Sproščujoča oaza – zunanja dnevna soba

0
154
Zunanja dnevna soba
Zunanja dnevna soba

Vmesni povezovalni člen okolice hiše in njene notranjosti je navadno terasa oz. zunanja dnevna soba, ki jo opremite z ustrezno razsvetljavo in pohištvom. Slednje naj bo odporno na vremenske pojave, najpogosteje se uporabljata les ali umetni ratan, in predvidite, kje ga boste pozimi shranjevali. Če radi gostite prijatelje, jo opremite še z veliko mizo, letno kuhinjo, kaminom ter žarom. Letno kuhinjo si lahko omislite povsem samostojno – v odmaknjenem delu vrta. Z najrazličnejšimi arhitekturnimi domislicami del stanovanja prenesite na vrt – pisarna na vrtu vam bo na primer v velik užitek in vam bo predstavljala prijeten delovni kotiček. Prijetno klimo boste ustvarili z izbiro lege, ki naj bo v vzhodni, jugovzhodnem ali jugozahodnem delu. Poskrbite za senco, ki vam daje tudi več zasebnosti.

Zunanja dnevna soba

Pohištvo

Pohištvo je srce zunanje dnevne sobe. Pomembno je, da izberete udobne in trpežne kose, ki so odporni na vremenske vplive. Priljubljeni materiali vključujejo tikovino, aluminij, ratan in umetne materiale, ki so zasnovani za zunanjo uporabo. Razmislite o velikih kavčih, udobnih foteljih, visečih mrežah ali gugalnicah ter mehkih blazinah in preprogah, ki dodajo toplino in udobje.

Zavetje

Zavetje je ključno za zaščito pred soncem, dežjem in vetrom, kar omogoča uporabo zunanje dnevne sobe v vseh vremenskih razmerah. Možnosti vključujejo pergole, tende, dežnike, ali celo zasteklitev z drsnimi stenami, ki jih lahko odprete in zaprete glede na potrebo. Zavetje ne le izboljša udobje, ampak tudi podaljša življenjsko dobo pohištva in dodatkov.

Razsvetljava

Pravilna razsvetljava ustvarja prijetno vzdušje in omogoča uporabo prostora tudi po sončnem zahodu. Kombinacija ambientalne, funkcionalne in dekorativne razsvetljave je idealna. Uporabite LED trakove, solarne svetilke, laterne in sveče za mehko in toplo svetlobo. Za dodatno varnost in praktičnost lahko namestite tudi stenske luči ali reflektorje.

Rastline

Rastline igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju naravnega in sproščujočega vzdušja. Uporabite lončnice, viseče košare, zeliščne gredice ali vertikalne vrtove za dodajanje zelenja in barve. Izberite rastline, ki ustrezajo vašim klimatskim razmeram in ne zahtevajo preveč vzdrževanja.

Dodatki

Dodatki so tisti, ki dajo zunanji dnevni sobi osebni pečat in jo naredijo domačo. Mehke odeje, pisane blazine, preproge, umetniške slike, okrasne vaze in sklede, pa tudi zunanji kamin ali ognjišče lahko dodajo toplino in stil. Dodatki naj bodo iz materialov, ki so odporni na vremenske vplive, da bodo dolgo ohranjali svoj videz.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here