Slog opremljanja novega doma

0
4350
Slog opremljanja novega doma
Slog opremljanja novega doma

Svetovni trendi se nagibajo k vintage stilu. Modne so stene z izpostavljeno opeko, temnejši naraven les in retro dodatki, ki se spretno mešajo s sodobnimi umetninami, pravi Mirjam Rogelj, Instant design, urejanje bivalnih prostorov. Veliko pohištva daje videz »home made«. Vplivi prihajajo iz vseh spodaj naštetih slogov opremljanja.

1.       Skandinavski slog – svetel, preprost in čist

Pohištvo je preprosto in elegantno, izdelano iz naravnega lesa, v svetlih odtenkih (breza, bukev, jelša, beli bor ali pa pobarvano v bele in krem odtenke). Poseben poudarek doda primerna razsvetljava. Značilni so lestenci, stenske in namizne svetilke, enostavnih oblik in velikokrat v črni barvi.

Barvna paleta: od snežno bele do umazano bele, bež odtenki, svetlo siva in svetlo modra barva, posamezen kos pohištva (ali dodatek) je lahko temne barve.

Skandinavski slog
Skandinavski slog
Skandinavski slog
Skandinavski slog

2.       Industrijski slog – surov, a šik ambient

V sodobni ambient vnese retro duh industrijske revolucije. Na videz nedokončane stenske iz betona ali opeke, kovinske svetilke in lestenci, ki visijo na žici, udobni usnjeni fotelji in zofe, lesena ali betonska tla.

Barvna paleta: na videz zbledele in iztrošene barve, različne nianse sive v kombinaciji z belo.

Industrijski slog
Industrijski slog
Industrijski slog
Industrijski slog

3.       Pariški slog – razkošen in bleščeč

Slog zajema več obdobij od baroka, rokokoja in neoklasicističnega sloga. Sodobno pariško stanovanje vključi tudi art deco, sredozemski vpliv starega sveta in vpliv kabareja. Značilni so visoki stropi z mnogo arhitekturnimi detajli, majhni balkoni z ograjo iz kovanega železa, visoka okna.

Pohištvo je elegantno, z »obrabljenimi« elementi, temno izrezljan les. Stoli, mize in omare so pobarvani v črno ali krem barvo z zlatimi poudarki. Bogata svetleča svila, brokat in žamet poskrbijo za razkošen videz. Ne smejo manjkati dodatki in motivi v vintage stilu, predvsem plakati pariškega nočnega življenja, velike ure (kot iz železniške postaje), mize, stoli in police iz kovanega železa ali celo Eifflov stolp.

Barvna paleta: zlata, smaragdno zelena in kraljevsko modra v nasprotju s črno ali belo.

Pariški slog
Pariški slog
Pariški slog
Pariški slog

4.       Retro slog – funky, svetel in zabaven

Karirasti in cvetlični vzorci so na stenah ter abstraktni in geometrijski liki, ki bodo pomagali ustvariti edinstven igriv retro slog. Nepogrešljiva so umetniška dela in plakati. Pohištvo je barvno, zofe in stoli so zaobljeni.

Barvna paleta je živahna: zelena, rumena, roza, vijolična, rdeča, črna, bela in srebrna.

Retro slog
Retro slog
Retro slog
Retro slog

5.       Pop art – najbolj barvit in nenavaden

Pohištvo je unikatno, futuristično iz živobarvne plastike ter z različnimi elementi iz 60. let. Oprema je svetla, včasih kičasta, drzna in inovativna. Plakati in slike v stilu del Andya Warhola in Roya Lichtensteina so nujen sestavni del.

Barvna paleta: izberite dve kontrastni barvi, ki jih umirite z nevtralnimi barvami, doseči morate »wow effect«.

Pop art slog opremljanja
Pop art slog opremljanja
Pop art slog opremljanja
Pop art slog opremljanja

6.       Japonski slog – minimaliziran in prečiščen

Velja načelo »manj je več«, zato mora domovanje ostati čim bolj prazno. Izberite le tiste kose pohištva, ki jih res potrebujete. Značilne so ravne linije polic in pravokotne nizke omare v temnih barvah. Stene naj bodo svetle in prazne. Uporablja se naravne materiale, kot so les, kamen, rižev papir, svila. Kot dekor uporabite pogrinjke iz bambusa, pregradno steno iz riževega papirja, kimono ali pahljačo. V prostoru ne smejo manjkati simboli lesenih elementov in rastline, ki dajejo človeku energijo (bambus).

Barvna paleta: umazano bela, bleda bež, svetlo siva, dopolnjene z intenzivnim odtenkom v čokoladno rjavi, rdeči ali črni barvi.

Japonski slog
Japonski slog
Japonski slog
Japonski slog

7.       Sodobni rustikalni slog – usklajen z naravnim okoljem

Naraven les, izpostavljeni tramovi, kamnite grobo obdelane stene. Kombinirajte jih z belimi zidovi, lesenimi talnimi oblogami in pohištvom prečiščenih linij. Dodamo lahko le stole iz vrbovih šib in staro hrastovo mizo ali pa kos grobo izklesanega pohištva, na videz preperel in obrabljen. Omehčajte vse skupaj z blazinami, prešito odejo in tkaninami v karo ali cvetličnih vzorcih.

Barvna paleta: tople in naravne barve, ki bodo zunanjost prenesle v notranjost in jo naredile toplo – odtenki rjave (zemlja), zelene (gozdovi, travniki) in travniškega cvetja (temno rdeča, vijolična, modra, rumena, oranžna).

Sodobni rustikalni slog
Sodobni rustikalni slog
Sodobni rustikalni slog
Sodobni rustikalni slog

8.       Novi neoklasicizem – starodavne kulture na sodoben način

Navdih prihaja iz grške in rimske arhitekture. Talna obloga je lahko temen les, marmor ali kamen. Pohištvo je preprosto, geometrijskih oblik, izdelano iz temnega lesa. Uporabljene tkanine so svila, brokat, bombaž in volna. Doprsni kipi, velika ogledala in razkošni okvirji  dajejo vtis asimetrije in brezčasnih prostorov.

Barvna paleta: bela, smetanasto bela, bež, svetlo modra, rumena in zelena, kot protiutež se uporablja črno, rdečo in zlato.

Neoklasicizem slog opremljanja
Neoklasicizem slog opremljanja
Neoklasicizem slog opremljanja
Neoklasicizem slog opremljanja

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here