Varna uporaba čistil

0
1970

Mnogo kemikalij se sprošča tudi v naših domovih med čiščenjem. Zato pri uporabi čistil pazite, da jih ne mešate med seboj in da jih shranjujete na otrokom nedostopnih mestih.

Kemikalij ne mešajte med seboj, opozarja mag. Viviana Golja, univ.dipl.kem., saj so učinki mešanja lahko nevarni. Obenem opomni na pomen branja navodil in shranjevanja na otrokom nedostopnem mestu.

Kemikalij ne mešajte med seboj. Uporabite najprej eno in nato drugo, saj so lahko učinki mešanja nevarni. Sproščajo se lahko nevarni plini, pride tudi do reakcij s škropljenjem, pri katerih se lahko poškodujete.

Ko kupujete nevarne kemikalije, se najprej vprašajte, ali jih zares potrebujete. Redko potrebujemo zares nevarno kemikalijo. Po nakupu dobro poglejte navodila, kjer so tudi določeni piktogrami. Govorimo o kemikalijah, ki vsebujejo visoke koncentracije nevarnih snovi.  Navadne kemikalije za pomivanje posode niso takšne. Včasih piše, da se je treba izogniti stiku s poškodovano in občutljivo kožo, ker vsebujejo dražilne snovi. Lahko vsebujejo močne kisline in visoke koncentracije. Zelo dobro si poglejte piktograme in opozorila. Zlasti za matere z majhnimi otroki pa je zelo pomembno, da kemikalije hranite na otroku nedostopnem mestu. Otrokom se zdijo kemikalije, ki so včasih tudi v barvnih plastenkah in z račkami, zanimive. Nevarnosti se ne zavedajo, zato se je morajo zavedati starši in takšne posode umakniti izven dosega otroških rok.

Sodelujoči strokovnjaki:

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here