Svetloba in osvetlitev za prijetno bivanje

0
480
osvetlitev

Svetloba na naše bivanje, vedenje, počutje in zdravje vpliva veliko bolj, kot se zavedamo. Naravna svetloba v človeku sprošča zdravilne procese in preprečuje razvoj bolezni. Tako dnevna kot umetna svetloba vplivata na endokrinološke procese v telesu, na naš bioritem in cirkadijski ritem (dnevni cikel aktivnosti), ki ureja izločanje hormonov, pomembnih za zdravo spanje na eni strani in zdravo in učinkovito budno stanje na drugi. Svetloba ima zato ključno vlogo pri opremljanju stanovanja. Ker večino časa preživimo v notranjih prostorih, mora biti osvetlitev skrbno načrtovana, saj pomembno vpliva na videz in ambient ter naše razpoloženje. 

S pravilno razsvetljavo in izbiro svetil si zagotovite kakovostno delovno in bivalno okolje.


Vnašanje naravne svetlobe v prostore

Idealna osvetlitev stanovanja je iz vseh strani neba ter po možnosti tudi z vrha, s strehe. Ker je večina stanovanj grajenih v kompaktnih večstanovanjskih objektih, kjer ne moremo zagotoviti večstranske osvetlitve, je najbolj primerna dvostranska osvetlitev stanovanja, po možnosti iz vzhodne in zahodne strani. Poleg osvetlitve je to pomembno, zaradi učinkovitega naravnega prezračevanja in hlajenja oz. ogrevanja. Če obstaja možnost, je pomembna tudi namestitev svetlobnika ali strešnega okna.

Pri namestitvi oken je pomembno:

·         da zastekljeni del okna predstavlja vsaj 1/5 tlorisne površine sobe,
·         da je okno oz. steklo postavljeno povsem pod strop, da je steklo čimbolj propustno za naravno svetlobo (brez, oz. s primerno izbranimi nanosi),
·         da se senči na zunanji strani,
·         da je senčilo postavljeno čim bolj stran od stekla.
 
Okno naj bo zaradi večjega učinka osvetlitve prostora postavljeno čim bolj na sredino stene, od tal do stropa ali s čim manjšim parapetom.

Cevasti svetlobniki

Cevasti svetobnik je praviloma dopolnilo k oknom na fasadi, ki omogoča dovajanje svetlobe tja, kjer jo je premalo. To je najbolj učinkovito, če je postavljen na najvišji točki prostora oz., če lahko deluje kot dimnik. Cevasti svetlobniki so različnih vrst in dimenzij, med seboj pa se bistveno razlikujejo zgolj po učinkovitosti prenosa svetlobe v globino. Svetlobnik je lahko zelo učinkovit in priročen, tako za individualno hišo, kot za stanovanjski blok, saj lahko prinese naravno svetlobo do 10 metrov v globino. Primerni so za osvetlitev servisnih prostorov, kopalnice, stranišča, shramb, kleti, ko nimamo možnosti direktne osvetlite ter kot dopolnilo bivalnim prostorom, ko imajo le ti enostransko osvetlitev in so prostori, razviti v globino.

Dobro je v svetlobnik integrirati tudi umetno razsvetljavo. Za pravilno dimenzioniranje in pozicioniranje svetlobnika, sodelujte s strokovnjaki, ki jih vodi arhitekt, saj ima vsako stanovanje svoje posebnosti. Pomembno je, da ste skozi vse leto čim več in enakomerno izpostavljeni neposredno naravni svetlobi. Zato je nujno, da ima stanovanje tudi primerno velik zunanji prostor, ki pripada stanovanju, kot je terasa, balkon ali loža.

Umetna razsvetljava

Najboljša umetna osvetlitev prostora je z indirektno, posredno odbito svetlobo na način, da je osvetljena čim večja površina stropa, skupaj z zgornjim delom sten. Za intenzivnejše delovne prostore so primerne dodatne namizne ali kuhinjske svetilke. Luči, ki so v bližini vode, prostorih kopalnice, pralnice in podobno, morajo imeti določeno stopnjo električne zaščite (oznaka IP –  Ingress Protection), da preprečite nesreče. Za kopalnico je priporočljivo uporabljati vodoodporni standard IP 44 ali več, če so luči nad kadjo, tušem ali oddaljene do 60 cm od vsake pipe. Če gre za vlažne prostore, kjer ne prihaja do kondenza, potem zaščita ni nujna.

Primerjava električnih svetil

V grobem tehnologije električnih svetil za domačo uporabo delimo na klasične žarnice z žarilno nitko, fluorescentne varčne sijalke z žarilnim plinom in najnovejše LED sijalke.

  • Klasične žarnice so vEvropi so že nekaj let prepovedane, saj so zelo potratne – le 5 % električne energije spremenijo v svetlobo, preostalo pa v toploto – in imajo zelo kratko življenjsko dobo.
  • Halogenke so izboljšana verzija klasične žarnice, pri katerih je žarilna nitka obdana s posebnim plinom, ki poveča izkoristek in podaljša življenjsko dobo. Tudi te se počasi umikajo s trga, saj izboljšajo zmogljivost klasične žarnice le za 30 %, kar ni veliko.
  • Varčne fluorescentne sijalke z žlahtnim plinom v vidno svetlobo pretvorijo 25 % energije, vendar imajo precej pomanjkljivosti – dolgo ogrevanje, preden dosežejo polno svetilnost, občutljivost na temperaturo in mraz ter očem neprijeten barvni spekter. V ceveh se nahaja rakotvorni element živo srebro, zato so lahko zdravju škodljive in bodo kmalu prepovedane, pravi Glažar.
  • LED svetila vsebujejo posebne materiale, ki oddajajo svetlobo, ko so vzbujeni z električnim tokom. Danes so najprimernejša izbira za umetno osvetlitev, saj so petkrat manj potratna, kot halogenske žarnice, njihova življenjska doba pa je precej daljša od klasičnih in halogenskih žarnic. Novost je LED s spektrom, ki je zelo podoben dnevni svetlobi z valovno dolžino med 465 – 485 nm ter primerno veliko energije v tem območju s svetlobno temperaturo 5.000 in več stopinj Kelvina. Ker se intenzivnost različnih delov spektra pri naravni svetlobi čez dan spreminja pazite, da zvečer in ponoči zmanjšate energijo omenjenega dela spektra in tudi temperaturo na 2.700 do 4.000 stopinj Klevina. Cenovno so danes LED svetila povsem dostopna in celo cenejša od drugih.

Sodelujoči strokovnjaki:

prof. mag. Tadej Glažar

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here