Slediti trendom ali večni tradiciji opremljanja prostorov

0
41
Opremljanja prostorov
Stanovanje

Sodobni trendi notranjega opremljanja prostorov sledijo funkcionalnosti, inovativni postavitvi, udobnosti, predvsem pa skladnemu interierju. 

Materiali, barve in elementi 

V trendu so elementi iz naravnih organskih materialov, kot so les, kamen, keramika, volna, bombaž, glina, furnir, masiva, marmor, kovina, tekstil. Odeti so v naravne barvne odtenke (bela, siva) in popestreni z barvnimi poudarki (gorčično rumena, kurkuma barva, bordo rdeča, žajbelj ali mint zelena barva). 

Večne kombinacije barv, materialov in elementov opremljanja prostorov:

  • les in svetle, nevtralne barve;
  • parket (ne pretemen ali presvetel, brez rdečkastih, rumenih ali modrikastih podtonov), marmorne talne obloge, preproge;
  • kuhinja v beli barvi;
  • vgradne omare;
  • dizajnerski in unikatni kosi: stoli, luči, slike, preproge.

Umestitev elementov v prostor

Pri notranjem urejanju prostora je vse priljubljenejša ureditev kotička za uživanje in izboljšanje počutja.  Na primer kotiček za branje, niša pri oknu ali kopalna kad z razgledom.  Tudi vgradnja kamina, ki lahko predstavlja srce doma, je ponovno zaživela.

Ureditev kuhinje in jedilnice se nagiba k udobnosti. Dosežete jo z oblazinjenimi klopmi in stoli ter prilagodljivimi več funkcijskimi sedežnimi garniturami. Za dekoracijo dodajte prosojne dodatke, kot so steklena vrata omar in steklene mize obogatene s kovinskimi (antracit in krom) stoli ali nogami mize.

V spalnih prostorih za dekoracijo poskrbite z oblazinjenim posteljnim vzglavjem. Priljubljen minimalističen videz dosežete z zaobljenimi oblikami in rebrastimi površinami.

Trendi novodobnih domov so še vključevanje starih spominskih kosov pohištva ter unikatnih kosov luči, stolov in omaric znanih oblikovalcev, ter visok strop in galerija. Visok strop – strop ki je višji od običajnega, ki je 2,4 m. Tradicija zagovarja domačnost, ker ustvariš z nižjimi stropi. Moderni slog, ki diha, pa ustvarjajo visoki stropi. Galerija je odprt prostor, glede na spodnji nivo dvignjen kotiček, lahko tudi v višjem nadstropju, ki je primeren za osebno knjižnico, delovno mizo in počivalnik. Običajno nad dnevno sobo, ki jo tako optično tudi zelo poveča.     

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. inž. arh. Tina Okoren

http://www.toarhitektura.si/

TO ARHITEKTURA, oblikovanje interierja od ideje do izvedbe

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here