Rešitve pri načrtovanju vrta

0
2960
Vrt
Vrt

Pogosto napake pri načrtovanju vrta naredimo že v samem začetku, ko ne premislimo dovolj natančno, kje bodo glavne aktivnosti na vrtu in kaj želimo z njim doseči.

Pogosto napake v načrtovanju vrta naredimo že v samem začetku, ko ne premislimo dovolj natančno, kje bodo glavne aktivnosti na vrtu in kaj želimo z njim doseči. Tako se nam lahko zgodi, da nimamo elektrike, vode, sredi igrišča za otroški nogomet stoji drevo in podobno. Kot drugo pa Loreta Vlahović, strokovnjakinja Kluba Gaia , navaja, da ljudje ne upoštevajo, da vrt zahteva čas za oskrbo, torej bo treba prilagoditi nekatere navade (npr. zgodnejše vstajanje za zalivanje, več časa za obdelavo ipd.).

Premišljeno načrtovanje in lokacija sta ključ do lepega vrta

Za načrtovanje vrta je najbolje posvetovati se s strokovnjaki za urejanje vrtov. Vedeti moramo, v kakšen namen bomo vrt uporabljali – zgolj gospodarsko (za pridelavo vrtnin in sadja) ali v namen, da bo naš vrt dejansko podaljšek notranjih bivalnih prostorov v naravo. Izbere naj se najbolj sončno lego, saj sonce ustvarja vitamine in minerale, živa meja naj bo čim bolj odmaknjena od vrta (tako bo manj težav s polži) in gozda (manjša možnost obiska divjadi), le v primeru vetrovne lege ali pa lege blizu ceste, pa naj se posadi gosto živo mejo, še svetuje Loreta Vlahović.

Katja Bleiweis Strgar, vodja vrtnega centra Pro Horto dodaja, da je treba z analizo obstoječega stanja, to je širše okolice, vrta in arhitekture hiše, ugotoviti danosti prostora. Ko imamo vse premišljeno, se lotimo druge faze, to je oblikovna zasnova vrta. Vedeti moramo, da je funkcionalen vrt lahko tudi lep. Prav iz tega razloga je funkciji treba vdahniti dušo, vrtu idejo. Vrt mora postati lep, privlačen, prijeten in enkraten, takšen, da nam bo všeč in se bomo v njem radi zadrževali. Podrobna izdelava načrtov in popisov je pomembna osnova za izračun investicije in seveda za izvedbo. V njih so količinsko in prostorsko zaobjeti vsi vrtni elementi: zemeljska, gradbena (oporni zidovi, tlaki, ograje …), tesarska (ute, mostovi, terase, pergole …), električna (vrtna razsvetljava …), vodovodna (bazeni, vodni motivi …) in druga obrtniška dela ter vrtnarska dela (fino zemeljsko planiranje, rastline, travni zvitki, trava, razni substrati …). Predvidena sta tudi način in intenzivnost oskrbe. Tako se izognemo nepotrebnim stroškom, predelavam, predvsem pa slabi volji in na koncu tudi slabemu videzu našega vrta.

Načrtovanje

  • Pozanimajte se o rastlinah samih (sajenje, obrezovanje, kje uspevajo, strupenost, končna velikost rastlin, hitrost in agresivnost rasti, kakšne žuželke oziroma živali privlačijo …);
  • pazite, kako posadite drevesa (pazite, da jih ne posadite preblizu skupaj, imejte v mislih, da bodo čez nekaj let večja; ob potke na vrtu posadite nižje rastline, rože ali pa grmičke, nikakor pa ne dreves, zaradi vej);
  • premislite o namenu vrta (bo ta za sprostitev, boste pridelovali lastno zelenjavo, se bodo na njem igrali otroci, bo vrt prebivališče domače živali ipd.);
  • izdelajte načrte in popise ter tako izračunajte stroške (ne pozabite na orodje za nego vrta, različna gnojila in pripomočke).

Ključne napake pri vrtu

Najpogosteje se pojavljajo pri izbiri rastlin in njihovem sajenju. Upoštevajte pravilni čas sajenja in setve vrtnin, prav tako sta kolobarjenje in dobrososedski odnosi vrtnin ključna za optimalno rast. Loreta Vlahović tu še svetuje, da naj bodo slabi sosedje oddaljeni najmanj za velikost korenin. Napaka je tudi, da izbrane rastline posadimo bodisi pregosto bodisi preredko oziroma na nepravilne lege v našem vrtu ali v nepravilno prst. »Tla za vrt morajo biti prepustna in zračna, z veliko organske snovi, da lahko potekajo prehranjevalni procesi, na razpolago pa morajo rastline imeti dovolj hranil.« Če se ne upošteva teh pogojev, zraven pa je še nepravilna in pomanjkljiva oskrba, vrt lahko postane breme in ne veselje. Pogosta napaka je nepoznavanje velikosti rastlin po petih, desetih letih rasti. Izziv se pojavlja tudi pri obrezovanju rastlin, ko te zrastejo in iz njih »priložnostni obrezovalci« naredijo »spačke«. Pogosto je tudi nepoznavanje rastnih pogojev rastlin. Tako recimo izberemo rastline, ki niso prilagojene našim razmeram in ne prezimijo.

Lepa trava – lep vrt

Katja Bleiweis Strgar pravi, da so za lepo vzdrževano trato potrebna redno zalivanje v sušnih mesecih, redna košnja trave, da morebitnemu plevelu onemogočimo da se razraste ter gnojenje. Na prvi pogled deluje košnja trave kot nekaj povsem enostavnega, vendar nam lahko vzame veliko časa ter povzroča veliko preglavic. Če imamo namreč večjo površino vrta in ga nismo načrtno uredili, imamo veliko ovir, ki nam dela ravno ne olajšajo. Pri košnji moramo upoštevati, da mora biti trata suha in da so rezila na kosilnici dovolj ostra. Pazimo tudi, da pokošeno travo zmeraj odstranimo (pod kupi sveže in vlažne pokošene trave, se lahko začne pojavljati plesen), če ne kosimo s kosilnicami, ki imajo košaro, in da v intenzivni rasti trato enkrat na mesec pregrabimo. Pri novo zasejani trati, je pomembno, da se pri prvi košnji (pri višini mlade trave okoli 7 cm) trave ne pokosi, temveč se s kosilnico poreže samo vršičke (kosilnico nastavite čim višje). Loreta Vlahović dodaja, da se sicer praviloma kosi na višini od 3 do 5 cm, v sušnih razmerah pa nekoliko višje, do 8 cm. Najbolj optimalno je, da se kosi tako, da se poreže največ tretjino višine trave.

Sodelujoči strokovnjaki:

Katja Bleiweis Strgar

Katja Bleiweis Strgar

http://www.pro-horto.si/

univ. dipl. inž. geol., vodja vrtnega centra Pro Horto

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.