Varnost doma

0
945
Varnost otroka doma
Varnost otroka doma

Kako lahko pripravimo naš dom, da bo za malčka varnejši? Na voljo imamo kar nekaj rešitev, ki bodo obvarovale otroka hujših nevarnosti, ki se je sam še ne zna prepoznati.

Na trgu je mogoče najti kar nekaj pripomočkov, ki so namenjeni varovanju otrok pred nevarnostmi, ki nanje prežijo v vašem domu – za varnost otroka doma. Gre za razmeroma poceni ukrepe, ki pa so še kako pomembni.

Varovala za vtičnice – Gre za pokrovčke, ki prekrijejo luknje v vtičnici in tako otroku preprečujejo dostop do vtičnice. Dobiti je mogoče tako samolepilne pokrivače, kot tudi takšne, ki se prilegajo luknji in so zavarovane s ključem. Pred nakupom si dobro oglejte domače vtičnice, saj vsa varovala niso univerzalna.

dnevna_sobaVarovala za predale in vrata na omarah – Varovala za predale in vrata so najpogosteje v obliki plastičnih zatičev, ki jih je potrebno sprostiti, v kolikor želimo odpreti ali zapreti predal/vrata. Pri tovrstnih varovalih je potrebno paziti, na kakšen način pravzaprav delujejo – na trgu so bila v preteklosti v prodaji varovala, ki so omogočala odprtje predalov za kakšen centimeter, kar je že dovolj, da si otrok poškoduje prste. Na omarah , v katerih shranjujete nevarna čistila in kemikalije, pa je dobro ročke zvezati in tako preprečiti odprtje.

Varovala za vrata – Ponavadi so narejena iz pene, preprečujejo pa, da bi se vrata zaprla do konca in priprla prste otroku.

Mreža proti insektom – Gre za zelo koristno mrežo, ki je uporabna predvsem v času dopusta. Z njo lahko prekrijemo tako voziček, kot tudi ležišče otroka.

Varovala za stopnice – Tovrstna varovala ponavadi najdemo v obliki plastičnih ograjic, ki otroku preprečujejo dostop do stopnic.

Detektor gibanja – Detektorji gibanja so luči, ki so podnevi ugasnjene, ponoči pa se ob zaznavanju gibanja samodejno vklopijo in tako starše opozorijo na gibanje otroka. Na voljo so tudi detektorji gibanja, ki ob zaznavanju gibanja oddajo zvočni signal.

Zaščita robov – Za zaščito robov na pohištvu lahko najlažje poskrbite sami, saj je začitno peno mogoče dobiti v tako rekoč vseh bolje založenih trgovinah.

Elektronska varuška – »Elektronska varuška« je set senzorjev in mikrofonov, ki jih namestimo pod ležišče novorojenčka. Senzorji nadzorujejo dihanje dojenčka, ob pojavu nepravilnosti se začne oglašati alarm. Gre za nekoliko dražjo napravo, saj se cene gibljejo okoli 100 evrov.

Še nekaj uporabnih nasvetov

  • Omarice z zdravili je dobro imeti pod ključem, še bolje pa je, da zdravila shranjujete v omaricah, ki so otrokom fizično nedostopne, saj vam tako ni potrebno skrbeti za to, če ste omaro zaklenili.
  • Nižje pohištvo odmaknite izpod oken, saj tako otroku preprečite dostop do odprtega okna, priporočljivo pa je tudi nameščanje okenskih varoval, saj jih lahko starejši otroci odprejo sami. Dober nasvet za varnejši dom je tudi privijačenje omar (predvsem višjih) na steno, tako da jih otrok ne more prevrniti na sebe.
  • Sobne rastline so lahko strupene, zato se je dobro prepričati, kakšno rastje krasi vaš dom.
  • Glede na vse večje število elektronskih naprav je potrebno biti pazljiv pri kablih, ki visijo iz višje ležečega pohištva, saj jih lahko otroci povlečejo in se poškodujejo z napravo, ki je na koncu kabla.
  • Pomembno je tudi varovanje različnih površin – nevarna so predvsem zloščena tla, steklene površine, ki jih lahko zaščitite z varovalno folijo in kad, kamor je dobro namestiti gumijasto podlogo, ki preprečuje zdrse.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here