Slediti trendom ali večni tradiciji opremljanja prostorov  

0
662

Sodobni trendi notranje opreme sledijo funkcionalnosti, inovativni postavitvi, udobnosti, predvsem pa skladnemu interierju. 

Materiali, barve in elementi 

V trendu so elementi iz naravnih organskih materialov, kot so les, kamen, keramika, volna, bombaž, glina, furnir, masiva, marmor, kovina, tekstil. Odeti so v naravne barvne odtenke (bela, siva) in popestreni z barvnimi poudarki (gorčično rumena, kurkuma barva, bordo rdeča, žajbelj ali mint zelena barva). 

Večne kombinacije barv, materialov in elementov:

  • les in svetle, nevtralne barve;
  • parket (ne pretemen ali presvetel, brez rdečkastih, rumenih ali modrikastih podtonov), marmorne talne obloge, preproge;
  • kuhinja v beli barvi;
  • vgradne omare;
  • dizajnerski in unikatni kosi: stoli, luči, slike, preproge.

Umestitev elementov v prostor

Pri notranjem urejanju prostora je vse priljubljenejša ureditev kotička za uživanje in izboljšanje počutja.  Na primer kotiček za branje, niša pri oknu ali kopalna kad z razgledom.  Tudi vgradnja kamina, ki lahko predstavlja srce doma, je ponovno zaživela.

Ureditev kuhinje in jedilnice se nagiba k udobnosti. Dosežete jo z oblazinjenimi klopmi in stoli ter prilagodljivimi več funkcijskimi sedežnimi garniturami. Za dekoracijo dodajte prosojne dodatke, kot so steklena vrata omar in steklene mize obogatene s kovinskimi (antracit in krom) stoli ali nogami mize.

V spalnih prostorih za dekoracijo poskrbite z oblazinjenim posteljnim vzglavjem. Priljubljen minimalističen videz dosežete z zaobljenimi oblikami in rebrastimi površinami.

Trendi novodobnih domov so še vključevanje starih spominskih kosov pohištva ter unikatnih kosov luči, stolov in omaric znanih oblikovalcev, ter visok strop in galerija. Visok strop – strop ki je višji od običajnega, ki je 2,4 m. Tradicija zagovarja domačnost, ker ustvariš z nižjimi stropi. Moderni slog, ki diha, pa ustvarjajo visoki stropi. Galerija je odprt prostor, glede na spodnji nivo dvignjen kotiček, lahko tudi v višjem nadstropju, ki je primeren za osebno knjižnico, delovno mizo in počivalnik. Običajno nad dnevno sobo, ki jo tako optično tudi zelo poveča.     

Biofilno oblikovanje – vnos naravnih elementov v stanovanje

Trend narekuje povezovanje narave in ljudi, t. i. biofilno oblikovanje. Poudarki so na elementih narave, ki pozitivno vplivajo na zdravje in počutje: veliko rastlinja, razgibane linije, mehke in organske oblike notranje opreme. Na balkonu posadite zelišča in uredite očesu prijazen vrt. Vgradite velike okenske površine, da bo prostor prejemal obilico naravne svetlobe. V trendu so namreč svetli izčiščeni prostori.

Vse večji pomen se pripisuje tudi umetni osvetlitvi prostorov. Stopnišča in hodnike osvetlite z led trakovi, kar bo imelo tako funkcionalen kot dekorativni učinek. Zaradi funkcionalnosti osvetlite še vgradne omare ali »walk in closet«, kuhinjski pult, ogledala v kopalnici namenjena ličenju, »utility room«, bralne kotičke stanovanja. V nekaterih prostorih, denimo na hodniku in stopnišču, se priporoča pametna osvetlitev, ki je lahko avtomatična ali upravljana s pomočjo aplikacije.

Slediti trendom ali večnemu dizajnu

Pri opremljanju ali prenavljanju doma kljub trendom sledite svojemu okusu in ostanite zvesti lastnim željam in potrebam. Zastavite si vprašanja:

  • Kakšno vzdušje želite ustvariti v svojem domu? Dobro počutje lahko na primer pričarate s cvetjem; s prosojnimi zavesami, da bo v vaš prostor prodiralo čim več svetlobe; pohištvo postavite tako, da boste imeli čim več praznega prostora; dodajte sveče, ki bodo v vaš dom vnesle občutek topline; živahnost dosežete s pisanimi, živimi barvami, spokojnost pa z umirjenimi, kot so beli, sivi in bež odtenki.
  • Kaj je za vas res pomembno v prostoru? Na primer cenite kakovosten počitek – izberite kakovostno vzmetnico; obožujete umetnost – v prostor dodajte umetniška dela, ki vas nagovarjajo.
  • Kako živite? Kakšne so vaše navade? Če veliko in radi kuhate, več premisleka namenite funkcionalnosti in opremi kuhinje; si radi privoščite dolge zajtrke, umestite prijeten zajtrkovalni kotiček v kuhinjo; če radi berete, si omislite bralni kotiček s fokusirano svetlobo za lažje branje).

Večji finančni vložek se običajno nameni za večne in trajnostne kose notranje opreme. Varčnejši bodite pri nakupu kosovnega pohištva, dekorja in dodatkih, s katerimi sledite trendu in jih je enostavno prebarvati ali zamenjati.

V poplavi elementov in možnosti kombinacij za notranje opremljanje se lahko hitro izgubite in prostor prenasičite, zato je priporočljivo svetovanje strokovnjaka. Sledil bo vašemu okusu in elemente notranje opreme razporedil tako, da bo vaš dom funkcionalen, a izjemno udoben.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. inž. arh. Tina Okoren

http://www.toarhitektura.si/

TO ARHITEKTURA, oblikovanje interierja od ideje do izvedbe

mag. Alenka Žibert

https://almaidesign.com/

Vodja projektov pri ALMAiDESIGN

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here