Razporeditev prostorov in opreme

1
4482
Razporeditev prostorov
Razporeditev prostorov

Ena pomembnejših stvari, ki odločajo o tem, kako se bomo v svojem novem domovanju počutili, je razporeditev in notranja oprema prostorov. Zaradi tega vam bomo v sledečem prispevku predstavili osnovne in preproste ideje za opremo stanovanja ali hiše.

Ena pomembnejših stvari, ki odločajo o tem, kako se bomo v svojem novem domovanju počutili, je razporeditev in notranja oprema prostorov. Zaradi tega vam bomo v sledečem prispevku predstavili osnovne in preproste ideje za opremo stanovanja ali hiše. K sodelovanju smo povabili tudi strokovnjaka – arhitekta iz podjetja Atelje S iz Ljubljane, Matica Smoleja in Špelo Kokalj, ki sta nam razkrila marsikatero zanimivost na področju razporeditve in trendov.

Osrednji prostor – začetna postaja vsakega opremljanja

Z notranjim opremljanjem največkrat pričnemo kar v osrednjem prostoru oz. dnevni sobi. Strokovnjaka poudarjata, da klasične dnevne sobe, kot smo jo bili v preteklosti vajeni, že davno ni več. Danes se namreč pojavlja težnja k medsebojni povezanosti vseh prostorov, ki na ta način tvorijo celoto. Trenutno je opaziti t. i. trend kontrastov, kar pomeni, da lahko na primer kombiniramo vidni beton z lesom ali pa minimalizem z baročnimi detajli. Pri opremljanju tako dnevne sobe kot tudi ostalih prostorov, pa moramo paziti na zagotavljanje zadostne količine naravne svetlobe, ki je še kako pomembna za prijetno bivanje. S pomočjo moderne tehnologije imamo lahko v stenah večje odprtine, vendar strokovnjaka opažata, da imajo ljudje še vedno zadržke pred velikimi steklenimi površinami. Svetloba je pomemben dejavnik tudi pri postavitvi televizijskega sprejemnika. Ta mora biti postavljen tako, da svetloba, ki prihaja iz oken, ne moti slike na ekranu. To pa lahko denimo dosežemo tudi s primernim senčenjem. Poleg tega je Matic Smolej prepričan, da televizija vsekakor ne spada v spalnico, kot je danes priljubljeno, temveč v bivalne prostore. Velikost zaslona narekuje tudi oddaljenost televizijskega sprejemnika od naših oči. Večji kot je torej zaslon, dlje mora biti postavljen na primer kavč oziroma zofa, iz katere ga bomo gledali. Kje v določenem prostoru pa bo sama televizija postavljena, je pravzaprav popolnoma poljubno. Z razvojem tehnologije so postali naši sprejemniki namreč nadvse tanki in lahki, kar omogoča postavitev na skorajda katerokoli steno v stanovanju. Lahko ga denimo postavimo v omaro z drsnimi vrati in jo uporabljamo le po potrebi, lahko pa ga razstavimo na prazni beli steni in ga kot sinonim za oblikovalski ter tehnološki dosežek osvetlimo z led diodami.

V dnevno sobo ali kateri drugi prostor v stanovanju oziroma hiši lahko postavimo tudi kamin, ki »predstavlja tako funkcionalni kot tudi dekorativni element v določeni sobi,« pove Špela Kokalj. Pri tem je pomembno vedeti, da je zelo pomembna tudi okolica kamina in način, na katerega se vključuje v ostalo opremo – ob njem lahko ležimo, ga gledamo, se ob njem grejemo, lahko pa je tudi povezovalni element med prostori in se skozenj celo vidi.

Tudi drugi prostori pripomorejo k boljši celoti

Kuhinja in jedilnica sta zelo pomembni za vsako gospodinjstvo. Kot pravita strokovnjaka, ima vsak posameznik svoje kuhinjske navade, čemur moramo prilagoditi tudi razporeditev posameznih elementov. Da bi pri dejavnostih v kuhinji porabili čim manj energije, pa je priporočljivo uporabljati aparate razreda A+++, ki so energijsko najbolj varčni. V kopalnici preživimo kar nekaj časa, zato jo aktivno vključimo v celoto naših prostorov. Špela Kokalj predlaga: »Kopalnica lahko postane del spalnice in je fizično ločena le s stekleno steno, medtem ko lahko WC lociramo na drugo, nevidno lokacijo, in tako ločimo dva popolnoma nasprotna dela kopalnice – umazanega in čistega.«

Tudi postavitev in oprema spalnice je stvar želja in okusov. Najprimernejša je sicer postavitev spalnice na vzhodno stran neba, saj, kot pravi Matic Smolej, »ni nič lepšega kot zbuditi se s sončnim vzhodom. Ležišče si vsak posameznik izbere glede na spalne navade«.

Marsikdo potrebuje v svojem stanovanju ali hiši tudi delovni kotiček oziroma kabinet, v katerem lahko ureja stvari za službo, šolo in ostale obveznosti. Matic Smolej in Špela Kokalj pravita, da v primeru, da nimamo prostorske stiske, postavimo računalnik v posebno sobo oziroma kabinet. Priporočljivo je tudi, da to sobo opremimo s svojimi najljubšimi stvarmi, ki nam dajejo občutek udobja in domačnosti.

Oprema naj služi stanovalcem

Za zaključek naša strokovnjaka pravita, da naj »oprema stanovanja služi dejanskim potrebam stanovalcev in času, v katerem ga bodo uporabljali,« torej moramo imeti v mislih bližnjo prihodnost od treh do petih let. Zavedati se moramo, da stanovanje oziroma hiša, v kateri smo živeli s svojimi starši, morda ni več primerna za nas in našo novo družino. Zato je pomembno, da si svoje novo domovanje zamislimo in opremimo po svojih željah in potrebah ter pri tem uporabimo svojo domišljijo, tudi če gre za ideje, ki se drugim morda zdijo nerazumljive, pa naj bo to gugalnica sredi dnevne sobe, banja v spalnici ali kamin v kopalnici. Vsi prostori naj predstavljajo posamezne dele ene zgodbe, v kateri z veseljem živite in jo s ponosom poimenujete »moj dom«.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

1 komentar

  1. Pozdravljeni, članek mi je všeč, bi pa kot dolgoletni svetovalec pri notranji opremi pridal, da se sicer osrednji prostor res nahaja v dnevnih prostorih, kljub vsemu pa se pogosto prvi obraz prepozna po tem, ko vstopimo v stanovanje oz. hišo. Zato ni malokrat pomembno kako je opremljena tudi predsoba. Ne samo zaradi drugih, temveč tudi zaradi nas samih. Vstop v prijetno, svetlo in prostorno predsobo, sigurno napolni z drugačno energijo, kot vstop v temačen in dolg ter ozek hodnik. LP Matija

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here