Sodobna vgradnja oken 

0
2842
Vgradnja oken


V Sloveniji se uvaja izraz sodobna vgradnja oken, ki vključuje vse faze vgradnje, tako da upošteva zadnje stanje tehnike in gradbenofizikalnih zakonitosti. Kljub temu je v Sloveniji splošno bol prepoznan pojem »RAL montaža«, ki pa je lahko zavajajoč in strokovno nekorekten. Razširjeno je mnenje (tudi v stroki), da se RAL ukvarja le s tesnjenjem rege (vrzel, odprtina med okvirjem okna in nosilno konstrukcijo) v treh ravneh.

Smernico RAL posodabljajo že vrsto let in vključuje podrobna navodila in opise postopkov vgradnje ter predstavlja opis zadnjih spoznanj področja vgradnje oken. V smernico tako ni vključeno le tesnjenje rege v treh ravneh, ampak vsi koraki vgradnje, kjer je omenjeni način tesnjenja nadgradnja klasičnih postopkov.


Kazalnike nič-energijskih stavb in tako naprednih meril za zrakotesnost, je brez sodobne vgradnje nemogoče izpolniti. V Sloveniji so edina merila za vgradnjo vertikalnih oken in zunanjih vrat zapisana v okviru okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu.

Kako poteka vgradnja oken v praksi

Pri sodobni vgradnji oken, je treba že pri izbiri načrtovati tudi njegovo vgradnjo. Okno mora biti pravšnjih dimenzij, glede na velikost odprtine, saj velja pravilo, da mora biti med okenskim okvirjem in podlago vsaj 1 cm široka rega. V načrtovanje je vključena natančna priprava odprtine, z upoštevanjem vseh toleranc in izdelava primerne podlage špalete, ki omogoča izvedeno tesnjenja rege v treh ravneh. Okno se nato na vseh štirih straneh pritrdi v nosilno konstrukcijo, z vijaki sidri ali drugimi namenskimi pritrdilnimi sredstvi in ga je nujno treba podložiti s trajnimi podložkami in distančniki.

Rego med nosilno konstrukcijo in okenskim okvirjem je potrebno zatesniti v treh ravneh (v skladu z gradbenofizikalnimi zakonitostmi), da preprečimo prehod zraka in vodne pare iz notranjih prostorov navzven. S tem postopkom se zmanjšajo možnosti za nastanek kondenzata ter zagotovi toplotno in zvočno izolativni sloj v sredini. Hkrati moramo preprečiti vdor vode v konstrukcijo in vetra v notranjost. To se doseže tako, da so sloji na zunanji strani čim bolj paroprepustni, vodotesni in se zagotavljajo tudi vetrno zaščito.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here