Spalnice po vašem okusu

0
277
Spalnice po vašem okusu
Spalnice po vašem okusu

Načrtovanje spalnice po vašem okusu je pomembno, saj v njej preživimo relativno malo časa, a pomembno je, da ga preživimo kakovostno, da umirimo svojo dušo in telo. Priporočljivo je, da je locirana na vzhod, da se prebudite ob žarkih jutranjega sonca. Dobro načrtujte njeno velikost, saj za udoben in kakovosten spanec ni ključno, da je velika, temveč funkcionalna in zasebna. Vse našteto lahko dosežete s primerno opremo, ki naj bo iz naravnih materialov, minimalistična in ekološko-trajnostno naravnana.

Spalnice po vašem okusu

Kaj narekujejo trendi in čemu posvetiti največ pozornosti

Strokovnjaki za mirno vzdušje priporočajo uporabo naravnih materialov kot sta les in bombaž. Takšni materiali namreč v spalnici ustvarjajo prijetno in pomirjujoče okolje ter poudarjajo občutek povezanosti z naravo.

Prostornost in mir je moč doseči tudi s preprostimi, čistimi linijami in čim manjšim številom kosov pohištva. Poleg postelje potrebujete nočne omarice, dekorativne police (ni nujno potreben element), oblazinjen stol za obuvanje nogavic ter odlaganje oblek (ni nujno oblazinjen, je pa boljše) in garderobno omaro, čeprav trend spalnice brez garderobne omare še kar vztraja. Vse našteto pohištvo naj bo ekološko in trajnostno izdelano, torej iz recikliranih materialov in trajnostno pridobljenega lesa.

Barve spalnice po vašem okusu

V prostor vnesite barve, ki se jih ne boste hitro naveličali. Strokovnjaki svetujejo, da ne uporabite kričečih barv, temveč pomirjujoče (peščena, bež, svetlo rjave zemeljske barve), saj boste z njimi dosegli občutek miru in prostornosti. V samih spalnih prostorih se tako kot v ostalih delih stanovanja zadnje čase veliko uporabljajo tudi pastelne barve z mat učinkom in pridihom lesa (npr. hrast v vseh možnih toplih obdelavah), ki v prostoru pričarajo toplino.

Svetloba v spalnici

Izjemnega pomena je v spalnici tudi razsvetljava, ki nikakor ne sme biti premočna. Vedno bolj se uporablja funkcionalna ambientalna osvetlitev, ki osvetli prostor tako da se po njem znamo orientirati, ob njenem prižigu pa se ne zbudimo. Število ambientalnih osvetlitvenih elementov lahko določite po lastnem okusu, vendar morate biti previdni in uravnavati količino in moč osvetlitev. V kolikor v prostor umestite več osvetlitvenih elementov, morajo ti biti bolj blagi kot če umestite le nekaj malih elementov. Nemalokrat je dovolj že en sam osvetlitveni element. Še vedno so zelo popularne vgradne luči, še bolj pa so trenutno popularni vgradni led trakovi. Po izkušnjah strokovnjakov je ambientalno osvetlitev najbolje umestiti v stranice ali pod stranice postelje (za vzglavjem postelje ali pod posteljo), pod cokel garderobnih omar ali nad garderobne omare (če so v spalnici in niso do stropa) ali pa pod viseče nočne omarice. Sicer pa je pri namestitvi ambientalne svetlobe potrebno upoštevati, da v ležečem položaju nimamo direktnega pogleda na vir svetlobe.

Postelja po vašem okusu

Veliko svojega časa namenite iskanju postelje. Že od nekdaj namreč velja, da je za udobje in kakovostno spanje treba najti dobro vzmetnico in posteljo. Postelja naj bo izdelana iz lesa in naj ima oblazinjene elemente, vendar z njimi ne pretiravajte, saj zahtevajo posebno čiščenje z globinskimi sesalniki. Vse bolj priljubljeno pri oblazinjenju je tudi usnje, ki ga je lažje čistiti in vzdrževati. Nekoliko bolj razkošno je lahko posteljno vzglavje, ki še tako dolgočasno spalnico naredi nekaj posebnega. Poleg potrebujete tudi kakovostno vzmetnico. Pomembno je, da se prilega posteljnim okvirjem in da je prave trdote, ki jo izberete na podlagi vaše teže in glede na položaj vašega spanja. Udoben in primeren mora biti tudi vzglavnik. Pri izbiri tega upoštevajte višino in trdoto. Posteljnina naj bo narejena iz naravnih materialov kot sta 100 odstotni lan in bombaž.

Vse bolj priljubljen je trend lebdečih postelj. Te so izjemno popularne in se jih da prilagoditi na točno določen koncept spalnega prostora oz. interierja. Takšna postelja s svojim navideznim lebdečim izgledom podzavestno predstavlja bolj udobno in lahko spanje, kar si vsi želimo. Cena te postelje je primerljiva z navadno, zato je prav tako dostopna večini strank.

Kdaj slediti trendom in kdaj večnemu dizajnu?

Trendom sledite pri elementih, ki jih lahko brez večjega časovnega in finančnega vložka hitro zamenjate. To so denimo manjši kosi pohištva, stol, dekoracije. Na drugi strani pa večni dizajn upoštevajte pri nakupu večjih pohištvenih elementov. Sicer pa pri izbiri spalnice tako kot pri drugih prostorih izberite stil, ki vam je všeč, je funkcionalen in primeren za vaš profil in način življenja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here