Učinkovito prezračevanje

0
2136
Rekuperacija
Rekuperacija

Vedno bolj je popularno prezračevanje z rekuperacijo. Za pravilno delovanje sistema in izbiro zase primernega, si preberite razlike med različnimi sistemi.

Na psihofizično stanje posameznika, ki preživlja veliko časa v bivalnem ali delovnem prostoru, vplivajo različni dejavniki. Eden najpomembnejših je zagotovo kakovost zraka. Kakovosten zrak vsebuje zadosten delež kisika, primerno zračno vlago in nemotečo količino vonjav. Kljub temu pa pomen dobre kakovosti zraka velikokrat zanemarjamo.

Naravno prezračevanje

Količina izmenjanega zraka skozi različna netesna mesta v stavbi ne zagotavlja čistega zraka, predstavlja pa toplotne izgube, zato je pomembno, da netesna mesta čim bolj zmanjšate. Z zračenjem s priprtimi okni, ki so zvrnjena v polvertikalni položaj (»skipana okna«), boste v hladnih dneh izgubili veliko toplotne energije, potrebne za ogrevanje. Veliko bolje je, če se odločite za kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov z odpiranjem oken ter ustvarjanjem prepiha. Za celotno zamenjavo zraka odprite okna za 4–8 minut, predvsem v nočnem času in zjutraj.

Prisilno prezračevanje

Prezračevanje z odpiranjem oken pa ima tudi svoje slabosti. Oken ne moremo vse skozi odpirati, nemogoče je kontrolirati količino zamenjanega zraka, mogoče je tudi vstop mrčesa. Zato se priporoča uporaba prezračevalnih sistemov – sistemi, ki v prostor dovajajo svež zrak in iz prostora sesajo izrabljen zrak. Možno je tudi prezračevanje z vračanjem toplote, pozimi tudi vlage. Za sistem se najlažje odločimo najprej glede na to, ali je hiša še v fazi načrtovanja, gradnje ali pa smo že vseljeni. Pri prvih dveh je več možnosti, pri slednji manj.

  • Higrosenzibilno prezračevanje: Je rešitev za stanovanja in že postavljene hiše. Nad ali v okenski okvir se vgradi higrosenzibilna rozeta. Ta dovaja zrak, regulacija pa poteka preko materiala, ki se razteza in krči glede na vlažnost zraka v stanovanju, ta pa je odvisna od prisotnosti ljudi. V »umazanih« prostorih so odvodni elementi lahko varčni ventilatorji ali pa higrosenzibilne rozete s skupnim ventilatorjem na strehi. Tako je v stanovanju konstanten podtlak, ki zagotavlja želeno cirkulacijo zraka. Cena takšnega sistema se giblje med 800 in 1.300 evri.
  • Prezračevanje z rekuperacijo (vračanjem toplote, rekuperacija): »Označuje sistem kanalov po katerih z ventilatorji prisilno krožimo zrak po stanovanju ali hiši, tako da v bivalne prostore stalno prihaja svež zrak. Zrak potuje iz bivalnih prostorov v sanitarne prostore (sanitarije, kopalnice) in kuhinje, kjer umazani zrak sesamo in pošiljamo iz stanovanja ali hiše. Porabljeni zrak, ki zapušča objekt odda svojo energijo zraku, ki vstopa v objekt. Temu pravimo rekuperacija,« pojasnjuje mag. Bojko Jerman, E-NETSI d.o.o. S takšnim sistemom se lahko delno tudi ogreva oziroma ohlaja prostore in posledično v pasivnih hišah ni potreben klasičen sistem ogrevanja. Rekuperacijo se lahko nadzira, prav tako se lahko nastavi tedenski program. V primeru rekuperacije, v kuhinji ni potrebna napa z odvodom zraka iz stavbe. Prednost takšnega prezračevanja je tudi čist, svež zrak, saj gre preko vstopnega filtra, torej tudi ni možno prenašanje prašnih delcev, cvetnega prahu ali pa bolezenskih klic. Filtre je treba redno menjati (cca. dvakrat letno). Strošek prisilnega prezračevanja z rekuperacijo brez dodatkov se giblje med 6.000 in 7.000 evri, vendar se investicija povrne v 10-15. letih, k čemur prispevajo tudi nepovratna sredstva Eko sklada v višini 25 % investicije. Takšen način prezračevanja je nujen pri pasivnih hišah. Največkrat se prezračevalno napravo namesti v kurilnici, zunanji zrak se zajema na čisti strani hiše, najbolj optimalno pa je, da sta odvodni in dovodni priključka vsak na svoji strani hiše.
  • Ogrevanje/hlajenje s prezračevalnim sistemom: Takšen sistem je nadgradnja zgornjega, z zrakom, ki ga pred vstopom v razvodni sistem ogrejemo ali pa ohladimo, na tak način pa tudi hišo s tem zrakom. Za ogrevanje oziroma hlajenje zraka se uporablja toplotna črpalka, zemeljski prenosnik toplote ali klimatska naprava. Takšen sistem je primeren za pasivne hiše, posledično pa ni potrebnega nobenega drugega sistema ogrevanja (npr. talnega ipd.). Strošek takšnega sistema je za okoli 2.000 evrov dražji kot navadno prezračevanje z rekuperacijo.

Nakup prezračevalne naprave

Pomemben podatek je, kakšen je izkoristek naprave pri vračanju toplote odpadnega zraka (t. i. stopnja rekuperacije). Preveriti je treba tudi količino električne energije za m3 zraka. Največkrat se primerja naprave glede na izkoristek, vendar je treba pri tem biti pozoren, saj ti niso vedno izračunani po istih kriterijih in pri istih volumskih pretokih zraka. Tako je razlika med standardom EN 308 in ostalimi metodami preko 10 %. Praviloma se upošteva izkoristek po metodi PHI, ki se uporablja tudi v izračunu PHPP, s katerim se dokazuje, da je objekt nizkoenergijski, oziroma pasiven. Pozorni bodite pa tudi: »Podatek, da ima neka naprava izkoristek do 90 % je zavajajoč, a vendarle pravilen, le da je izkoristek 90 % mogoč le pri nizkih pretokih, pri katerih naprava praktično nikdar ne deluje, pri normalnih obratovalnih pretokih pa je ta izkoristek morda samo okoli 60 %.« Pomembna je tudi glasnost naprave pri polovični moči delovanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Bojko Jerman

http://e-net.si/

direktor E-NETSI d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here