Ureditev dnevnega prostora

0
644

Arhitekti, oblikovalci in snovalci prostorov so v preteklosti uporabljali večinoma pojem dnevna soba, saj je bila v večini primerov dnevna soba ločena od jedilnice ali kuhinje, ker so bile tudi tlorisne dimenzije dnevnih sob dimenzionirane po minimalnih standardih (zaradi svoje velikosti so bile res sobe). V zadnjem obdobju, ko so dnevna soba, jedilnica in kuhinja pogosto zliti v en, med seboj bolj ali manj povezan dnevni prostor, ki uporabnikom omogoča bolj interaktivno druženje med opravljanjem hišnih opravil, preživljanjem prostega časa, druženjem ali med otroško igro, pa gre bolj za dnevni prostor, je pojasnila Maja Pisanec. 

Funkcionalna razporeditev

Pri funkcionalni razporeditvi upoštevajte: 
– velikost in obliko prostora, 
– odprtine v stenah (okna in vrata), 
– navade in želje uporabnikov, 
– želje po večfunkcionalnih elementih. 
 

Tipična dnevna soba je podolgovata, na eni od krajših sten so vrata, na nasprotni pa okno in morda izhod na balkon. Za boljšo osvetlitev prostora v globino, se izognite postavitvi visokih in globokih omar neposredno ob oknih, zanje skušajte najti prostor v spalnicah in garderobnih sobah.Če v dnevnem prostoru potrebujete velike omare, ker jih drugam ne morete umestiti, jih vgradite v prostor od tal do stropa, da postanejo del prostora in jih ne vidite več kot omare. Velja naj, da se proti oknom oprema niža.

Sedežno garnituro namestite ob steni, tako da bo njeno hrbtišče postavljeno ob polno steno in da je pogled s sedežne garniture usmerjen vsaj proti enemu oknu (to zagotavlja občutek varnosti: varovan hrbet in občutek nadzora na zunanje dogajanje). Izberite čim večjo sedežno garnituro, ki jo dimenzije prostora še dopuščajo (izbira premajhne optično zmanjša prostor). Pri manjših prostorih pazite, da le ta ni pregloboka, če pa imate na voljo dovolj prostora, si privoščite širšo, saj nudi več udobja. Nižji hrbtni naslonilepše zapeljejo prostor in ga ne zasičijo, namenjeni pa so ležernemu pol-sedečemu ali ležečemu položaju med kupom okrasnih blazin. Če televizijo raje gledate pokončno v sedečem položaju, izberite dvižni naslon, ki je nastavljiv za položaj glave in ga lahko spustite nazaj, da sedežna garnitura s svojo višino ne zatrpa prostora. Če imate na voljo večji prostor umaknite knjižni regal stran od televizije in dodajte še počivalnik za branje. Če radi berete ob dnevni svetlobi, naj bo vsaj del sedežne garniture, (npr. manjši fotelj ali počivalnik) postavljen ob oknu, kjer je lahko tudi manjša pisalna ali klubska miza za odlaganje. Poleg se prilega tudi prostostoječe svetilo, da si ob večerih lahko poljubno prilagodite osvetlitev glede na položaj branja.

Sproščujoči trenutki ob kaminu

V sodobnih novogradnjah so priljubljeni tudi kamini, kot dodaten vir ogrevanja in so, poleg sedežne garniture usmerjene proti televiziji, lahko tudi središče dnevnega prostora. Ker pa oba predstavljata središče, ju je včasih težko enakovredno razporediti v prostoru. Domačnost pričara kotiček za branje v bližini kamina. V kolikor prostor dopušča, lahko s postavitvijo taburejev ali naslonjačev ustvarite s kaminom dodatno središče dnevnega prostora. Kamin je lahko postavljen tudi na isti strani kot televizija, vendar ne preblizu, a naj bo ob prižganem kaminu vedno izklopljena.

Televizija kot center prostora?

Ob steni nasproti sedežne garniture naj bo nekaj kosov pohištva, običajno nizek element, na katerem je postavljena televizija, da vam pri gledanju ni treba obračati glave. Velikost izberite glede na razdaljo s katere ga boste gledali. Lahko se odločite tudi za kompozicijo visečih omaric ali pa kar celotno steno zapolnite z regalom, v katerega vključite TV. Televizijo namestite v višini svojega pogleda(postavite na omarico-če potrebujete večjo omarico za TV komunikator) ali jo obesite na steno, kar deluje bolj lahkotno v prostoru. Višini postavitve televizije namenite premislek, da vas ob gledanju ne bo bolel vrat. Na razdalji gledanosti 4 m, je višina spodnjega roba televizije med 70–80 cm. Pri krajši oddaljenosti naj bo višina televizije nižja, pri daljši razdalji pa nekoliko višja. Pri televiziji, ki visi na steni, bodite pozorni na kable. Da bodo neopazni jih skrijte v steno ali pa na steno namestite okrasni panel in kable skrijte za njim. 

