Zasteklitev in izbira okvirjev za okna in balkonska vrata

0
2208
Balkonska vrata
Balkonska vrata

Po slovenski zakonodaji mora imeti vsak bivalni prostor vsaj 20 % okenskih površin glede na tloris prostora. Okna, ki so obrnjena na zahod in jug, zajamejo največ sončne energije. Jeseni in spomladi lahko na ta način dogrevate prostore brez dodatnih grelnih teles.

Izberite pravo zasteklitev

Okna in steklene površine so elementi z največ toplotnimi izgubami. Izbirate lahko med različnimi tipi zasteklitve, ki se razlikujejo po toplotni prevodnosti in faktorjih prehoda sončne energije. Ločijo se tudi po različnih barvah in prepustnosti za svetlobo (za dnevne aktivnosti vsaj 70 %).

Energetski svetovalec Janko Rozman pravi: »Priporoča se vgradnja troslojnih izolacijskih stekel, ki so sestavljena iz treh stekel v razmaku 10 do 14 mm, stekla so na robovih medsebojno zlepljena in nepredušno zaprta. Lahko se vgrajujejo tudi dvoslojne zasteklitve, vendar so toplotne izgube večje. Pomemben je distančnik med stekli, ki naj bo ustrezno izolativen, da ne nastane toplotni most. Zrak med stekli nadomešča mešanica žlahtnih plinov (npr. argon), ki imajo manjšo toplotno prehodnost od zraka. Prehod toplote skozi sestavljeno izolacijsko steklo je zmanjšan tudi z nanosom sončno-toplotno zaščitne obloge (IR-nanos) na medstekelni površini notranjega stekla. Po predpisih je nujna vgradnja zasteklitve s toplotno prevodnostnim koeficientom Umax = 1,1 W/m2K ali manj (za doseganje boljše toplotne zaščite objekta se priporoča Umax za zasteklitev pod 0,8 W/m2K – troslojna zasteklitev).« Možne so tudi zasteklitve s posebnimi vrstami stekla glede na potrebe: akustično, protivlomno ali sončno zaščitno, samočistilno steklo. Z vgradnjo okenskih križev lahko dosežete bolj rustikalen videz, z vgradnjo ornamentnega stekla pa v prostoru dosežete bolj intimen ambient.

Odločite se lahko tudi za zasteklitve večjih površin npr. vrat, steklenih streh, zimskih vrtov … Uporabijo se profili s termočlenom ali brez. Konstrukcije lahko vsebujejo drsna, zložljiva, eno- ali večkrilna vrata.

Različni materiali okvirjev

MATERIALPREDNOSTISLABOSTI
les–        okolju prijazen material, potrebno manj energije za izdelavo
–        naraven in prijeten videz
–        najmanjša toplotna prevodnost
–        skladišči CO2
–        ekološko razgradljiv material
–        pogosto vzdrževanje (barvanje okvirja)
–        občutljivost na sonce in dež
PVC–        cenovno ugoden
–        enostavno vzdrževanje
–        dolga življenjska doba
–        ne rjavi
–        odporen na vremenske vplive, UV-obstojen
–        mogoče 100 % reciklirati
–        videz
–        okolju manj prijazen material
–        pogosta kondenzacija
–        ob izpostavljenosti soncu se povesijo
aluminij–        ozek okvir
–        enostavno vzdrževanje
–        zelo odporen material
–        ni primeren za obmorski kraje, saj se zaradi slanega zraka lahko pojavi korozija
–        slab izolator (velike toplotne izgube)
lesena okna z zaščito aluminija–        ohranja prednosti lesenih okvirjev
–        maska iz aluminija daje sodoben videz in zaščito pred vremenskimi vplivi
–        primerna tudi za vgradnjo v pasivne hiše, saj se lahko v okenski okvir vgradi dodatna toplotna izolacija
–        vzdrževanje z zunanje strani ni potrebno
–        višja cena
fiberglas (umetna snov iz steklenih vlaken in umetne smole)–        alternativa lesu
–        velika nosilnost: tudi večja stekla, majhna raztezanja
–        enostavno vzdrževanje
–        primeren za poslikavo
–        višja cena
–        novost na trgu, brez dolgotrajnejših izkušenj

Rozman dodaja: »Na toplotno prehodnost okna vpliva tudi okenski okvir. Pomembna je natančna izdelava okvirja: več prekatov (vsaj 6) pri PVC okvirjih in ustrezna debelina pri lesenih okvirjih – vsaj 75 mm. Aluminij se običajno uporablja kot dodatna zunanja obloga lesenih okvirjev, da vzdrževanje lesa ni potrebno. Zelo pomembna  je kvalitetna tesna vgradnja okvirja v zid; pri nizkoenergijskih objektih obvezno v t. i. RAL izvedbi (trinivojsko tesnjenje stikov med okenskim okvirjem in steno). Najvišja toplotna prehodnost celotnega okna (steklo in okvir) naj po priporočilih ne bi presegla 1,0 W/m2K (podatek mora posredovati ponudnik oken), priporoča pa se vrednosti pod 0,8 W/m2K.«

Priporočljivo je, da se okna vgradijo na zunanji rob zidu, saj se s tem izognete obdelavi zunanjih okenskih špalet, kar je pomembno pri toplotnoizolacijski oblogi na fasadi – toplotna izolacija se stika z okenskim okvirjem in na stiku ni toplotnih mostov.

Pridobite subvencijo ob menjavi starih oken

Rozman še svetuje, da izkoristite Eko sklad, saj povrne pri zamenjavi oken v starejših objektih (nad 15 let) del sredstev (do 20 %), na katerega je treba pred začetkom del nasloviti posebno pisno vlogo s ponudbo izvajalca za zamenjavo oken. Pogoj je, da se vgradijo leseni okenski okvirji; da je zasteklitev trislojna in da se vgradnjo okna zatesni po RAL standardu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janko Rozman

http://www.ozs.si/

sekretar sekcije gradbincev OZS

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here