Spalnica – zasebno, a funkcionalno zavetje

0
1238

Pri načrtovanju razporeditve prostorov spalnico umestite na vzhod, da se prebudite ob žarkih jutranjega sonca. Spalnica je prostor v katerem preživimo relativno malo časa. Zato premislek namenite vprašanju, kako velik prostor res potrebujete za udoben počitek. Spalnica naj bo miren prostor, namenjen samo spanju (prostor za domačo pisarno raje izberite v ločenem prostoru ali v dnevni sobi). Naj bo minimalistična, nevtralna, naj vzbuja občutek pomirjenosti. Pri vseh izbranih elementih razmislite, kateri bi lahko ob hitrem življenjskem tempu postal odlagališče oblačil (npr. klop na spodnjem robu postelje, naslonjač, ki ga zaradi življenjskega sloga ne uporabljate).

Pri načrtovanju spalnic je pogosta napaka razmerje višine in dolžine prostora, na primer pogosta želja je čim višji strop. Sicer to res lahko naredi spalnico razkošnejšo in ji vnese občutek prostornosti. Če je prostor ozek in majhen, ga visok strop naredi še bolj ozkega in še manjšega.

Čisti prehodi okoli postelje

Središče spalnice je postelja, zato naj bo tlorisna razporeditev čim bolj enostavna, s čistimi prehodi in brez vijuganja. Pazite na to, da so prehodi med posteljo in stenami dovolj široki za normalen dostop do postelje iz treh strani, čeprav v praksi zadostuje že 45 cm. Hkrati pa bo takšen prehod za oba bolj udoben.

Minimalističen trend ležišča na tleh velikokrat zgleda privlačen za oko, vendar ni funkcionalen.  Vstajanje iz postelje bo postalo vedno težje, že z »muskelfibrom« je oteženo. Zato izberite ležišče, ki ima vsaj 45 cm višine.

Povezana spalnica – kopalnica – garderoba

Če obstaja možnost, naj bosta garderoba in kopalnica ločeni od spalnice. Trend kopalnice s pregradnimi steklenimi drsnimi vrati ali brez vrat, ki omogoča prosto prehajanje med kopalnico in spalnico, ali kopalnico, garderobnim prostorom in spalnico, se lahko izkaže za nefunkcionalen. Estetski element, ki ga je mogoče zaslediti so tudi stoječe kopalne kadi sredi spalnice. Izgledajo sicer kot čuten in luksuzen element, vendar takšne rešitve s sabo prinesejo tudi veliko vlage in mokrote v spalnici ali garderobi. Drugi dejavnik je lahko tudi zapleteno načrtovanje vodovoda in morebitnih sanacij vodovodne napeljave. Hkrati je v teh podaljšanih prostorih z različnimi nameni uporabe še toliko bolj pomembno prezračevanje.

Shranjevalne površine – v spalnici ali v ločenem prostoru

Nekateri v spalnici ne boste želeli imeti nobenih shranjevalnih površin, v manjših stanovanjih pa je treba tudi v tem prostoru maksimalno izkoristi prostor za shranjevanje, z najrazličnejšimi omarami, mostovi nad posteljo, izvlečnimi predali in dvižnimi mehanizmi vzmetnice. V manjših domovanjih je prostor pod posteljo idealen za shranjevanje stvari, ki jih ne uporabljate vsak dan. Vendar tudi ta prostor kliče po organizaciji s predalniki po meri ali zaboji za shranjevanje.

Omara v manjši spalnici naj sega od stene do stene, na ta način poskrbite za izkoristek prostora in pridobljeno površino za shranjevanje. Če imate na voljo dovolj globine, postavite vgradne omare z drsnimi vrati. V novejših gradnjah se shranjevalno pohištvo umika v preglednejšo tako imenovano »walk in closet« (omara v kateri hodimo). Največkrat je ta prostor opremljen s policami, izvlečnimi predali in palicami za obešalnike in ga obožujejo tisti, ki želijo  urejeno garderobo, medtem ko tisti bolj svobodomiselni še vedno raje vse skupaj zaprejo z drsnimi ali krilnimi vrati, da se izognejo stalnemu pospravljanju.

