Usklajeno nad načrtovanje doma

0
254
Načrtovanjem doma
Par v stanovanju

Gradnja skupnega doma od para zahteva sodelovanje, usklajevanje in prilagajanje. Med načrtovanjem doma je ključno, da se par zna o vseh ovirah odkrito pogovoriti in skleniti tudi kakšen kompromis. V dolgotrajnih gradbenih delih, spremembah, podaljšanju del in življenjskih odločitvah si bodite v oporo, gradite odnos in poskrbite tudi zase. Še pred prvimi obiski pri arhitektu se s partnerjem uskladita o vajinih željah in potrebah, katerim želita zadostiti v vajinem skupnem domu. Oba se morata zavedati, da skupni dom predstavlja vajino skupno premoženje in bi se morale v njem odražati osebnostne značilnosti obeh oz. vajine družine.

V senci drugih opravkov in na dnu prioritetnih list se pri načrtovanju doma znajdeta skrb zase in čas za gradnjo odnosa med parom, ki si ga načrtno vzemite za poglabljanje odnosa. Prepogosto menimo, da lahko počakata na obdobje, ko boste imeli več časa  in manj stresa v svojem življenju, pa vendar ni nujno tako, saj sta pravzaprav ključni točki za vse ostale čustvene situacije.

Pogovor o viziji nad načrtovanjem skupnega doma

Pripravite seznam, na katerih področjih ste fleksibilni in na katerih ne. Že pred fazo prenove se s partnerjem pogovorite o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Vsak pri sebi naj pred pogovorom razmisli o tem, kaj si zares želi, kaj je zanj ključno, kaj je tisto, pri čemer je fleksibilen in mu ni najpomembnejše.

Pri samem pogovoru upoštevajte:

  • Oba morata biti pripravljena na pogovor in poslušanje ter si zanj vzeti čas.
  • V pogovor vstopite z namenom razumevanja potreb, želja in mnenj drugega in ne zgolj z namenom prepričevanja v naš prav.
  • Če pride do konflikta, za katerega ugotovite, da se z enim pogovorom ne bo rešil, lahko pogovor odložite, se dogovorite o dodatnem razmisleku in iskanju novih možnosti.
  • Ob nestrinjanjih se dogovorite, da boste poiskali kreativne rešitve, da se boste osredotoči na tisto, kar je koristno za oba in ne zgolj na doseganje lastnih interesov/želja.
  • Pri sebi ocenite, kaj vam je res pomembno in kaj ne toliko. Na odločitve ne glejte črno-belo (vse mi je pomembno – nič mi ni pomembno).

Ob nepredvidljivih situacijah in nestrinjanjih, glejta drug na drugega kot ekipo, zaveznika, partnerja, s katerim želite ustvariti prijeten prostor bivanja za oba. Kjer se bosta oba počutila varno, mirno, sproščeno, udobno. Drug drugega spodbujajta, pohvalita tisto, kar sta naredila dobro. Bodita člana iste ekipe, ki se zavzemata za doseganje istega cilja in ne individualna igralca.

Skrb zase

V hitrem tempu življenja, kamor sodi tudi gradnja ali prenova skupnega doma, ne pozabite nase. V svoje življenje oba vključita stvari, ki vaju notranje polnijo. S tem, ko boste poskrbeli zase in svoje potrebe, boste manj razdražljivi, se ne boste primerjali z drugimi, ne boste postali cinični in malenkosti vas ne bodo vrgle iz tira. Skrb zase ni egoistično dejanje, ampak včasih edina odgovorna izbira. Izberite nekaj, v čemer uživate in vam ne prinaša dodatne obremenitve in obveznosti. Čas v naravi, branje knjige, jogo, masažo, šport, glasbo, skratka nekaj kar nas notranje polni. Zajema tudi držo hvaležnosti posameznika in ljubeč odnos do sebe.

Poleg tega, da namenite sami sebi nekaj ur v vsakdanjiku, poskrbite, da ima tudi druga oseba v vašem odnosu enako možnost. Če je bilo v zadnjem obdobju več odločitve v domeni partnerja, predlagajte, da boste v prihodnjih dneh sami poskrbeli zanje. To velja tudi za opravila v vašem trenutnem skupnem domu oz. gospodinjstvu. 

