi, da se popolnoma umakne od okna in ne ovira njegovega odpiranja, hkrati pa bodo zavese bolj nagubane. Največkrat se uporabljajo manjše gube zaves (nabor v razmerju 1:185 do 1:200), po eni strani zaradi vedno popularnega minimalizma, po drugi zaradi velikosti stanovanj in cene. Nabor gub zaves pa je odvisen tudi od blaga. Pri žametnih in dekorativnih zavesah je zelo lepo, če se rahlo uležejo na tla, in sicer za okrog 5 centimetrov. Gube, če so zgoraj na vodilu, lahko nanizate prosto ali ponavljajoče, tako da je med gubami vedno enaka razdalja. Slednje daje bolj uraden občutek kot prosto nizanje.

Izbor glede na funkcionalnosti in potrebe prostora

Če želite prostor zmehčati, potem uporabite zavese in gubane roloje, saj gube prostor zmehčajo.V dnevni sobi si omislite zavese – klasične, če gre samo za zastiranje pogleda in transparentne, če si želite več svetlobe. Za kopalnico izberite rolo ali plise, saj so večinoma narejeni iz materiala, ki je odporen na vlago in plesen. V kuhinji so najboljša izbira gubani roloji, ki delujejo bolj mehko. Za zastiranje pogleda se na oknu lahko uporabi tudi vitraž. V kuhinji, če je ta malo bolj rustikalna, lahko namestite tudi čipke iz bombaža, ki se lažje perejo. Za spalnice so odlične zavese iz žameta, saj delujejo romantično, zmehčajo prostor in dajejo videz razkošnosti, hkrati pa dobro zastrejo svetlobo. Obstaja več vrst žameta, od bombažnega, svilenega do poliestrskega, slednji je tanjši in lažji ter zelo lepo pade.

Pri umestitvi zaves in rolojevv prostor torej najprej poglejte, kaj vam prostor omogoča. Upoštevajte tudi funkcijo, saj imajo lahko zavese in roloji v prostoru različne funkcije, vse je odvisno od materiala in od vaših želja. Medtem ko gosti in »blackout« materiali popolnoma zatemnijo prostor, prosojni materializastirajo pogled, ko je zvečer zunaj tema pa zmehčajo odsev, ki bi ga sicer imela temna stekla. S polprosojnimi materiali poskrbite, da vidite v zunanjo okolico in hkrati preprečite radovednežem pogled v notranjost, kar daje občutek intimnosti.

Poskrbite za primerno vzdržavanje

Razvoj materialov je šel hitro naprej, zato je vzdrževanje zaves in rolojev danes veliko bolj preprosto kot nekoč. Pri dekorativnih materialih se priporoča kemično čiščenje oz. suho pranje, saj bo tako material kar najdlje ostal lep in nespremenjen. Pomanjkljivost rolojev je, da se jih ne da prati, lahko pa jih obrišete z suho ali z vlažno krpo. Gubane roloje, ki so lahko narejeni iz kateregakoli materiala, lahko tudi operete. Prosojne zavese pa se lahko perejo v stroju, a brez centrifuge. Če se odločite za zavese iz naravnih vlaken upoštevajte krčenje materiala, ki nastane ob prvem pranju. 

Sodelujoči strokovnjaki:

prof. Jana Mršnik

Fakulteta za dizajn, tekstilna in produktna oblikovalka

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here