Vpliv svetlobe na počutje

0
2446

Kakšen je vpliv svetlobe na naše počutje? Preberite o o cirkadiani razsvetljavi in vplivu na našo notranjo uro.

Cirkadiana razsvetljava

Različni sektorji, od zdravstvenega varstva do podjetij, so začeli raziskovati potencialne koristi razsvetljave, ki sledijo naravnim ciklom spanja/budnosti v človeškem telesu. Ti strateško zasnovani sistemi, znani kot cirkadiana razsvetljava, imajo lahko moč, da pozitivno vplivajo na zdravje ljudi, budnost, produktivnost.

Vpliv na našo notranjo uro

Koncept cirkadiane osvetlitve sledi konceptu človeškega cirkadianega ritma, 24-urne notranje ure. Območje možganov, imenovano hipotalamus, nadzoruje cirkadiani ritem vsake osebe s prejemanjem signalov iz oči, ki sporočajo, kdaj je dan in noč. Hipotalamus pa nadzoruje količino sproščenega melatonina, da poveže zaspanost s temo in budnost s svetlobo.

Raziskave so pokazale, da svetloba vpliva tako na naše vidne kot nevizualne sisteme in da lahko električna svetloba vpliva na cirkadiani ritem.

Cirkadiana razsvetljava je koncept, da se lahko električna svetloba uporablja za podporo zdravju ljudi z zmanjšanjem učinka električne svetlobe na človeški cirkadiani ritem. Znanstveniki so odkrili, da lahko dolgotrajna izpostavljenost določeni valovni dolžini modre svetlobe pri določeni intenzivnosti negativno vpliva na proizvodnjo melatonina. Koncept uporabe svetlobe za vplivanje na človeški cirkadiani ritem je relativno nov v industriji razsvetljave: vsi vidiki te teme se še preučujejo. Trenutno obstajajo trije pristopi električne svetlobe za izvajanje cirkadianega sistema razsvetljave: uravnavanje intenzivnosti, nastavitev barv in uravnavanje dražljajev.

3 pristopi električne svetlobe

  • Uravnavanje intenzivnosti je najbolj poznana in stroškovno učinkovita rešitev za cirkadiano razsvetljavo. Napeljave vzdržujejo fiksno korelirano barvno temperaturo (CCT), medtem ko se intenzivnost (svetlost) napeljave prilagodi s pomočjo nadzorovanega sistema zatemnitve, da se uskladi s časom dneva. Svetlobne naprave so zgodaj zjutraj nastavljene na nižjo intenzivnost, z napredovanjem dneva preidejo na višjo intenzivnost in zvečer zmanjšajo na nižjo intenzivnost.
  • Barvno uglaševanje vključuje spreminjanje intenzivnosti svetlobe in CCT, da posnema dnevni/nočni cikel. Doživljamo nižje barvne temperature (v razponu od 4000K do približno 10.000K), ko je sonce najvišje na nebu in so ljudje običajno najbolj pozorni čez dan. Zato se hladnejši CCT uporabljajo v prostorih in v času, ko je primerno za spodbujanje budnosti in pozornosti. Toplejše barvne temperature (v razponu od < 2700K do 3500K) predstavljajo dnevne svetlobne ure, ko sonce vzhaja in zahaja, ko ljudje zaspijo ali se prebujajo. Sistemi cirkadiane razsvetljave so nastavljeni tako, da se prilagajajo glede na CCT, ki ga običajno opazujemo ob katerem koli času dneva.
  • Stimulus tuning je svetlobna tehnologija, ki nadomešča »slabo modro« z »dobro modro« svetlobo valovnih dolžin. Ta pristop cirkadiane razsvetljave bolj posnema spekter dnevne svetlobe. Svetlobne naprave za uravnavanje stimulacije lahko programirate tako, da zmanjšajo valovne dolžine modre svetlobe v večernih/nočnih urah, da omejite supresijo melatonina brez spreminjanja CCT. Podobno kot barvno uglaševanje je ta pristop osvetlitve najučinkovitejši, če ga povežemo z nastavitvijo intenzivnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here