Tipska vs. unikatna hiša

0
3887

Vsaka hiša lahko vsebuje elemente unitarnosti, čeprav izberete pri ponudniku tipski načrt hiše. Mnoge tipske načrte lahko namreč prilagodijo vašim potrebam in željam, hkrati jih morajo prilagoditi tudi okolju v katerega bo hiša umeščena. Vendar vsakršna prilagoditev se že odmika od tipske idejne zasnove hiše. Tipski načrt je navadno cenejši, če izvzamete vse prilagoditve. Unikatni načrt hiše pa kar najbolje naslavlja in odraža vas ter vaš življenjski stil. Že sama arhitekturna zasnova je prilagojena vam in izbrani parceli ter prostorskim zahtevam in omejitvam.

Izbira tipskega načrta je morda najprimernejša pri odločitvi za montažno grajeno hišo ali modularno hišo. Tipske načrte montažnih gradenj s podrobnimi opisi in 3D vizualizacijo pripravijo tudi dobro poznani arhitekti. Vendar se močno v stilu razlikujejo tudi v tem, ali so jih pripravili slovenski ali tuji ponudniki, saj tuji prepogosto niso prilagojeni za slovenski prostor in zakonska pravila. Ponudniki montažnih gradenj, da bi pridobili investitorje, izvedejo marsikatero prilagoditev, ki jo lahko ponudijo tudi brezplačno. Spremembe so lahko npr. pri izbiri materialov, povečanju m² ali sami konstrukcijski zasnove. Drugi ponudniki pa vam ponudijo projekte končanih gradenj, katere za vas pre-projektirajo.

3 vprašanja pri izbiri tipsko ali unikatno grajene hiše

  • Kako univerzalna je lokacija novogradnje (smer dostopa, orientacija, naklon zemljišča, odmiki od sosednjih hiš)? Če je lokacija zelo zahtevna, npr. ozka parcela, neugoden dostop, nujnost zapiranja pogleda v neko smer in želja po odpiranju drugam, je bolje izbrati individualni oz. unikatni načrt.
  • Kako tipično je življenje bodočih stanovalcev? Delate od doma in potrebujete dodatno sobo za pisarno ali kabinet? Število otrok in ali bo vsak otrok imel svojo sobo? Kakšni so vaši hobiji, potrebujete prostor za shranjevanje športne opreme? Pogosto povabite razširjeno družino k vam in potrebujete večji prostor, ali več kotičkov, za druženje? Radi in veliko kuhate, ali vam je pomembnejše, da imate večje spalne prostore, kamor se lahko umaknete, ali pa potrebujete večje garderobne omare?
  • Kaj dovoljujejo prostorski akti na lokaciji? Včasih dovoljujejo zelo »tipske« rešitve, pogosteje pogoji lokacije narekujejo unikatni pristop k naslavljanju prostorskih rešitev, usklajevanju s prostorskim načrtom, lokacijsko informacijo, dostopi in obliko terena.

Prednosti in slabosti posameznega načrta hiše

Tipski projekt hiše

PrednostiSlabosti
Kot pri konfekciji ali industrijskem izdelku lahko takoj preverite, če je zasnova  po naši meri, morda celo obiščete hišo, ki je tudi narejena po enakih načrtih;Redkokdaj imate tako idealno parcelo kot idealne življenjske navade, in vam tipski načrt popolnoma ustreza;
ni presenečenj v toku razvoja projekta;male preureditve in prilagoditve lahko vzamejo veliko časa in premisleka ter predstavljajo povečanje stroškov načrta;  
prihranek časa pri načrtovanju – ni podrobne idejne faze, ki vzame 1–3 mesece; ta čas vložite v izbiro tipskega načrta;šele pri uporabi hiše lahko uvidite, kaj bi se dalo izboljšati; dober arhitekt to predvidi vnaprej in predlaga izboljšavo zasnove.  
vnaprej znan cenik investicije ali vsaj dobra predstava višine investicije. 

