Sodelovanje z notranjim oblikovalcem

0
2004

Dodana vrednost sodelovanja z arhitektom, ki je tudi strokovnjak za interier je v tem, da se s pravilnim oblikovanjem tlorisnih površin in stavbne opreme izkoristi tisti maksimum prostora, ki opraviči ceno nakupa, gradnje ali adaptacije nepremičnine in jo s kakovostnim projektom samo še dvigne. Hkrati notranji oblikovalec pravo vrednost prostora razume bolj kompleksno, ne samo kot umestitev lepe opreme v prostor in kopiranje primerov iz interneta, svetuje arhitektka Tina Rugelj.

Zakaj poiskati pomoč

Kontaktirajte enega izmed oblikovalcev in jim predstavite svoj objekt in projekt. »Pozanimajte se o njegovih referencah, vsekakor pa si vzemite čas za osebni pogovor, da mu predstavite tudi svoj pogled na svet.  Najbolje, da v stik stopite že na začetku načrtovanjahiše oz. stanovanja ali vsaj pol leta pred začetkom gradbenih del,« pojasnjuje Rugljeva. »Morebitne napake je težje odpravljati brez dodatnih stroškov in ti stroški so lahko višji od dejanskih stroškov projekta,« dodaja Andrej Kregar, arhitekt in industrijski oblikovalec.  

Skupaj z arhitektom boste lažje načrtovali tlorisin ostalo stavbno opremo (okna, vrata, stopnišče, grelna telesa, tlaki in drugi vgrajeni materiali) za uporabne prostore in jih kasneje smiselno opremili. Ideje in predmeti, ki bi jih morda sami izbrali namreč lahko niso najboljša rešitev za vaše stanovanje, saj se lahko hitro zgodi, da izbrano ne bo komplementarno. Izogibajte se nakupovanju opreme vnaprej, saj se lahko zgodi da je ne boste mogli ustrezno umestiti v prostor. Strokovnjaka lahko povabite, da gre z vami po nakupih in vam svetuje na licu mesta. Načrtovalec vam bo pomagal tudi pri razporeditvi vaših razpoložljivih sredstev, ker ve kje in za kakšen denar bi lahko ustrezno pohištvo kupili in v končni fazi tudi prihranili. Ni potrebno, da je stanovanje opremljeno do potankosti že ob vselitvi, saj bo nov kos čez nekaj časa prinesel ponovno osebno zadovoljstvo.

Postavite temelje uspešnega sodelovanja

Andrej Kregar opisuje sodelovanje: »Po predstavitvi vašega objekta, vam bo notranji oblikovalec predstavil svoj pogled in najbolj drzne rešitve, na katere ne bi niti pomislili. Načrtoval bo koncept s postavitvijo funkcionalnega prostora, s katerim boste lahko izkoristili vse prednosti svojih prostorov. Dobro je, da si že vnaprej postavite cilje: česa si želite v prostoru, kaj vam je pomembno v življenju in koliko denarja ste pripravljeni odšteti za celoten projekt.«

VZPOSTAVITE ZAUPEN ODNOS
Včasih se je težko popolnoma predati in zaupati arhitektu, ki ga ne poznate, zato se odločite za sodelovanje le s tistim strokovnjakom, ob katerem ste najhitreje pridobili občutek zaupanja.  Bolj odprto kot je vaše sodelovanje, bolj se ideje prepletajo. Oblikovalci prinašajo izkušnje iz veliko različnih projektov in izbran okus za ustvarjanje harmonije v prostorih, naročniki pa najbolje vedo, kaj si želijo in kaj v obstoječih bivanjskih prostorih pogrešajo.

Notranji oblikovalec vam bo svetoval tudi če stanovanje prenavljate. Razmislite, kako želite stanovanje adaptirati: zamenjava inštalacij, tlakov, vseh oblog in morda prevetritvi tlorisa, ali želite zamenjati le notranjo opremo.

Prvo srečanje

Prvi sestanek naj bo v objektu, kjer boste lažje prestavili vaše želje. Notranji oblikovalec bo želel izvedeti čim več podrobnosti o nepremičnini (obstoječi načrti, kakovost prostora in okolice, poglede, ki jih nudijo posamezni prostori, podatki o gradbeni konstrukciji). Prav tako pri adaptaciji, povejte čim več o uporabnosti prostorov, predstavite obstoječi načrt, svoje želje in nove funkcije prostorov. Strokovnjaki imajo različne procese in nekateri prvo srečanje z vami opravijo tudi v biroju. Nadaljnja komunikacija nato navadno poteka preko elektronske pošte. Tja vam bodo oblikovalci pošiljali svoje predloge za rešitve, o katerih boste lahko premislili in se pogovorili na naslednjih srečanjih. 

