Rekuperacija in vsakodnevno prezračevanje

0
2225
Rekuperacija

S primernim prezračevanjem do svežega zraka

Prezračevanje in rekuperacija: Če stanovanje ustrezno prezračite, ne prihaja do pojava slabega zraka v notranjosti, previsoke količine CO2, vlaga se ne nabira na vseh površinah in lahko preprečite pojav plesni. V zelo zatesnjenih stavbah ali na primer, če družina kupi stanovanje v bloku in zamenja okna, lahko okna tako močno tesnijo, da ne omogočajo izmenjave zraka. Zato priporočamo, da ob novogradnji ali pri obnovi stanovanja, poleg oken, uredite tudi prezračevanje – izmenjavo zraka.

Rekuperacija – lokalno prezračevanje

Obstajajo sistemi, namenjeni lokalnemu prezračevanju (sistem za rekuperacijo). Ob zamenjavi ali vgradnji oken lahko poleg okna namestite tudi sistem za izmenjavo zraka – pod oknom ali ob oknu. Ti sistemi omogočajo dovod svežega zraka, hkrati omogočajo izkoriščanje toplote iz zavrženega zraka. Namreč zrak, ki gre ven iz prostora ima okoli 20 oC. Če za prezračevanje uporabljate le okna, ko odprete okno, gre ven zrak, ki ima 20 oC, notri pa pride zrak z 0 oC in ga je treba še ogreti na sobno temperaturo. Medtem ko poleti pride v prostor zrak s 30 oC in ga je potrebno ohladiti na okoli 20 oC. Pri tem pa porabljate energijo. Sistem za rekuperacijo omogoča izmenjavo toplote – sveži zrak ogreje, tistega, ki gre ven pa ohladi (t. i. rekuperacija). Ob obnovi doma ali stanovanja predlagamo takšen sistem, saj je cenovno bolj dostopen, v primerjavi s centralnim sistemom za prezračevanje, za katerega je treba položiti kanala za izmenjavo zraka.

Centralni sistemi

Nove stavbe imajo v 90 % že vgrajene centralne sisteme za prezračevanje, ki omogočajo kontrolirano prezračevanje. Zajamejo sveži zrak, ki po razvodih potuje do dnevnih prostorov ali spalnic. Po drugi strani je speljan odvod zraka, ki je navadno v kopalnici ali kuhinji in ta zrak se vrne tja, ker imate napravo in odda toploto v centralni sistem. Da imate v prostorih sveži zrak, torej ni potrebno odpirati oken, ampak naprava stalno dovaja toliko zraka, kot je potrebno. 

Izbrati centralni ali lokalni sistem prezračevanja

V stanovanjih v blokih se pri obnovah vgrajujejo lokalni sistemi, saj za njihovo napeljavo ni treba razpeljati »kanalov« in so zato bistveno cenejši. Obstajajo sistemi, ki imajo prezračevalne sisteme integrirane nad ali ob oknih in se vgradijo ob menjavi oken.

Sodelujoči strokovnjaki:

izr. prof. dr. Uroš Stritih

Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here