Skriti stroški obnove kupljene hiše

0
2759

Triki prodajalcev, da bi zakrili napake gradnje

Za ogled hiše si vzemite čas in si jo temeljito oglejte vsaj 2 krat ob različnih urah. Bodite vztrajno radovedni tudi pri prodajalcih hiše, kateri vam ne pokažejo vseh prostorov ali v njih ni dovolj svetlobe, da bi si jih dobro ogledali.

Če je stara hiša na novo prebeljena, je to lahko dober pokazatelj, da so prodajalci želeli s tem zakriti plesen, slabo hidroizolacijo temeljev ali tlakov, ali zamakanje zunanje vode. Dogovorite se, da vam pokažejo račune za elektriko, vodo in energent, da boste seznanjeni, kakšni so dejanski stroški stanovalcev. Za povprečno slovensko družino je količina porabljene vode 12 m² na mesec. Strošek vode in kanalščina pa se po občinah razlikuje. Prodajalec lahko tudi odpre okno in veliko govori, da preglasi hrup od zunaj.

12 točk stavbe, ki jih preglejte  

1. Glavne točke, pri katerih boste takoj opazili, ali je stavba dobro vzdrževana. Hkrati si boste pripravili uvodni pregled del za podrobnejši načrt prenove.

2. Ne glede na to, ali prenavljate vam dobro poznano (domačo) hišo ali kupljeno hišo, začnite pri pregledu ovoja (stavbnega pohištva, izolacije, toplotnih mostov).

3. Preglejte stanje oken in zunanjih vrat, ali dobro tesnijo in koliko so dotrajana. S toplotno kamero se to najbolje zazna. Za okvirno prestavo lahko preverite tudi z roko; ob strani oken ali vrat začutite piš hladnega zraka.

4. Preverite, kako je ogrevalna naprava vzdrževana, npr. kdaj jo je nazadnje očistil dimnikar, nastavitev oljnega ali plinskega gorilca, kdaj je bilo na toplotni črpalki ali plinskem kotlu opravljeno vzdrževanje. Pri prodajalcih, ki vam te informacije skrivajo, lahko posumite, da morda ogrevalna naprava ni v najboljšem stanju. Vprašajte o starosti ogrevalne naprave, o moči in koliko na leto povprečno potroši.

5. Okoli oken in stikih zunanjih tlakov ter sten preverite ali so nastale razpoke ali posedki.

Tlaki naj bi bili stabilni, da se ne vdirajo ali dvigajo.

Z nogo udarite po tleh, da slišite, kako odmeva zvok v stavbi oz. se prenaša zvok iz zgornje etaže v spodnjo. Z rahlimi udarci preverite tudi prenos zvoka po ogrevalnem ali prezračevalnem sistemu.

Pri gradnji in prenovi stavb se na prenos zvoka pogosto pozabi, je pa to pomemben dejavnik udobnega bivanja. Toplotne mostove je enostavneje sanirati, kot zvočne mostove. Napake pri prenosu zvoka po hiši lahko izvirajo iz:

  • tlaki so nepravilno vgrajeni ali niso izolirani,
  • okoli inštalacij ni praznega prostora, in se preko inštalacije prenaša zvok,
  • predelne stene so slabo zvočno narejene.

6. Preverite v kakšnem stanju so senčila, se tekoče spuščajo in dvigajo.

7. V kakšnem stanju je toplotna izolacija zadnje plošče, če podstrešje ni spremenjeno v mansardo. Vprašajte lastnika o debelinah in zaporedju plasti, če je možno odprite in to preverite.

Kakšen je stik toplotne izolacije strehe in fasade v primeru podstrešnega stanovanja, pri kapni legi. Tam pogosto uhaja zrak, ker je toplotna izolacija neprimerno zaključena ali je sploh ni. Na teh mestih lahko piha, nastaja plesen in se izgublja toplota. V praksi je to težko preveriti brez toplotne kamere.

8. Bodite pozorni, če se pojavlja kondenz ali žlindra, saj to lahko pomeni, da je dimnik v slabem stanju. Notranjosti dimne cevi preverite pri dimniških vratcih, če pa to opazite na zunanji strani dimnika je to znak za alarm, saj je dimnik že preveč poškodovan in s tem neprimeren.

9. Zunaj preverite žlebove (da ne puščajo, so dobro pritrjeni v stikih in pregibih) in kam se odvaja deževnica iz strehe in tlakovanih površin.  

10. Ko vstopite v stavbo bodite pozorni na vonj. Prepoznate lahko duh po trohnobi ali po plesni. Premočne vonjave različnih svežilcev zraka so lahko znak, da se skuša z njimi zakriti težavo.

11. Poglejte odvod vonjav (npr. napo v kuhinji) in če je vgrajen prezračevalni sistem z rekuperacijo. Kako so ju vzdrževali in na koliko časa so menjavali filtre.

12. Pri starejših hišah je pogost problem kanalizacija. 40–50 let stara napeljava lahko zaradi fekalij in mraza razpada, ali so vanjo začele prodirati korenine okoliških dreves.

Podobno bi moralo veljati tudi pri nakupu hiše. Skriti stroški pri nakupu so vsi, ki jih neuko oko kupca ne opazi. Četudi nameravate stavbo obnoviti, se lahko skriva marsikatera napaka globje, ki jo ob ogledih kupec težko oceni sam.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bojan Žnidaršič

http://nep.vitra.si/

neodvisni energetski svetovalec

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here