Sevanje v vašem domovanju

0
1391
Meritve sevanj
Meritve sevanj

S premikanjem položajev, v katerih smo daljše obdobje, ali z omejitvijo uporabe določenih naprav, lahko izboljšamo počutje in se izognemo izpostavljenemu sevanju.

MERJENJE IN VPLIV ZEMELJSKIH SEVANJ NA TELO

Kozmična sevanja izhajajo iz zemeljskega magnetizma, zemeljska ali geopatogena sevanja pa nastanejo zaradi trenja podzemnih voda z minerali in rudninami, zaradi jam in geoloških prelomnic. Za ugotavljanje zemeljskega sevanja se uporabljata Hartmannova in Curryeva mreža ter vodni tokovi. Roman Svetlin iz Altere je pojasnil: »Hartmannova mreža deluje negativno na žleze in organe, medtem ko Curryeva mreža v prvi vrsti poslabšuje spanje in povzroča motnje spanja (pogosto zbujanje ob istih urah), tudi nepravilno delovanje srca (aritmije). Vodni tokovi pogosto povzročajo benigne ali maligne spremembe celic. Prvi simptomi izpostavljenosti vodnim tokovom so nerazložljiva utrujenost, zlasti zjutraj in čez dan, ter pogostejši glavoboli. Križanje poti teh sevanj lahko odkrije specifične vrste bolezni in skrite vzroke bolezni. Tu najdemo odgovor na to, kako so določeni ljudje huje zboleli, čeprav so živeli zdravo. Tovrstna sevanja postanejo patogena, kadar se na njih zadržujemo nad 4 ure, kar pa pomeni spanje (spalnica, otroška soba) ali delo (pisarna), zato tem položajem posvečamo več pozornosti.«

Meritve sevanj
Meritve sevanj

Slika 1 (Altera): Pri osebi B vidimo kombinacijo vseh vrst sevanj Hartmann, Curry in podzemni vodni tok. Težave pri tej osebi so lahko motnje spanja, tumor v možganskem predelu in motnje ščitnice.

Sevanje predstavlja geopatski stres za telo. Med spanjem se telo regenerira, popravlja, zdravi, kadar pa so ti pogoji onemogočeni – ne prihaja do obnove in imunski sistem ne odreagira kot bi moral, pogosto prihaja tudi do avtoimunih bolezni – brez znanega vzroka. Pogosti so tudi primeri denimo v Sloveniji, kjer je pojavnost rakavih obolenj večja kot drugje, celo v določeni ulici ljudje obolevajo za istim tipom bolezni.

POSLEDICE
Neugodne posledice sevanj so lahko glavoboli, brezvoljnost, neredni menstrualni cikli, težave z zanositvijo, spontani splavi, hitrejše staranje kože, lahko se pokažejo tudi alergije, prehladi, migrene, krvni strdki, kardiovaskularne težave ali celo maligne tvorbe. S kombinacijo tehničnih sevanj se naravna zemeljska sevanja še okrepijo.

TEHNIČNA ALI ELEKTROMAGNETNA SEVANJA (EMS)

Tehnična sevanja nastajajo zaradi valovanja električnega in magnetnega polja. »EMS je oblika energije, ki s svetlobno hitrostjo prehaja po prostoru. Ločimo ionizirano (rentgen) in neionizirano sevanje (povzročajo ga naprave na električno energijo),« pojasni Aleš Arh, Meritve Sevanj. »Slednje je za telo škodljivo. Kdaj je sevanja preveč, nam bo telo samo povedalo, nekateri to občutijo kot glavobol ob daljši uporabi mobilnega telefona, drugi kot tesnobo v bližini močnega magnetnega polja.« V zadnjem času so raziskave EMS že veliko povedala o vplivu električnega smoga na telo, a zaradi dolgoročnega vpliva svetovne zdravstvene organizacije še niso podale dokončne besede, zato velja načelo previdnosti. Zaskrbljujoča je predvsem gostota naprav, ki oddajajo EMS, zato so lahko slabo počutje, glavoboli, nenavadne tvorbe in možganski tumorji vse pogostejši.

PRED NAKUPOM PARCELE/HIŠE PREVERITE ZEMELJSKO IN EMS-SEVANJE

Pred gradnjo se lahko posvetujete z radiestezistom, ki opravi meritve sevanj ter opredeli, kam locirati hišo na parceli ter kje bo primernejše mesto za vrt ali rastlinjak. Ugotovite lahko tudi, ali so na vaši parceli prisotni vodni tokovi, ter kako in kje potekajo ostale mreže sevanj. Če ste že kupili hišo ali stanovanje, lahko z enostavnimi prilagoditvami pozicij nekaterih elementov, kot so postelja, sedežna garnitura, otroška soba ali delovni prostor, obremenilne pozicije spremenite v take, ki bodo pozitivno vplivale na vaše počutje.

