Toplotna črpalka – uporabite brezplačno toploto okolice

1
2035
Toplotna črpalka
Toplotna črpalka

Toplotne črpalke veljajo za enega izmed najbolj energetsko učinkovitih sistemov za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode.

Čedalje več ljudi se odloča za okolju prijazen in obnovljiv vir energije za segrevanje vode in bivalnih prostorov, kot so na primer toplotne črpalke. Slednje snovem iz okolice odvzemajo toploto na nižjem temperaturnem nivoju in jo oddajajo v ogrevalni sistem na višjem temperaturnem nivoju. Toplotne črpalke so sicer nekoliko dražja investicija, ki pa se tekom let zaradi zmanjšanja porabe energije povrne. Ker imamo na izbiro tri tipe črpalk, smo za vas pripravili kratek pregled najpomembnejših pravil, na katere morate biti pozorni, ko se odločate za nakup.

Pred nakupom …

… razmislite o načinu ogrevanja. Pri radiatorskem ogrevanju ponavadi potrebujete visokotemperaturne ogrevalne toplotne črpalke, pri novogradnjah pa se izbira nizkotemperaturna toplotna črpalka. Urban Martinuč, direktor podjetja Airabela d.o.o., dodaja še hibridno toplotno črpalko, ki pa je prava izbira, če želite ohraniti priključek za zemeljski plin in sočasno znižati stroške. Pri vgradnji v večstanovanjskem bloku, je možnost samo, če imate na voljo odprt balkon ali ravno streho za zunanjo enoto, druga možnost je vgraditev za celoten objekt. Povsod pa preverite, ali imate na voljo ustrezen električni dovod oziroma ali ga je možno povečati. Sestavni deli sistema ogrevanja s toplotno črpalko pa so lahko še rezervoar za sanitarno vodo, zalogovnik in razni instalacijski material.

Izbira je pestra

Toplotne črpalke se delijo glede na medij, ki ga izkoriščajo. Za ogrevanje stanovanj so največkrat uporabljeni trije tipi toplotnih črpalk: voda/voda, zemlja/voda in zrak/voda. Izbrati pa morate takega, ki je za vaše potrebe in zmožnosti najbolj primeren. Pri toplotni črpalki voda/voda je možno izkoriščati toploto iz podtalne vode, ki ima povprečno temperaturo od 6 do 10°C. pri tej črpalki se naredita dve vrtini – eno iz katere se črpa voda do uparjalnika, in drugo, kamor se vrača vodo. Druga možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje s toplotno črpalko zemlja voda. Tu obstajata dve možnosti: vgradnja horizontalnega zbiralnika ali pa vertikalne zemeljske sonde. V prvem primeru potrebujete ustrezno prosto zemeljsko površino, v drugem pa mora biti omogočen dostop za vrtalni stroj. Tretja, najenostavnejša za vgradnjo in cenovno najbolj ugodna možnost, pa je toplotna črpalka zrak/voda, ki izkorišča toploto okoliškega zraka. Zaradi najboljšega razmerja med ceno in kvaliteto je to v Sloveniji daleč najbolj pogosta izbira toplotne črpalke.

Strokovnjak pa pojasnjuje, da so za izbiro pomembne tudi toplotne izgube in temperaturni režim ogrevanja. »Zmotno je torej mišljenje, da moramo za radiatorje zagotavljati visoke temperature ogrevalne vode – če so radiatorji dovolj veliki, je učinkovito ogrevanje mogoče tudi z nizkotemperaturnim režimom. Taka situacija se velikokrat pojavi pri temeljiti obnovi starejše hiše – če se izolacijski sloj objekta znatno poveča, se lahko temperaturni režim v radiatorjih znatno zniža. Podobno velja tudi za potrebno moč toplotne črpalke. Pri bistvenem povečanju izolacijskega sloja se toplotni tok skozi stene znatno zmanjša, kar pomeni, da potrebuje manjšo moč toplotne črpalke.« Najboljši pokazatelj varčnosti je koeficient sezonske učinkovitosti SCOP – višja kot je sezonska učinkovitost, večji bodo prihranki. Seveda pa nakup opravite pri zanesljivih partnerjih, da boste izbrali kvalitetno toplotno črpalko.

<b>VARČNOST OGREVANJA</b>
Strokovnjaka smo povprašali po primerjavi varčnosti uporabe toplotne črpalke: »Zaradi kurilne vrednosti ekstra lahkega kurilnega olja je ta primerjava najenostavnejša. Vrednost sezonske učinkovitosti tako predstavlja dober približek za izračun prihrankov. Če je SCOP 3,0, to torej pomeni, da bo, za enako količino proizvedene toplote, strošek obratovanja toplotne črpalke približno trikrat manjši. Pri zemeljskem plinu je razmerje malenkost slabše, pri utekočinjenem naftnem plinu pa malce boljše, glede na ceno in kurilnost posameznega energenta.«

Nakup in vzdrževanje

Naj pri investiciji v toplotno črpalko ne bo glavni dejavnik le cena. Ta lahko prinese manjše zadovoljstvo, zato se najprej obrnite na izkušenega monterja, ki bo preveril stanje v vaši kurilnici in vam lahko takoj svetoval, velikokrat tudi iz svojih lastnih izkušenj. Martinuč še opozarja, da bodite pozorni pri obnovi starejših sistemov, »kjer je kvaliteta vode v sistemu vprašljiva. Zato v takih primerih vedno priporočamo vgradnjo magnetno ciklonskih filtrov (ter seveda njihovo čiščenje), da se lahko zagotovi ustrezne obratovalne pogoje. Nihče si ne želi zapacanega prenosnika toplote, saj to otežuje pogoje obratovanja, kar v najboljšem primeru pomeni nižjo učinkovitost, lahko pa se konča tudi s takšno okvaro toplotne črpalke, da bo potrebna njena zamenjava.« Najmanjša garancija mora biti dve leti (če je več, toliko boljše), bodite pa pozorni pri tem, kdo jo daje. Po navadi jo dajejo uvozniki ali ponudniki, če jo da sama blagovna znamka, to še ne pomeni, da jo bo mogoče uveljavljati. Če prihaja do motenj, imejte na voljo odziven servis, ki ima na zalogi rezervne dele.

Sodelujoči strokovnjaki:

Urban Martinuč

http://www.airabela.si/

direktor podjetja Airabela d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

1 komentar

  1. Toplotne črpalke voda-voda, ki uporabljajo podtalnico imajo mogoče res najvišja grelna števila, samo se pogosto pozabi upoštevati tudi porabo potopne črpalke, ki črpa podtalnico. Pri starejših hišah, ki imajo večjo porabo je res smiselno uporabiti podtalnico (če je na voljo), drugače pa je za novogradnjo, ki potrebuje ene 6 kW TČ najbolj ekonomočna izbira .

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here