Drobni nasveti sodelovanja

Dober notranji oblikovalec vam bo svetoval pri razporeditvi in načinu uporabe prostorov, katere luči izbrati, da bo prostor dovolj osvetljen in omogočil poleg uporabnih tudi estetske užitke. Oblikovalci vam bodo svetovali na podlagi svojih izkušenj in okusa. Ideje vam bodo predstavili z vizualizacijami oz. renderji, kjer vam pokažejo vizijo prostorov, z načrti in pogovorom, pojasni Andrej Kregar. 

»Arhitekti in drugi svetovalci interierje ločijo glede na posamezen projekt in nimajo želja po ponavljanju idej. Dobri strokovnjaki so tudi zelo temeljiti, in ni detajla, ki bi ostal nepremišljen. Vsaka stranka je za njih nova zgodba in izziv. Specifike iz življenja naročnika so vedno lepa iztočnica in pri vsaki napišejo svojo zgodbo, kar je konec koncev tudi pot do uspeha,« pravi Tina Rugelj.

5 korakov načrtovanja notranjega oblikovanja prostorov:
– meritve in tlorisna zaznava prostora,
– izdelava barvne sheme in renderjev oz. vizualizacij,
– izbira pohištva in materialov za parket, ploščice, pohištvo, luči …),
– natančni načrti za izvedbo,
– popis vseh del in ocena vrednosti projekta. 

Dovršena izvedba

Kadar se z oblikovalcem dogovorite, da bo izvedel projekt na ključ, bo pogosto tudi prevzel nadzor nad izvedbo. Ti projekti so najbolj dovršeni in dodelani. Ko dela potekajo so pravzaprav vsak teden vsaj enkrat na gradbišču, pojasni Andrej Kregar.  

»Nadzor nad izvedbo se prav tako razlikuje med posameznimi izvajalci, nekateri ga redko prevzamejo, spet pri drugih pa projekta ne morete naročiti, brez nadzora nad izvedbo. Slednje ni le iz vidika nepopolnosti izvedbenih načrtov, ampak tudi zato, ker imajo gradbišča v Sloveniji svoje specifične lastnosti, in če na terenu ni »zagovornika« se lahko hitro zgodi, da pride do nepredvidenih sprememb. Pri tem je pomembno tudi razlikovanje med projektanti, ki so arhitekti, elektro in strojnimi projektanti, na drugi strani pa so na gradbišču izvajalci in nadzorniki (eden od njih je tudi arhitekt). To razlikovanje je pomembno, saj naročniki prepuščajo svoje odločitve »projektantom« na gradbišču, ki pa to lahko niso,« meni Tina Rugelj. 

»Premislite, kdo bo nadzornik za vaš projekt že preden se gradnja začne. Gradbeni nadzor nadzira kvaliteto gradbenih del, arhitekt nadzira skladnost gradnje z arhitekturo in vsemi detajli povezani z njo. Najbolje in pravilno je da imate oba,« ugotavlja Rugljeva. Z rednimi obiski gradbišča bodo zagotovili dovršen in dodelan končni rezultat. Dovršen arhitektov načrt običajno ne potrebuje naknadnih sprememb, če pa se pojavi kakšna malenkost, jo boste po dogovoru z arhitektom in nadzornikom rešili sproti. Do sprememb načrta običajno prihaja le pri prenovah, kjer se dejansko stanje objekta ali pozicije inštalacij ugotovi ob rušenju. Oblikovalec interjerja vsem izvajalcem že na začetku predstavi in razloži načrte, že iz tega dela se odražajo izkušnje oblikovalca, hkrati pa se vzpostavijo pričakovanja in kakovost končne obdelave. Tudi na gradbišču je tako nujna dobra komunikacija.

Veselje ob zaključku

Delo notranjega oblikovalca je zaključeno, ko so narejeni vsi koraki, ki ste jih dorekli v načrtu del, običajno ob vselitvi, ko bodo poskrbeli še za kakšne dodatke, dekoracijo ali umetniška dela. Takrat stanovanje tudi fotografirajo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Rugelj, arhitektka

Studio Tina Rugelj arhitektura + oblikovanje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here