Čas za gradnjo odnosa med načrtovanjem doma

Kakovostni odnosi, dajejo barvo našemu življenju in vplivajo na naše zadovoljstvo. Že samo ime »gradnja odnosa« nam pove, da se odnosi ne zgodijo, ampak se zgradijo. Ko gradimo hišo nam je samoumevno, da jo moramo postaviti na trdnih temeljih, zanjo delati, vsak prosti trenutek biti prisotni na gradbišču, saj če bomo daleč stran se hiša ne bo sama postavila in pri odnosih je enako. Z zavestno gradnjo in zavestnimi odločitvami, da boste s partnerjem preživeli čas in poglabljali odnos, ne bosta s partnerjem postala dva sostanovalca, ki hodita vsak po svoji poti.

Trden odnos je lahko steber pri soočanju z odločitvami, ki nam jih življenje prinaša, mednje sodi tudi gradnja skupnega doma. Občutkov in želj vašega partnerja ne predvidevajte, ampak se o njih prepričajte s pogovorom. Namreč v odnosih in rutinah partnerskega odnosa smo lahko nagnjeni k sklepanju in zaključkom, ki so morda sicer bili res v preteklosti, a se lahko le-ti tudi spremenijo.

Vzemita si čas za skupne aktivnosti, negovanje odnosa, intimnost in pogovore, ki niso vezani na gradnjo, prenovo in vsakodnevne obveznosti. Pogovarjajta se o svojem počutju, stiskah, lepih stvareh, ki so se vama zgodile, načrtih za prihodnost, zanimivih knjigah, ki sta jih brala, itd. Zavestno se odmikajta od »operativnega« delovanja in čas namenita trenutkom in aktivnostim, ki so vama osebno pomembne in krepijo, poglabljajo in negujejo odnos.

Če se ne čutite povezani v vašem odnosu, je mogoče čas za umik od odločitev pri ustvarjanju skupnega sanjskega doma, in namenite več trenutkov v tistem tednu, mesecu, poglabljanju odnosa (z zmenki, s skupnimi družinskimi trenutki, sprehodi, pogovorom ob večerji, ali pa določite dan, ko pogovor ne bo tekel o gradnji oz. ne boste opravljali del povezanih z gradnjo ali prenovo (npr. če sami gradite ali prenavljate)).

Delitev nalog & iskanje podpore

Med seboj si razdelita vsakodnevne obveznosti ter se dogovorita glede delitve področji, s katerimi se bo ukvarjal vsak izmed para. Če se na primer nekdo dogovarja za urejanje zunanje okolice, drugi ureja gradbeno dokumentacijo, itd.

Dogovorite se za pomoč in podporo s strani drugih. Na primer zunanjega izvajalca, ki nadzira gradnjo, drugih družinskih članov, prijateljev. Na ta način lažje obvladujete stres, vse nepredvidljivosti in obveznosti.

Sklepanje kompromisov

Kompromisi in konflikti, ki se pojavijo ob različnih interesih partnerjev nam pravzaprav ponujajo možnost, da odnos poglobimo. Pri iskanju kompromisov je v ključno, da zmorete sprejeti partnerjev drugačen pogled in doživljanje situacije v kateri ste se znašli ter kako se o njih pogovarjate.

Pri sklepanju kompromisov je v ospredju komunikacija. Moški in ženske imamo različne stile komuniciranja. Medtem ko jo moški uporablja za začetek nečesa, za aktivnost oz. dogovor, jo ženske uporabljajo za izražanje čustev in doživljanj. Pri sklepanju kompromisov je pomemben še ton oz. način govora. Se v pogovoru zavedate, kakšne besede uporabljate in kakšne občutke lahko neposredno vzpostavljate pri partnerju? Na primer, se vam zdi, da ste neslišani (nikoli ni nič po vaše in ima vedno zadnjo besedo partner). Ste te vaše občutke povedali, ali ste se umaknili in je nato iz vas izbruhnila jeza?

Ko se pojavi konflikt je pomembno, da zmorete ostati v stiku s seboj, s svojim notranjim doživljanjem in v zavedanju svojega prioritetnega lista potreb in želja ter v komunikaciji izhajati iz sebe in ne preiti v kritiziranje partnerjevega doživljanja, pogleda na situacijo, njegovih potreb, želja in vrednot. Kot cilj kompromisa ni nujno iskanje skupnega mnenja ali prepričevanje partnerja v vaš prav, ampak cilj je lahko v tem, da zmorete slišati in videti drugega v odnosu, saj je vsak odnos dvosmerna cesta.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here