Stopnišča

0
2211
Stopnišče
Stopnišče

Trendi pri stopniščih so v smeri samonosilnih stopnic, ki običajno povezujejo bivalni in spalni del hiše. Še več o vrstah različnih stopnic in nasvetih pa si preberite v članku.

Velika in razkošna stopnišča so bila v preteklosti pogosto pokazatelj ugleda in moči lastnika.  Danes pa si zaradi prostorske stiske in omejenih finančnih sredstev ne moremo privoščiti ogromnega stopnišča, zato prevladujejo predvsem samonosilne stopnice, ki običajno povezujejo bivalni in spalni del hiše. Še več o vrstah različnih stopnic in nasvetih pa si preberite spodaj.

Stopnišča delimo glede na material, iz katerega so izdelana. Poznamo štiri vrste stopnic: lesene, betonske, kovinske in pa kombinirane (npr. lesene stopnice in kovinska ograja) delimo pa jih tudi glede na obliko: samonosilne, ravne, zvite, polkrožne in okrogle. Velika večina ljudi danes še vedno prisega na lesene stopnice, saj dajejo domu »toplejši« občutek kakor  kamen, ki pa je lahko nekoliko lažji za vzdrževanje. In oblika stopnic? »V kolikor nas investitor kontaktira že ob projektiranju hiše, mu vedno svetujemo, da se vgradijo samonosilne stopnice, ki so v večini primerov cenejša izvedba, kot če se oblači v les betonsko stopnišče. Pri samonosilnih stopnicah se tudi lažje kakor pri betonskem stopnišču rešujejo detajli ograje in estetske želje. Žal je takih kupcev malo in nas  največkrat pokličejo, ko imajo stopnice že zabetonirane,« nam je pojasnil Jernej Jezeršek, direktor Mizarstva Jezeršek.

Stopnišča niso več namenjene zgolj funkcionalni uporabi, ampak postajajo tudi estetski in povezovalni element, saj lahko z izbiro oblike, stila in materiala bistveno spremenijo podobo prostora.

Na kaj morate paziti pri izbiri stopnišča?

 • Izbirate lahko med ravnimi, polkrožnimi, zavitimi, okroglimi in samonosilnimi stopnišči. Izbiro prilagodite ostalim elementom v prostoru. Najenostavnejše za izdelavo so ravne stopnice, zaradi estetskih in prostorskih vzrokov pa so priljubljene tudi zavite ali okrogle stopnice.
 • Za stopnišče lahko uporabite različne materiale: les, kamnite plošče, keramične ploščice, linolej …
 • Pred izbiro premislite o naslednjih značilnostih: stil stopnišča (moderni stil: steklene, lesene stopnice v kombinaciji z jeklenimi stranicami in ograjo; klasični stil: litoželezne stopnice); velikost prostora (majhen prostor: prosojne stopnice; velik prostor: lesene ali litoželezne); občutek, ki se zbuja ob določenih materialih (kovina je hladna, les je topel); praktičnost vzdrževanja.
 • Stopnišče uredite tako, da bo uporabno in ne bo predstavljalo izgube prostora – lahko ga poživite s slikami, preprogo, pod njim uredite delovni kotiček, majhno knjižnico ali podstopniščno omaro.
 • Pred izbiro stila stopnišča se odločite, ali ga želite v prostoru izpostaviti ali ga želite narediti čim bolj neopaznega.
 • Pohištvo v prostoru naj se sklada s stopniščem.
 • Preprogo na stopnice pritrdite, tako da bo hoja po njih varna.
 • Stopnišče naj bo dovolj osvetljeno – osvetljena mora biti vsaka druga stopnica. Izbirate lahko med stenskimi (bočnimi) ali stropnimi lučmi.
 • Poskrbite za otrokovo varnost. Stopnišče nujno potrebuje trdno ograjo. Poskrbite tudi za pregrade na vrhu stopnic, ki bodo varovale otroke pred padci. Stopnice naj ne bodo preveč strme.
 • Udobnost stopnic je bolj odvisna od njihove širine kot višine, zato naj bodo stopnice pri večjem naklonu dovolj široke. V primerih, kjer naklon ne omogoča dovolj širine (stopnice za na podstrešje), se odločite za izmenične leve in desne stopnice oziroma t. i. račje stopnice.
 • Največ problemov pri izgradnji stopnic se pojavi, če je za stopnišče namenjeno premalo prostora. Bolje je, da je prostora več, tako so stopnice lahko bolj raztegnjene.
 • Ker stopnice v feng shuiju predstavljajo prevodnike, ki usmerjajo energijo, je priporočljivo, da se stopnice ne začnejo v dnevni sobi, saj predstavljajo kanal odtekanja energije in slabo vplivajo na družinsko harmonijo.

»Če stopnice vodijo zgolj v otroške sobe, so lahko ožje in strmejše, kakor če je to stopnišče glavno in vodi do bivalnih prostorov in je zato tudi frekvenca uporabe višja,« svetuje Jezeršek in dodaja, »da moramo pomisliti tudi na to, da bomo morali občasno  po stopnišču spraviti kak večji kos pohištva, še posebno, če nadstropje nima drugega dostopa. Poleg tega se moramo za vrsto stopnic odločiti pravočasno, ko je v projektu še možno pripraviti primerno odprtino.«

Ker pa se približno polovica strank danes odloča za oblogo že zgrajenega betonskega stopnišča, je potrebno stopnice natančno in dobro »pokriti« z izbranim materialom. Jezeršek tako priporoča, »da se obleče v les ne samo nastopno desko, kakor večkrat želijo stranke zaradi dizajna, ampak tudi čelne deske in zaključke ob zidu. Vse to daje prednost pri vzdrževanju in boljši povezanosti stopnic med seboj«. Če se boste odločili za nastopne deske v lesu, čelne ploskve pa bodo le pleskarsko obdelane, torej zgolj prepleskane, se bodo ob hoji in čiščenju prepleskane ploskve hitro umazale, česar pa ni mogoče dobro očistiti; stena bo čista le, v kolikor jo boste pogosto pleskali.

Les, ki ga boste izbrali za oblogo betonskega stopnišča, naj se stilsko ujema s prostori, ki jih nameravate povezati s stopnicami. »Normalno se pri izbiri lesa oziramo na parket ali notranja vrata. V večini primerov so to trši avtohtoni lesovi, kot so hrast, bukev, jesen, akacija, ali pa mehkejši lesovi, kot so javor, češnja in oreh. Trenutno je v modi tudi tropski les,« je še razložil Jernej Jezeršek.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.