Police ali omare

Če želite imeti izgled minimalističnega in vedno pospravljenega prostora, se odločite za zaprto pohištvo. Tako lahko pospravite predmete ne glede na velikost, barvitost in teksture posameznih predmetov, ki bi na policah delovali neskladno in kaotično. V zaprtem pohištvu se stvari manj prašijo

Odprte police naj bodo rezervirane za knjige. Če želite izpostaviti nekaj lepih kosov keramike ali steklovine, pa so še vedno najprimernejše zastekljene vitrine, ki so lahko tudi subtilno osvetljene in kjer vam ne bo treba dnevno brisati prahu s kristalnih kozarcev. Pohištvo nizajte v nižjih linijahin v čim daljših horizontalah, saj tako optično večate prostor.Pohištvo lahko postavite v sklopih, npr. visok regal ob eni strani in nizek element na drugi.Namesto enega večjega in visokega kosa pohištva, umestite dve ali tri stenske omarice. 

Toplota v dnevnem prostoru

Radiatorji so navadno nameščeni pod okni, pazite, da s postavitvijo pohištva ne zmanjšate moči ogrevalnih teles. Če ne gre drugače, naj bodo elementi iz materialov, ki omogočajo cirkulacijo zraka – rešetke, izrezi, perforacija). Če imate okna do tal, je bolje, da namesto njih izberete talne konvektorje. Talno ogrevanje ne prinaša omejitev z grelnimi telesi in lahko elemente pod okna razporejate brez odmikov (sedežne garniture, predalnike). 

Izberite svoj slog

Dnevni prostor naj bo čim bolj lahkoten. Pohištvo naj bo nevpadljivo, hkrati naj vam omogoča, da vanj pospravite vse vsakodnevne predmete. Pri izbiri središča prostora izhajajte iz sebe, saj se morate v prostoru počutiti svobodno in biti neomejeni z intenzivnostjo predmetov. 

Če želite prostor opremiti v brezčasnem slogu, sledite naravnim materialom in odtenkomter čistim linijam. Trenutno je priljubljena oprema iz črne in starane kovine. Pri furnirjih je popularen hrast, ki zaradi različnih termičnih obdelav počasi prehaja v temnejše odtenke. Za klasično plemeniti les še vedno velja oreh. Močnejši odtenki in strukture materialov naj bodo samo za akcent v sorazmerju z ostalim prostorom. 

Ne le, da se trendi hitro spreminjajo, ampak si domovi, v katerih v preveliki meri sledite trendom hitro postanejo podobni. Zato pri opremljanju sledite sebi in ne trendom. Za stene izberite barvne odtenke, ki so trenutno priljubljeni, saj jih lahko enostavneje zamenjate. Pri večjih kosih opreme pa opredelite, kakšen stil vam je blizu. Idealna oprema so nevpadljive velike omare in skrbno izbran manjši kos pohištva z dodelanimi detajli, ki v prostoru deluje kot poudarek, svetuje Špela Modic. 

Poudarjena stena (»accent wall«)bo s svojo intenzivnostjo drugačnega in izstopajočega glavni poudarek prostora, kar pa pomeni, da je primernejše, da je ostala oprema umirjena. 
Accent wallsje trend, primeren za manjše prostore, ki jih s steno v poudarjeni barvi popestrite in nekako “dvignete”. Tako obarvano steno lahko izberete za galerijo fotografij ali jo kako drugače naredite zanimivo, saj bo pritegnila pozornost, zato naj ne ostane prazna. Prostor opremite glede na značaj oseb, ki bodo v njem živeli. Če posamezni družinski član obožuje intenzivne odtenke, izberite in izpostavite en del prostora, ki bo zadostil njegovo željo. Poleg izstopajoče barve stene so popularni tudi drugi elementi. V prostor lahko vnesete nekaj naravnih elementov s steno iz kamna ali lesa, morda ste ljubitelji rastlin in se odločite za živo steno (iz zelenja), pričarate industrijski pridih z valovito pločevino, ali pa se odločite za že dolgo priljubljeno galerijsko steno. 

Ko staro postane novo

Zanimive in kvalitetno izdelane stare predmete iz masivnega lesalahko z nanosom nove barve osvežite. Pri prenovi nemalokrat ostane kos pohištva, ki vam je lahko pri srcu iz sentimentalnih razlogov. Takšni kosi v prostor vnesejo domačnost in simpatičnost, vendar navadno pridejo do izraza le, če izberete en ali dva kosa pohištva (stol, predalnik, šivalni stroj), ki sta vam pri srcu in ne polovice vse opreme. Po potrebi ga restavrirajtein postavite na mesto, kjer bo prišel do izraza. V kolikor pa si želite elementa, ki bo združil sentimentalnost in domačnost v nov kos pohištva, lahko oblikovalca pohištva povprašate, da vam iz starega in dobro ohranjenega dela, na primer lesenega skednja ali vaše otroške hišice na drevesu oblikuje nov pohištveni element. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here