Varnost in naprave za varovanje

0
704
Varovanje doma
Varovanje doma

Kako se lahko izognete poškodbam doma in kako zavarujete svoj dom pred nesrečami in vlomilci? Preberite si nekaj nasvetov, za katere ne potrebujete veliko denarja in časa.

Strokovnjaki opozarjajo, da se nesreče doma dogajajo zato, ker smo ljudje tam najbolj sproščeni in zato tudi manj pozorni. Mnogokrat temu botrujejo še utrujenost, stres, bolezen … Varovanje doma in samih sebe je zato na mestu, da opozorimo, kako preventivno ukrepati.

1. Padci

Predstavljajo kar 80 % poškodb, ki so zgodijo doma. Razlogov za to je več, in sicer spolzka tla, vrtoglavica … Mnogo padcev se zgodi zaradi ovire na tleh, za kar so lahko krive telefonske žice, tudi električni kabli, speljani po tleh. Te  padce lahko preprečite tako, da žice in kable, če se le da, speljete ob steni in ne po tleh. Nezgode na stopnicah lahko preprečite z dobro osvetljavo stopnišč, z ograjo, pritrjeno ob steno, s protizdrsnimi trakovi.

2. Nesreče v kuhinji

Previdni morate biti že ob sami pripravi hrane, kjer lahko pride do ureznin (ureznine, dobljene  z noži, sekljalniki, ostrimi robovi konzerv…). Pri kuhanju lahko nastanejo opekline (opekline od vroče pare, olja). Posebna pazljivost je potrebna pri ravnanju s kuhinjskimi aparati. Če so ti označeni z oznako CE pomeni, da proizvajalec izdelka zagotavlja, da ustrezajo varnostnim predpisom.

3. Nesreče v kopalnicah

V teh prostorih so najpogostejše nesreče padci v kopalni kadi ali na mokrih ter spolzkih ploščicah, pred čimer se lahko zaščitite s posebnimi gumijastimi podlogami, ki jih položite v kad ali na tla, in z namestitvijo ročajev, ki nudijo oporo v kadi. V kopalnicah uporabljajte samo take električne izdelke, ki so dodatno zaščiteni pred vodo. Velika je tudi nevarnost utopitve, predvsem za starejše in otroke. Majhnih otrok ne puščajte brez nadzora odrasle osebe, saj je lahko usodnih že samo nekaj centimetrov vode.

4. Kemikalije v čistilih in zdravila

Posebno morate paziti, da otroci ne pridejo v stik s čistili in zdravili in da jih ne zaužijejo, saj lahko pride do hudih zastrupitev. Take snovi je dobro dati na višje, otrokom nedosegljive police. Pazljivost je potrebna tudi pri jemanju zdravil, da ne pride do zaužitja prevelike količine. Upoštevajte navodila za uporabo čistil, predvsem, kar se tiče zaščite kože in dihal.

5. Plinske napeljave

Te naprave (ogrevanje hiše s plinom, kuhalna plošča na plin) je treba redno servisirati in paziti na to, da plin ne uhaja, saj lahko povzroči eksplozijo. Za večjo varnost se lahko vgradijo javljalniki plina.

6. Požar

Do požarov lahko pride v kurilnici, če kurite klasično, na drva, in tudi s kurjenjem v kaminih. Potrebno je redno vzdrževanje dimnih naprav, da se dim ne bo zadrževal v prostoru, kar bi lahko povzročilo zastrupitev z oglikovim monoksidom. Povzročitelji požarov so tekstil, ki se suši preblizu peči, električna posteljnina, svečke na božičnem drevesu itd.

7. Tatvine

Pred tatvinami se lahko zaščitite z različnimi alarmnimi sistemi. Izbirate lahko med brezžičnimi in žičnimi alarmnimi sistemi. Montaža alarmov je preprosta, saj ni potrebno delati večjih posegov v hiši, ni lukenj in  razbijanja sten. Alarmni sistem je sestavljen iz elementov, ki zaznajo nek alarmni pojav, centrale, ki je središče alarma in iz elementov, ki javljajo alarm. Javljalniki gibanja se namestijo v prostore, ki jih želite varovati. Ti zaznajo spremembo infrardeče toplote v prostoru in to javijo v obliki alarma v alarmno centralo. Poleg tovrstnih javljalnikov obstajajo še drugi. Zaščitite se lahko tudi z varnostnimi kamerami. Te kamere je treba skrbno izbrati glede na prostor, katerega želita zavarovati. Med seboj se ločijo po različnih kriterijih.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.