Večni zmagovalec naravnih tal – parket

0
2380
Parket

Parket je naravna talna obloga, ki se že stoletja uporablja za oblaganje tal v bivalnih prostorih. Zelo priljubljen je ravno zaradi naravnih lastnosti in ugodja, ki ga nudi.

Poznamo več vrst parketov. Delimo jih na neobdelane (surovi) in obdelane (lakirani ali oljeni).

Med najpriljubljenejše vrste parketa sodijo:

Klasičen parket:

Spada v skupino neobdelanega parketa, kar pomeni, da ga je treba končno obdelati z brušenjem in nato še lakiranjem ali oljenjem. Običajno je v manjših ozkih deščicah različnih dimenzij, debeline 22 mm.

Obdelava in vgradnja klasičnega parketa

Pred vgradnjo parketa je treba preveriti podlago in jo ustrezno pripraviti. Ko je priprava podlage končana, parket klimatizirajte v prostoru vsaj teden dni, ob predpostavki, da so pogoji za klimatizacijo parketa ustrezni.

Pogoji za klimatizacijo parketa: Temperatura v prostoru minimalno 18 ⁰C, relativna zračna vlaga 45-55 %, vlaga v podlagi ne sme presegati 2 % oz. 1,8 % v primeru talnega gretja, merjeno s karbidno metodo – CM metoda.

Po klimatizaciji klasičnega parketa lahko začnete z vgradnjo. Ob končani vgradnji, ga ponovno klimatizirajte še en teden, nato ga končno obdelajte z brušenjem in lakiranjem ali oljenjem. V vseh fazah vgradnje zagotovite optimalne klimatske pogoje, tudi pri kasnejši uporabi. Klasični parket ni primeren za talno gretje, ker je predebel in deluje kot izolator. Mogoča je večkratna obnova z brušenjem in nato lakiranjem ali oljenjem.

Lamelni parket:

Je najcenejši. Sodi v skupino neobdelanega parketa. Običajno je dimenzije 16 x 16 cm (debeline 8 mm) v manjših kockah, te so sestavljene iz manjših deščic. Lamelni parket je narejen iz majhnih lesnih ostankov, zato je tudi cena takšnega parketa nižja, v primerjavi s klasičnim ali panelnim parketom.

Obdelava in vgradnja lamelnega parketa

Obdelava in vgradnja lamelnega parketa je enaka, kot pri klasičnem parketu, prav tako morajo biti zagotovljeni enaki klimatski pogoji. Tudi lamelni parket je možno večkrat obnoviti. Lamelni parket je primeren za talno gretje, vendar zaradi njegove sestave (iz manjših deščic), lahko pride do reg na več mestih.

Gotovi panelni parket:

Spada v skupino obdelanega parketa in je že lakiran ali oljen. Debelina gotovega panelnega parketa je običajno 14 ali 15 mm. Pred klasičnim in lamelnim parketom ima več prednosti – na voljo je več vzorcev; videz je lahko klasičen ali kot ladijski pod, tovarniško je obdelan na več načinov (beljen hrast, rjav hrast, pobrani robovi, krtačen).

Vgradnja gotovega panelnega parketa

Za gotovi panelni parket veljajo enaki klimatski pogoji kot za ostali parket. Ena največjih prednosti je hitra vgradnja, kajti pri gotovem parketu ni vmesne faze klimatizacije pred končno obdelavo, saj je že obdelan. Ni prahu in vonja po laku ali olju. Takoj, ko je vgrajen, je možna vselitev. Lahko ga enkrat ali dvakrat obnovite z brušenjem in nato lakiranjem ali oljenjem (odvisno od masive oz. obrabnega sloja, ki ga ima gotovi paneli parket). Primeren je za talno gretje.

Gotovi panelni parket ima običajno klik sistem, zato se ga lahko vgradi s 100 % lepljenjem ali plavajoče. Slednje je bolj preprosto, vendar ima parket, zaradi valovanja tal, slabšo akustiko pri hoji in daje občutek nihanja.

Parket, ki je že oljen, je bolj hvaležen za uporabo kot lakiran. Površinske rane lahko sanirate sami – samo naoljite poškodovan del. Zahteva več vaše pozornosti, priporočljivo je namreč, da ga oljite enkrat na leto ali pa vsaj enkrat na dve leti. Na lakiranem parketu ni možno lokalno sanirati poškodbe, ne da to ne bi bilo vidno.

Vsak parket je priporočljivo obnoviti na 10–15 let (brušenje in končna obdelava – lak ali olje), delo pa naj opravi strokovnjak (parketar).

Spreminjanje barve

V temnejših prostorih lahko parket še dodatno obdelate, pobelite. Ker je parket naraven material, se bo z leti, zaradi UV žarkov, njegova barva spreminjala. Spremembe sicer ne boste opazili, dokler ga ne boste pobrusili ali po dolgem času prestavili kakšen večji kos pohištva. Parket je občutljiv na spremembe klimatskih pogojev, zato je treba te predvideti. Če klimatski pogoji niso zagotovljeni, lahko pride do deformacij (napihovanje parketa, pojavljanja večjih reg).

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Jerman

Tina Jerman

Arhitektka, Studio AB

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here