Skrbno izbrana oprema spalnice

0
2875

Pri urejanju spalnih prostorov je najpomembneje, da je spalnica urejena in zračna, da se v njej lahko popolnoma umirite in spočijete. 

4 hitri nasveti za izbiro in razporeditev pohištva

Postelja & nočna omarica

Postelja naj bo dostopna z obeh strani z zaščitenim vzglavjem. Najbolje je, da ima ležeči pregled nad tem, kdo vstopa v prostor. Na vsako stran lahko namestite poličko ali omarico. Izogibajte se postavitvi omar nad posteljo; pri pomanjkanju prostora raje izkoristite predale pod njo. Če boste omaro postavili ob eno ali drugo stran postelje, naj bo prehod na tisti strani dovolj velik, da boste imeli nemoten dostop do omare. Za posteljnim vzglavjem lahko postavite garderobno omaro – odlična rešitev za mansardna stanovanja. 

Klasične nočne omarice stojijo na tleh pri postelji – med njima naj bo nekaj razmika – in so običajno opremljene s predalom in polico. Če je le možno, naj omarica zakrije vtičnice ob postelji. Namesto nočne omarice lahko ob postelji namestite odlagalne police, ki jih na steno pritrdite z nevidnimi vijaki; obešene so lahko tudi na vzglavje.  

Garderobna omara in Walk-in omara 

Omara v manjši spalnici naj sega od stene do stene, na ta način poskrbite za dober izkoristek prostora in pridobljeno površino za shranjevanje. Če imate na voljo dovolj globine, si postavite vgradne omare z drsnimi vrati. V večji spalnici za drsnimi vrati lahko postavite garderobno sobo (walk in omaro). 

Za manjše prostore in za večja stanovanja je odlična rešitev walk-in omara, v katero lahko vstopate. Prednost tovrstne omare je zlasti v tem, da lahko v njej izkoristite prav vsak kot – po dolžini in v višino. Sistem omogoča številne možnosti postavitve elementov. Prostor garderobne omare je popolnoma prilagojen posamezniku, zato si omaro lahko organizirate po svojih željah in potrebah. 

Walk-in omara vključuje osnovne elemente, kot so police, obešala za obleke, predali, košare za različne dodatke. V njej lahko odmerite tudi prostor za shranjevanje čevljev; na ta način boste sprostili prostor v predsobi. 

Omaro walk-in lahko preprosto skrijete z drsnimi vrati, zaveso ali paneli; lahko pa jo postavite na ogled sredi spalnice. Poleg osnovnih elementov izberite še primerno osvetlitev z različnimi tipi svetil, na primer centralna luč, svetilo za osvetljevanje posameznih segmentov omare. Na steno omare postavite večje ogledalo, na tla prijetno mehko preprogo, saj se boste v walk-in omari tudi preoblačili. Če je prostor v njej večji, vanjo lahko postavite večji kos pohištva, na primer klop ali stol, ki vam bo v pomoč pri obuvanju ali kot priročna odlagalna površina. 

Namensko izbrani kosi pohištva 

Če je spalni prostor večji, vanj poleg postelje, garderobne omare in nočne omarice lahko postavite še druge uporabne kose, na primer komodo, kos oblazinjenega pohištva – fotelj, gugalnik, barvne pletene skrinje. 

Na komodo lahko postavite televizijo, gugalnik je odlična različica fotelja, v skrinje boste spravili veliko manjših predmetov. 

Spalnico odenite v belo ali svetlo pastelne barve, saj tovrstni odtenki najbolje vplivajo na stimulacijo čutov in posledično na kakovost spanca. Ostale barve v prostor lahko vnesete s pomočjo pohištva in manjših dekoracij. 

Središče spalnice naj predstavlja oblazinjena postelja z vzglavjem. Oblazinjenje je lahko narejeno iz blaga, semiša, pravega ali umetnega usnja. Najpomembneje je, da material na dotik deluje toplo in prijetno. V modi so unikatni detajli, na primer vidno šivani robovi, nenavaden način prešitja, posebna oblika ali material nog postelje, prepleteni trakovi usnja. Vzglavje in okvir postelje sta lahko lesena ali iz minimalističnega kovinskega okvirja. 

Priljubljen je tudi industrijski slog opreme, kjer izstopajo kovina, beton, les in opeka. Eno steno so lahko pustite betonsko ali da se vidi opeka, poleg se najlepše podajo rjavi ter sivi odtenki. Za večji poudarek lahko v prostor vključite restavriran kos ali dva starih predmetov iz lesa in kovine. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here