Prvi vtis o domu – vhodna in garažna vrata

0
376

Prve informacije glede možnih velikosti vrat in načina vgradnje, če je le mogoče, pridobite že pred začetkom gradnje ali prenove doma oz. garaže. Tako bodo izvajalci lahko pripravil optimalno vgradno odprtino, vi pa se izognili morebitnim dodatnim stroškom. Standardne velikosti vhodnih in garažnih vrat so cenejše kot vrata izven standardnih velikosti. Nova garažna vrata pa lahko ponudniki tudi popolnoma prilagodijo vašim željam in zahtevam že pripravljenih odprtin.

4 najpogostejši materiali notranjih in zunanjih vrat

  1. Najcenejši material notranjih in zunanjih vrat je PVC, ki je zelo obstojen in enostaven za vzdrževanje. Odporen je proti UV sevanju, temperaturnim nihanjem in vlagi. Pri PVC vratih se lahko odločite za izgled imitacije lesa.
  2. Srednji cenovni razred predstavljajo lesena vrata. Vrata iz naravnega materiala, lesa, dosegajo boljšo zvočno in toplotno izolacijo, kot vrata iz PVC. Lesena vrata so vsestranska in pričarajo občutek domačnosti. Med materiali izbirate med masivnim lesom (vrata bodo dražja, a energetsko bolj učinkovita) ali izberete vrata iz barvnega iverala. Zunanja vrata so pogosto izvedena v kombinaciji z aluminijem. Pri slednjih bodite pozorni na zvočne in izolativne vrednosti. Zaščito nudi ustrezen premaz za les, ki naj bo na vodni osnovi, saj je prijaznejši do zdravja in okolja, se hitro suši in nima neprijetnega vonja
  3. V primerjavi z lesenimi in PVC vrati, vrata iz aluminija sodijo v višji cenovni razred in se uporabljajo predvsem za zunanja vrata. Ta ne potrebujejo posebne zaščite s premazi, niti dodatno vzdrževanje.
  4. Vrata iz kovine izberejo investitorji največkrat za zunanja vrata, za garaže, shrambe, kotlovnice, predvsem tam, kjer les ne pride v poštev (zelo vlažni prostori). So trajna in varna, ne razpokajo in zvijejo, v primeru vdolbin pa se jih lahko popravi.

Kaj vpliva na ceno

Vhodna vrata: so lahko eno- ali dvo-krilna. Dodate jim lahko elemente poljubnih velikosti, skozi katere prehaja svetloba. Med dodatke sodijo odkapna letev, varnostni vložek, ročaji, stekleni elementi. Z domofonom povežete sodobno elektronsko zaklepanje. Med zunanjimi vrati so v trendu lesena vrata, ali aluminijasta vrata s črnim prekrivnim steklom ter vrata z nevidnimi podboji.

Pri ponudbi bodite pozorni na demontažo in odvoz starih vrat ter montažo novih vrat, saj pri večini ponudnikov osnovna cena teh storitev ne vključuje.

Garažna vrata: Poleg barve, strukture površine in dizajna pri izbiri ne pozabite tudi na ustrezno toplotno izolacijo vrat in ustrezen motorni pogon. Pri garažnih vratih je možno izbirati med različnimi dodatki, kot sta kodno tipkalo (šifrator) ali čitalec prstnega odtisa, ki omogočata odpiranje garažnih vrat, in rešitev pametnega doma, ki omogočajo upravljanje z garažnimi vrati na daljavo preko aplikacije na pametnem telefonu. Če garaža nima direktnega vhoda v hišo, razmislite o garažnih vratih z vgrajenimi vrati. Tako imenovana »vrata za osebni prehod« so priročna, ker vam garažnih vrat ni treba vsakokrat v celoti odpreti. Za zmanjšanje nevarnosti spotikanja naj bo osebni prehod opremljen z minimalnim pragom.

Pri ponudnikih se pozanimajte o garažnih vratih z odprtino za zračenje oz. kroženje zraka, pri tem ne odprete garažnih vrat, temveč prezračevanje poteka z nagibom zgornje lamele, medtem ko spodnja lamela vrat ostane na tleh, zaprta. Poleg učinkovitega zračenja prostora s tem sistemom preprečite, da bi listje, umazanija ali živali prišle v notranjost garaže.

Na ceno garažnih vrat v osnovi vplivata izbrani tip vrat (na primer sekcijska, enokrilna dvižna ali rolo vrata) in njihova velikost. Drugi dejavniki so izbira površine garažnih vrat, barve, motiva in izbira motornega pogona.

Tesnjenje & energetska varčnost vrat

Vrata z dvojnim tesnjenjem dobro zadržujejo temperaturo in poskrbijo za zvočno izolativnost. Vrata v prostorih, ki niso opremljeni z vetrolovom (vhod in tudi izhodna vrata na teraso ali vrt), je priporočljivo dodatno izolirati. Toplotne izgube zmanjšate z namestitvijo vetrolova, katerega namen je zmanjšanje izmenjave zraka pri odpiranju vrat. Pri vhodnih vratih stanovanjskih stavb same energetske izgube niso tako velike.

Dobra zvočna in toplotna izolacija se odražata v tesnjenju vrat. Ustrezna tesnitev (priporoča se dvojno gumijasto tesnjenje) in pravilna vgradnja vrat imata pomembno vlogo pri zvočni izolaciji. Tesnila so lahko samolepilna, plastična, gumijasta, krtačna ali silikonska. Slednja so med bolj odpornimi in tudi vrata manj spreminjajo obliko. Hkrati nudijo učinkovito zaščito pred prepihom, vročino, mrazom, hrupom, prahom, vonjavami, rosenjem stekel in vdorom dežja.

Ključne karakteristike pri pridobivanju toplotne izolacije so debelina okvirja, krila in polnila. Na izolacijo vpliva tudi število tesnil med krilom in podbojem. Če vrata ne tesnijo dovolj, ali pri starejših vratih, to lahko privede do ukrivljanja vrata oz. da se na nekaterih delih ne zaprejo popolnoma. Z naknadnim tesnjenjem, ki ga opravi strokovnjak, lahko to na nekaterih mestih izboljšate.

Sodelujoči strokovnjaki:

Maja Rakoš

Hörmann Slovenija, d.o.o.

mag. diz. Petra Kocjančič

Fakulteta za dizajn, Univerza na Primorskem Akademija za vseživljenjsko učenje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here