Unikatni projekt hiše

PrednostiSlabosti
Vložek premisleka v zasnovo s strani arhitekta in ostalih inženirjev, ki sodelujejo, izlušči potencial parcele;Paziti morate da si vnaprej začrtate realen obseg investicije in roke izdelave; v nasprotnem primeru vas načrtovanje unikatne hiše lahko zanese izven naših okvirjev;
prav tako vam idejna faza pomaga bolje spoznati vaše zahteve in z manj vložka dosežete večje bivalno udobje;hiša bo živela z vami in bo priča mnogim življenjskim spremembam, zato je treba paziti, da se pri unikatni zasnovi ne ujamete v »pre-dizajniranost« prostora in preveč natančno določitev funkcije prostorov; izberite arhitekta, ki razume fleksibilnost rabe posameznih elementov hiše;
prilagoditev lokaciji, pokrajini in naselju doprinese k večji vrednosti celote;unikatno oblikovana hiša zahteva angažma investitorja v času načrtovanja; če nimate časa ali energije za to, izberite arhitekta, ki mu lahko zaupate, da bo to opravil za vas.
prihranki investicije in vzdrževanja zaradi premisleka o vsakem elementu hiše. 

5 pogostih zmotnih prepričanj graditeljev

  • »Načrti za tipski hišo so mnogo cenejši.« Morda so osnovni načrti res cenejši, morebitne prilagoditve načrtov pa najpogosteje doplačate.
  • »Unikatna hiša je dražja.« Dober premislek o vsaki potezi rezultira v velike prihranka, hkrati pa omogoča udobnejše in fleksibilnejše življenje.
  • »Unikatna hiša bo izpolnila vse naše želje in zahteve.« Treba je upoštevali še lokacijo, zahteve prostorskih aktov, investicijski okvir.

Popravljanje tipskega načrta, da zagotovi vsem zahtevam (tako vašim kot izbrane parcele), lahko krepko prevesi cenovno ugodnost v prid unikatni zasnovi. Pri pripravi načrta je poleg cene ključna še časovna komponenta, saj lahko vsak popravek čas priprave projekta in dokumentacije še podaljša.

Bodite pozorni pri ponudbi tipskih načrtov, saj nekateri ponudniki v ceno vključujejo zgolj arhitekturno zasnovo, preostalo projektno dokumentacijo (DGD, PIZ, PID) pa je treba doplačati. Skrbno preverite, kaj vam ponudniki tako tipske kot unikatne hiše ponujajo, le arhitekturo hiše, ali vsebuje tudi ostale izračune in načrte (gradbene konstrukcije, inštalacije).

  • »Tipski projekti so bolj preskušeni v realnosti.« Drži, a le za univerzalne situacije, brez prilagoditev in rešitev, ki so pripravljene za posamezen projekt.

Ponudniki tipskih hiš vam ponudijo vsekakor vse prostore, ki so pogosti v sodobni gradnji (utility, spalnice, ločene sobe za oba otroka, kopalnice, dnevno sobo), vendar je na neki točki treba sprejeti vmesno pot. Kompromis boste sklenili, saj nimamo vsi enakega življenjskega sloga, in tako morda kljub temu da imate utility, »zmanjka« drugih shranjevalnih površin, ali je velikost otroške sobe manjša. Druge rešitve npr. povezana kuhinja, jedilnica in dnevna soba so v tipskih hišah pogosto naslovljene na izjemno podoben način, v U obliki, le da je pregradna stena (če se ne odločite, da jo odstranite) na drugem položaju, in kuhinja v temnejšem kotu. V predsobi je premalo prostora za shranjevanje, ki je urejeno v spalnih prostorih ali v sobi, ki bi lahko morda bila tudi pisarna, večja shramba ali otroška soba.  

  • »Unikatne hiše so vpadljive, arhitekt si postavi spomenik.«

Projektiranje hiše zahteva vključitev arhitekta, ki pripravi kakovosten projekt, bodisi za tipsko bodisi za unikatno zasnovo hiše. Njegova naloga je predvidevanje tehničnih in oblikovnih izhodišč, izbira materialov, ter tudi definiranje zaključnih del in notranje ureditve. Izberite arhitekta, s katerim se ujamete; na podlagi njegovih referenc in uvodnega sestanka. Vas povpraša po vaši viziji, navadah, življenjskem slogu in vas ne prepričuje v nasprotno? Tako arhitekt kot vi si morate vzeti dovolj časa, da se pogovorite o vseh željah, idejah in možnostih izvedbe. S tem prispevate k izgradnji vizualizacije vaše sanjske hiše tudi v predstavi izbranega arhitekta. Hkrati vas bo znal usmeriti in vam predstaviti primernejše rešitve.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here