Tkanine enostavne za vzdrževanje

Talne obloge in zavese, ki prav tako lepo zmehčajo prostor in prekrijejo gole stene ali steklene površine so dober zvočni izolator, da se izognete odmevanju v spalnici.

V spalnih prostorih uporabljate zemeljske tone in ne preveč intenzivne barve tkanin. Površine naj bodo primerne čiščenju in vzdrževanju na dolgi rok. Izberite naravne tkanine, lan, bombaž, mešane tkanine, saj se na žamet veže bistveno več prahu.

Pred časom so se tako zavese kot tepihi umaknili iz uporabe, prav zaradi občutka kopičenja prahu in težjega vzdrževanja. Sedaj se vračajo zaradi uporabe novih in kvalitetnejših materialov, so enostavnejši za uporabo, čiščenje, anti alergijski in antistatični. Predvsem dajejo občutek topline in udobja, ko z boso nogo zjutraj stopite na mehak tepih.

Dodatki – funkcionalni in umirjeni

Okrasni elementi naj imajo funkcionalno vlogo, in naj ne prevladajo prostora, saj niso najpomembnejši element prostora. Spalnico zasnujte kot umirjen prostor. Nekaterim bo ljubše, da v tem prostoru razen zaves, postelje in nočnih omaric, ni drugih pohištvenih elementov. Drugim ta prostor pomeni prostor sprostitve, udobja, topline in zavetja in ga opremljajo z dodatki, da izgleda bolj toplo in prijetno. Iz spalnice odstranite vse »prahonabiralci,« saj samo dodatno kvarijo kvaliteto zraka, ki je v tem prostoru zelo pomembna.

<b>HYGGE KOTIČEK</b>
Spalnica je odličen prostor za ureditev Hygge kotička – oaze miru in sprostitve. Hygge je skandinavska filozofija, s katero pričarate toplino, udobje, zadovoljstvo in uživanje v prijetnih trenutkih, sami ali z bližnjimi. Domačnost pričara kotiček za branje ali uživanje v jutranji kavi s pogledom v naravo, ko vas greje sonce. V prostor umestite oblazinjeno klopco s skrbno izbranimi elementi dekoracije; okrasnimi blazinami, mehko odejo in mizico za odlaganje. Upoštevajte pa kako boste odpirali okna, brez da bi vas ti elementi ovirali. Ali umestite v spalnico sproščujoč kotiček za pogovor s partnerjem in ob okno umestite dva naslonjača, mehko preprogo in mizico z vazo ter svetilo za ambientalno osvetlitev. V kolikor v spalnem prostoru načrtujete tudi kamin, Hygge kotiček uredite ob njem. Bistveno je, da je to kotiček, ki je premišljeno umeščen v prostor in bo služil sprostitvi.

Funkcionalna in ambientalna osvetlitev

V spalnih prostorih se izognite razpršeni difuzni svetlobi. Smiselno je izbrati več tipov razsvetljave hkrati. Saj so potrebe v spalnem delu velikokrat raznolike, ali želite zvečer preobleči posteljo ali počistiti spalnico in potrebujete močno svetlobo (servisna svetila), ali bi želel en od partnerjev spati, drug brati knjigo, ne da bi s tem motil spečega (usmerjena svetloba) in ob večernem klepetu ali ko želite ponoči vstati, potrebujete nežno ambientalno svetlobo, ki jo lahko ustvarite z najrazličnejšimi LED trakovi in skritimi svetili. Poudarek naj bo na osvetlitvi garderobnih omar oz. njihove notranjosti. Kjer lahko namestite LED trakove ali svetila, ki se prižgejo ko stopite v garderobo ali jo odprete.

Sodelujoči strokovnjaki:

Adam Adamič

Live In design studio

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here