Stilska in energetsko učinkovita bela tehnika

0
1236

Pri nakupu vseh gospodinjskih aparatov – bela tehnika upoštevajte energijsko nalepko. Izbirajte med razredi A++ in A+++,čeprav je cena lahko višja, se vam bo to obrestovalo pri mesečnih stroških. Življenjska doba kakovostnejših naprav je 10–13 let, ugodnejših pa 5–7. 20 letne dobe delovanja naprav skorajda ni več.

Odzračevanje nad kuhališčem – napa

S kuhališčem uredite dobro prezračevanje, napa je nepogrešljiv, lahko tudi zelo estetski, element v vaši kuhinji. Preverite priloženo energijsko kartico, da boste izvedeli, v kateri energetski razred spada. Ko izbirate napo, je pomemben podatek pretok zraka, ki pove, koliko zraka izsesa v eni uri. Večji proizvajalci se držijo standarda IEC. Glede na prostor izberite ustrezen pretok s formulo: prostor m2x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape. Na primer: prostor je velik 18 m2x 2,5 m x 10 = 450 m3/h. Glasnost napese giblje med 45–65 dB. Če napi ne moremo izpeljati zraka ven iz prostora, se običajno uporablja oglen filter, ki očisti zrak in ga vrne v prostor. Te nape imajo običajno 25–30 % manjši izkoristek, vlaga pa ostane v prostoru. Maščobni filter (kovinski) je nameščen pod motorjem nape in očisti zrak maščob. Je trajen, čistiti pa ga je potrebno mesečno (lahko v pomivalnem stroju). 

Samostoječe stenske, vgradne nape z visečimi elementi in viseče otočne nape se umikajo iz prodaje. Nadomeščajo jih nape vključene v kuhalne plošče, ki omogočajo boljše vsesavanje pare in vonjav, ker so bližje posodi kot vgradna ali stropna napa, ki mora biti vsaj 70 cm oddaljena od kuhališča. 

Izdelek, ki predstavlja revolucijo v kuhinji. Napa in kuhalna plošča komunicirata med seboj. Kuhalna plošča posreduje nastavitve elektronski napi, ki avtomatsko uravnava stopnje moči ventilatorja. Sesalni del nape je za kuhališče, tako da je sesanje par in vonjav enakomerno za vsa štiri kuhališča. Kovinski maščobni in ogleni filtri se enostavno čistijo ali menjajo. 

Kuhalna plošča z integrirano napo

Indukcijska kuhalna plošča z integrirano napo ima zmogljiv motor (EBM motor) z majhno porabo in izkoristek fizikalnega principa imenovanega Venturi učinek (pojavi se, ko tekočina z visoko hitrostjo teče skozi zožen del cevi, to povzroči znižanje tlaka tekočine in samočrpalni učinek)dosežeta navzdol usmerjen zračni pretok, ki odsesava paro in ostale vonjave. Odvod nape je v obliki ozkega kanala za odsesavanje, ki dovoljuje vgradnjo izvlečnih elementov oz. predalov pod mesto kuhalne plošče in tako ne izgubljamo prostora. Vgrajene nape so torej lahko učinkovitejše, lažje za integracijo in enostavnejše za čiščenjeInox filter se opere v pomivalnem stroju, morebitna voda ali živilo odteče v inox posodo pod rešetkami, ki jo prav tako izvlečemo ter operemo v pomivalnem koritu. 

Z vgrajeno napo dosežemo boljši izkoristek prostora, 2 v 1, nad ploščo dobimo prostor za omarico, na otoku pa se sprosti prostor za elegantno luč, namesto stenske nape.

Zadnji trendi nakazujejo, da se kupci raje odločajo za sodobnejše rešitve, torej 2 v 1 ali vgrajeno stropno napo (ki je popolnoma nemoteča), ker je pri teh dveh elementih potrebna predpriprava odvoda v stropu ali v tlakih. Če gre za obnovo, se prej odločijo za 2 v 1 in cirkulacijo zraka, kjer prav tako ne izgubijo prostora za predale. 

Pomivalno korito iz kamna ali keramike

Glede na to, da je po Sloveniji voda pretežno zelo trda, kar se na inox pomivalnih koritih oz. koritih iz nerjavnega jekla v obliki zasušenih pikic zelo pozna, se kupci radi odločajo za barvna korita iz raznih materialov, ki so dobro odporni na madeže. Velik odstotek korit je iz mešanice umetnih mas, na trgu lahko najdete pomivalno korito, ki vsebuje najmanj 80 % naravnega bavarskega kamna. Sicer pa proizvajalci na tem področju nenehno razvijajo nove materiale in postavljajo nove standarde. Materiali ne prenašajo vonjav, so neobčutljivi na temperaturne spremembe do 180 °C, odporni so na udarce in madeže hrane. Rahlo groba kamnita površina je enostavna za čiščenje in varna pri stiku s hrano, kar zagotavlja dolgoročno zadovoljstvo.

Ob izbiri korita iz kamna je priporočljivo kupiti tudi vzdrževalni set za kamnita korita. 60 % dela v kuhinji se dogaja v ali ob pomivalnem koritu, ki redko ostane čisto, zato je potreben odličen produkt za nego korita. 

Sicer pa je v letu 2020 in verjetno z nadgradnjami še nadaljnjih nekaj let v trendu, če se odločite za pomivalno korito in armaturo v dramatični zlati barvi. S pomivalnikom iz kaljenega stekla pa se lahko poigravate z vzorci in barvami po svoji izbiri.

Pečica, ki se sama očisti

Pečica naj ima dobro izolirane stene in večplastno steklo na vratih (oznaka hladna vrata, kar pomeni, da so vrata med pečenjem samo topla, ne pa vroča – predvsem pomembno pri majhnih otrocih). Vse bolj se uporabljajo ventilacijske pečice s pirolizo – prednost teh pečic je ta, da se same čistijo – dosežejo takšno temperaturo, da umazanija preprosto zogleni in odpade, so pa relativno drage. Pri vgradni pečici se vam ni treba sklanjati, hkrati pa varneje in lažje jemljete jedi iz nje. Pečica naj bi bila sicer vgrajena tako, da je spodnji rob vrat v višini pasu. Spodnji rob pečice, ki ni podpultna, se vedno poravnava z zgornjim robom delovnega pulta. Za bolj priročno uporabo se ob tem priporočajo izvlečna vodila, saj je tako manjša možnost opeklin pri jemanju jedi iz pečice. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Adam Adamič

Live In design studio

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Klara Oraže

JEZ d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here