Uravnavanje vlažnosti zraka

0
1406
vlaga

Primerna relativna vlaga v stanovanju je med 40 in 60 %. Če je relativna vlaga višja od 70 % tvegate, da bo začela rasti plesen.

Če je temperatura zraka med 19 in 22 °C, površine sten vsaj 18 °C in vlaga od 45 do 65 %, do pojava vlage na stenah in posledično plesni ne pride.

Ustrezna vlažnost zraka in prezračevalni sistemi

V bivalnih prostorih se pojavljajo problemi zaradi prevelike in premajhne vlažnosti zraka. Kakovost notranjega zraka je opredeljena pavšalno, s stopnjo prezračevanja, najpogosteje z zamenjavo zraka na uro, na bivalno površino ali na osebo. Prostore vlažite s prezračevanjem – naravnim ali prisilnim. Obstajajo tudi vlažilniki in razvlažilniki zraka, vendar se z njimi uravnava samo vlažnost, ne pa tudi kvaliteta zraka.

HTML Code here

S pravilno novozgrajenim ali obnovljenim objektom, z izvedenimi prezračevalnimi sistemi, lahko uravnavate vlažnost zraka. V starih in starejših objektih je še vedno največ naravnega prezračevanja z občasnim odpiranjem oken. V prostore je priporočljivo najprej namestiti merilce vlage in temperature, s katerimi dobite informacijo o relativni vlagi v zraku – kot opozorilo, da je čas za odprtje oken ali za vklop prisilnega prezračevanja.

Prisilni prezračevalni sistemi

Lahko so brez vračanja toplote (kopalnice, kuhinje) ter z vračanjem toplote. V novih objektih je možno in priporočljivo urediti centralno prisilno prezračevanje z vračanjem odpadne toplote (rekuperacija) v starejših je možna enostavna vgradnja lokalnih prezračevalnikov (rekuperatorjev). Rekuperator lahko izgleda, kot stenska kuhinjska omarica, ali pa je vse skrito v zunanjem zidu. Iz rekuperatorja je skozi zid narejena odprtina za dovod in odvod zraka. V njem je ventilator, ki se lahko vrti v eno in drugo stran ter izmenjevalec toplote. Izrabljen zrak, ki ga ventilator izsesa iz sobe, teče skozi izmenjevalec toplote in tako ogreje hladen vstopni zrak. Prezračevanje je za eno sobo, če pa se odprejo vrata, se bo zrak nekoliko zamenjal tudi v sosednjem prostoru.

Centralne prezračevalne naprave

Z vračanjem toplote imajo običajno visok izkoristek toplotnega izmenjevalca. Delujejo tiho, imajo majhno porabo električne energije in visoko zmogljivost pretoka zraka.  Primerne so za hiše, vikende ali stanovanja. Cevni razvod je izveden z antistatičnimi in antibakterijskimi cevmi, kar zagotavlja varno in zdravo uporabo ter bivalno klimo brez onesnaževalcev.

Lokalno prezračevanje

Z vračanjem toplote je sistem prezračevanja, pri katerem je ena vgrajena enota (lokalni rekuperator) na en prostor. Enote z večjo zmogljivostjo so lahko za dva manjša prostora, seveda odvisno od števila oseb, ki se dlje časa zadržujejo v prostoru.

Sodelujoči strokovnjaki:

Carmen Hladnik Prosenc

Carmen Hladnik Prosenc

energetska svetovalka, ENSVET pisarna v Trbovljah

Vladimir Bizjak

http://www.kocevje.ensvet.com/

energetski svetovalec, Energetsko svetovalna pisarna Kočevje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here