Da bi se izognili EMS, izberite lokacije, ki niso v bližini transformatorjev in oddajnikov. Pri postavitvi hiše in inštalacije ter naprav upoštevajte dejstvo, da jakost sevanja pada s kvadratnim metrom razdalje, kar pomeni, da lahko z večjo oddaljenostjo od virov sevanja brez večjih stroškov zmanjšate njihov vpliv na zdravje in počutje. EMS lahko izmerite z osebnim dozimetrom, ki si ga lahko izposodite na Inštitutu za neionizirna sevanja in sami izmerite 24-urno izpostavljenost – tako boste videli, čemu se izogibati.

V IZOGIB ZEMELJSKEMU SEVANJU V STANOVANJU

Z radiestezijskim merjenjem zemeljskega sevanja boste pridobili napotke, kako in kam prestavili posteljo ali delovni prostor, da bo lega ugodnejša. Svetlin opozarja: »Mišljenje, da je položaj postelje sever (glava), jug (noge) najboljši, je zmotno, saj pozicija v Ljubljani ne more biti sevalno ista kot v Mariboru.« Če občutite, da vaše spanje ni optimalno, je smiselno opraviti radiestezijske meritve.

V IZOGIB EM SEVANJU V STANOVANJU

 • Elektroinštalacije izolirajte in jih namestite pod omet.
 • Brezžičnega usmerjevalnika, ojačevalnika wi-fi signala ali mobilne telefonije ne postavljajte v spalnico ali otroško sobo, svetuje Arh.
 • Wi-fi omrežje v pisarni in doma zamenjajte s kabli, ki skoraj ne sevajo.
 • Za luči, ki so na mizi oz. so vašemu telesu blizu, uporabite halogenske sijalke. Tudi okoli varčnih sijalk je povečano električno polje, zato jih locirajte vsaj 30 cm stran od vas oz. mest, kjer se običajno gibate.
 • V otroški sobi naj bo čim manj elektrike, njihova glava naj bo čim bolj oddaljena od vtičnic, varčnih ali neonskih žarnic. Otrok naj bo čim manj pri računalniku in TV-aparatu.
 • Elektronsko varuško uporabljajte le, kadar jo res potrebujete. V tem primeru jo postavite stran od otrokove glave.
 • Če boste izbrali indukcijsko kuhališče, uporabljajte temu namenjene posode, pri kuhanju pa jih namestite točno na sredino označenega predela, tako je magnetno polje manjše. Če nosečnica uporablja zadnje indukcijsko kuhališče namesto prednjega, prejme območje njenega trebuha vsaj 70 % manj sevanja, pojasni Arh.
 • Naprave izključite in jih ne puščajte v stanju pripravljenosti (»stand-by«).
 • Skrajšajte pogovore preko mobilnega telefona, strokovnjaki namreč opozarjajo, da se lahko kot posledica čez daljše časovno obdobje pojavi gliom, maligna vrsta raka na možganih.
 • Otrokom ne kupujte mobilnih telefonov, ker je otroška lobanja še občutljiva, mehka in tanka, zato je dostopnost sevanj na možgane toliko bolj učinkovita in nevarna.
 • Namestite slušalke na mobilni telefon, da boste držali telefon stran od glave.
 • Mobilnega telefona ne nosite v hlačnem žepu.
 • Ponoči mobitel izključite iz omrežja.
 • Pri nakupu mobilnega telefona izberite model z nizko vrednostjo SAR (angl. specific absorption rate), ki pove količino radiacije, ki jo je absorbiralo vaše telo, medtem ko telefon pošilja signal omrežju. Najbolje je, da izberete aparat s SAR vrednostjo pod 1,2 W/kg. Novejši aparati so še bolj primerni, saj imajo vrednost tudi pod 0,6 W/kg. SAR-vrednost posameznih aparatov lahko preverite na www.inis.si/index.php?id=38#.WM_sZ6Kmm70.
 • Prenosni računalnik in tablica imata na zadnji strani nameščene antene, zato naprave raje postavite na mizo, kot da bi jih imeli v naročju.

Viri: www.inis.si, www.radiestezija.si, radiestezija-meritve.si, www.meritvesevanj.si, www.altera.si, http://zasrce.si.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Roman Svetlin

Roman Svetlin

http://altera.si/

radiestezijsko svetovanje Altera

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here