Udobne in trajne talne obloge

0
2133
Talne obloge

Talne obloge v vašem domovanju naj zadovoljujejo vašim željam, uporabnosti, udobnosti in ne nazadnje tudi cenovni dostopnosti. Komur je pomemben občutek naravnega, se bo vsekakor odločil za parket, a ta zahteva tudi nekaj vaše pozornosti. Tisti, ki želite dolgo življenjsko dobo in čim manj dela pa lahko izbirate med laminatom, vinilom ali tekstilnimi oblogami. Strokovnjaki trdijo, da ni idealne podlage glede na prostor. V domovih je predvsem bolj pomembno, da pri polaganju tal ne prihaja do pretiranih prekinitev.

Laminat vedno bolje imitira les

Laminat so lesena oplemenitena vlakna. Videz in občutek nista naravna, so pa imitacije že zelo izpopolnjene. Imitira lahko les, kamen, ladijski pod. Navadno ga izberejo tisti, ki želijo imeti, na dolgi rok, najmanj dela. Laminat se vgrajuje enostavno, plavajoče, kar pomeni da se ga ne lepi. Zaradi boljše akustične izolacije se pod laminat vgradi tanko akustično peno ali pluto. Laminat je trpežen material, vendar je treba paziti na klimatske pogoje, tako kot pri parketu. V primeru poškodb laminata, lokalna popravila niso možna.

Vinil postaja vse bolj ekološki (vinil, ki oponaša les in kamen)

Vinilne talne obloge v imitaciji lesa in kamna so danes vse bolj priljubljene. Imitacije so že tako dobre, da je včasih težko ločiti ali je vgrajena talna obloga vinilna ali gre za parket. Vinilne talne obloge so obstojne, preproste za vzdrževanje in niso občutljive na spremembe klimatskih pogojev. Vinilne talne obloge v imitacij lesa in kamna spadajo v t. i. skupino heterogenih talnih oblog, kar pomeni, da so sestavljene iz več plasti, običajno so v debelinah do 2–3 mm. Poleg same sestave in tehničnih lastnosti vinilnih oblog je pomemben njihov obrabni sloj. To je zadnja prozorna plast talne obloge. Poznamo različne obrabne sloje, in sicer

  • Vinilne obloge z 0,30 mm obrabnim slojem – primerne za domačo uporabo, lahko so vgrajene tudi v malo manj obremenjene prostore.
  • Vinilne obloge z 0,55 in 0,70 mm obrabim slojem – primerne za zelo obremenjene prostore (pisarne, hoteli, domovi za ostarele).

Obstajajo tudi vinilne talne obloge na klik sistem, ki so vgrajene na enak način kot laminat, to je brez lepljenja in s podložno peno. Običajno so v debelinah od 4,50 mm do 5 mm. Imajo enake lastnosti kot vinilne talne obloge, ki jih lepijo. Vinilne talne obloge lahko vgrajujete, tudi če imate talno gretje.

Vgradnja vinilne talne obloge:

Vgradnja vinilne talne obloge je enostavna in hitra. Začnete s pregledom podlage, če je podlaga ustrezna nanesete pred premaz za oprijem izravnalne mase, nato nanesete izravnalno maso, ko je le-ta suha (običajno po 24 urah) jo pobrusite in nato začnite z vgradnjo vinilne talne obloge, ki jo 100 % zlepite z disperzijskimi lepili na vodni osnovi.

Vzdrževanje vinilnih talnih oblog:

Vzdrževanje vinilnih talnih oblog je preprosto, saj ne potrebujejo nikakršnih dodatnih premazov. Čistite in vzdržujete jih z vodo in nevtralnimi/neagresivnimi čistili za vinilne talne obloge.

Življenjska doba vinilnih talnih oblog, tekstilnih oblog in oblog iz plute je lahko 10 ali več let, odvisno od njihove kakovosti.

Tekstil kupite v rolah ali ploščah

Oba lahko vgradite kjerkoli, a najpogosteje ga v domovih uporabljajo v spalnicah. Obstajajo različne kakovosti itisonov. Kakovost itisona določa predvsem teža, gostota in obdelava vlaken. Najlažje ga vzdržujete s sesanjem in rotacijsko krtačo, priporočamo globinsko čiščenje enkrat na leto ali vsaj na dve leti. Role so običajno širine 400 cm, plošče pa dimenzije 50 x 50 cm. Tako kot vinil, tekstilne obloge zlepite z disperzijskim lepilom na vodni osnovi. Postopek priprave podlage je enak kot pri vinilnih talnih oblogah.

Nepozabljena pluta

Pluta je naraven material, a je njen zgornji sloj kemično obdelan (lakiran ali plastificiran). Brez obdelave njena uporaba ni mogoča. Danes je na voljo več vzorcev, od lesa do kamna, a je zaradi višje cene, kot vinil, njena prodaja slabša. Kupite jo v ploščah in lepite z lepili na vodni osnovi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Jerman

Tina Jerman

Arhitektka, Studio AB

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here