Talno gretje

0
2742
Talno gretje
Talno gretje

Za talno gretje se odloča vedno več ljudi, saj je toplota, ki seva iz tal prijetnejšega značaja, v zraku se nabere manj prašnih delcev poleg tega pa talno gretje ne zasede odvečnega prostora.

Prednosti in slabosti talnega gretja

V primerjavi s centralnim ogrevanjem ima talno gretje številne prednosti. Prva izmed njih je v načinu potovanja toplih zračnih mas. Pri centralnem ogrevanju radiatorji ogrevajo prostor s pomočjo kroženja toplega zraka, medtem ko gre pri talnem gretju za ploskovno sevanje zraka. To v praksi pomeni, da je toplota, ki seva iz tal, prijetnejšega značaja, poleg tega pa se v zraku nabere manj prašnih delcev, ki so posledica mešanja in kroženja zraka.

Ker talno gretje deluje na principu v tla položenih cevi, ki preko talnih oblog oddajajo toplotno energijo navzgor po prostoru, temperatura zraka z višino oziroma proti stropu enakomerno pada, kar blagodejno vpliva na občutek ugodja v bivalnem prostoru. Hkrati talno gretje omogoča tudi višjo temperaturo tal. Pomembna karakteristika talnega gretja je velika ogrevalna površina, ki z manjšo porabo energije kot pri centralnem ogrevanju pripelje do želenih temperatur zraka v prostoru. Ker je temperatura ogrevalne površine nižja, je posledično zrak manj izsušen oziroma lahko govorimo o večji relativni vlažnosti zraka. Sistem talnega ogrevanja je primeren tudi v estetskem in funkcionalnem smislu, saj zaradi dejstva, da je »skrit« pod tlemi, ne potrebujemo radiatorjev in drugih grelnih naprav ter s tem pridobimo dodaten prostor v stanovanju. Montaža talnega gretja je hitra in enostavna. Pomanjkljivosti talnega načina ogrevanja se kažejo predvsem v neprilagodljivosti na spremembe in morebitna popravila. Vsak poseg v tla namreč predstavlja konkreten projekt, zato popravila in modifikacije sistema niso poceni. Zaradi tega je talno ogrevanje zelo primerno pri novogradnjah, manj pa pri adaptacijah starejših stavb. Med slabosti talnega načina ogrevanja štejemo tudi slabo odzivnost na hitre temperaturne spremembe in dejstvo, da talne obloge zmanjšujejo učinek ogrevanja.

Kako sploh deluje talno gretje

Sistem talnega ogrevanja bazira na ceveh, ki so položene v tla in preko katerih se toplotna energija širi po prostoru. Ločimo dve vrsti talnega gretja:

  • klasično talno ogrevanje z vodo in
  • električno talno ogrevanje.
Polaganje talnega gretja
Polaganje talnega gretja

Ključnega pomena pri talnem gretju so talne obloge, ki morajo biti narejene iz toplotno dobro prevodnih materialov, sicer se učinek gretja izgubi. Po besedah Antona Koželja, direktorja podjetja Elbatrade d. o. o., ki se ukvarja z montažo sistemov talnega ogrevanja, je uspešnost delovanja sistema v največji meri odvisna od pravilne izbire talne obloge. »Vsekakor je potrebno izbrati oblogo, ki je dober toplotni prevodnik. Izbiro je treba narediti že pred zasnovo celotnega projekta, saj je od vrste talne obloge odvisno, kakšne cevi in način polaganja bomo uporabili pri montaži ogrevanja«. Med najprimernejše materiale spadajo keramične ploščice, laminat, parket in kamen.

»Kljub nekoliko dražji investiciji kot pri centralnem ogrevanju, je sistem talnega ogrevanja na dolgi rok cenejši,« je še dodal naš sogovornik. »Talno gretje je energetsko varčnejše, tako lahko prihranimo tudi do 20 % energije v primerjavi z radiatorskim načinom ogrevanja.«

Električno talno gretje se uporablja predvsem za manjše prostore, recimo v kopalnicah, nam je zatrdil Dejan Smolej iz podjetja Energo vzdrževanje. Ponuja kar nekaj prednosti: »Za kopalnice, kjer je kakovostno ogrevanje še posebej pomembno, je sistem električnega talnega ogrevanja idealen, saj poskrbi za ustrezno razporeditev toplote, ne zavzame koristnega prostora ter ne porabi veliko električne energije. Lahko pa se odločimo za električno talno gretje tudi v večjih prostorih, s čimer se bo seveda povečala poraba elektrike, vendar je treba imeti v mislih, da so investicijski stroški pri električnem talnem gretju znatno nižji od klasičnega načina«. Prav tako je električni način talnega ogrevanja kot naročen za ogrevanje zunanjih površin, kot so garažne površine in dovozi. »Pri ogrevanju zunanjih površin talno ogrevanje z vodo ni najprimernejše, predvsem zaradi velike izgube energije. Električni način je veliko bolj praktičen, saj lahko ogrevamo prostor samo za kakšno stopinjo ali dve, pri tem pa tudi poraba ni velika.«

Sodelujoči strokovnjaki:

Anton Koželj

http://elbatrade.si/

direktor podjetja Elbatrade d .o. o.

Dejan Smolej

podjetje Energo vzdrževanje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.