Zasnova tlorisa in razporeditev prostorov

0
305

Na začetku projekta razmislite, kako živite, kaj potrebujete, kaj vam v obstoječem domu ustreza in kaj ne. To bo osnova vašega projekta, kateri skledi izris načrtov v skladu s temu željami. V razmislek ne pozabite vključiti zunanjo ureditev okolice hiše (dovozi, zelenice, ograje, nadstreški, letne kuhinje, bazen), ki predstavljajo finančni zalogaj in je pri samem načrtovanju oz. zasnovi hiše po navadi izpuščen iz ponudbe izvajalcev hiše na ključ.

Velikokrat partnerja, ki se lotita gradnje, prenavljata ali opremljata hišo, med seboj ne uskladita prioritet in želja, arhitekt pa postane ”mediator”, ki predlaga najboljšo možno rešitev. Po navadi vsakdo nekje ”zmaga”. Priporočljivo je, da se o bistvenih vprašanjih prej pogovorita med seboj.

Iz majhnega zraste veliko

V Sloveniji je veliko predimenzioniranih hiš, saj se je včasih predvidevalo, da si bodo otroci naredili stanovanje v domači hiši. Hkrati ima veliko družinskih objektov predimenzionirana stopnišča, hodnike ter ozke in neuporabne balkone, ki so po navadi nepokriti. Namenite več premisleka dimenzijski zasnovi prostorov, da bo vaš dom izkoriščen in funkcionalen. Razmislite o povezavi bivalnega prostora z vrtom. Hkrati razmišljajte dolgoročno, saj so zasnove prostorov izpred nekaj desetletji pokazale pomanjkljivosti z vidika življenja v zrelih letih; npr. število stopnic do bivalnih prostorov v 1. nadstropju ali spalni prostori v 2. nadstropju, neizkoriščeni prostori v pritličju za garažo in kurilnico.

Tipske zasnove hiš

Pogosta razporeditev:

  • Pritličje: iz predprostora vodi vhod v garderobno sobo ali pisarno ter v manjšo kopalnico s straniščem, na koncu hodnika pa je velik odprt dnevni prostor s kuhinjo in jedilnim kotičkom ter shrambo (lahko pod stopnicami ali ločen manjši temnejši prostor s policami).
  • Prvo nadstropje: daljši hodnik, spalnica z garderobno sobo, pisarna, 2 otroški sobi, večja kopalnica, ki je običajno locirana na sredini zaradi lažjega dostopa iz vseh spalnic.

Nove hiše zaradi cenejše gradnje navadno nimajo kletnih prostorov, zato v pritličju zagotovite prostor za shrambo, ali na drugem ustreznem mestu (manjši prostor ob zunanji garaži).

Unikatne zasnove hiš

Vsaka razporeditev je lahko zastavljena unikatno, prilagojena posamezniku, glede na njegov življenjski slog. Zanimive so na primer razporeditve hiš, ki so umeščene na neravni teren. Prvo nadstropje je v nivoju tal. Vhod v hišo je lahko z vrha (v nivoju tal), torej  vstopate z vrha in se gibate navzdol oz. v pritličje. Drugi vhod pa je lahko skozi pritličje oz. garažo. Vsa nadstropja imajo lepe razglede in možnost povezave s terenom.

Vse večkrat zasledimo visoke strope, galerije, poudarjene elemente stopnic ali kaminov ter umestitve elementov v prostore, v drugačni postavitvi, kombinaciji ali celo v drugem prostoru kot običajno:

  • kopalna kad v spalnici,
  • ”walk in” garderobna soba,
  • kopalnica s savno in vročo kadjo,
  • ”wet room” del kopalnice (v večjih kopalnicah s steklom ločen del s tušem in kopalno kadjo),
  • poleg dnevne sobe, dodatni prostori za druženje v ostalih nadstropjih (igralni kotički za otroke, mirni kotički z enosedom in taburejem za branje, soba za zabave z masivno leseno mizo za 15 ljudi).

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. inž. arh. Tina Okoren

http://www.toarhitektura.si/

TO ARHITEKTURA, oblikovanje interierja od ideje do izvedbe

mag. Alenka Žibert

https://almaidesign.com/

Vodja projektov pri ALMAiDESIGN

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here