Prostorske rešitve v (manjših) stanovanjih

0
5196
Foto arhiv QLEXA
Foto arhiv QLEXA

Življenje se nenehno spreminja, različna življenjska obdobja in situacije spreminjajo naše interese ter navade, kar se posledično močno odraža tudi v naših bivanjskih potrebah. Predvsem, kadar se povečajo potrebe po dodatni bivalni površini, se marsikdo znajde v zagati. Predstavljamo nekaj rešitev, kako obstoječ prostor urediti v več-funkcijski.

Soba v sobi

Foto arhiv QLEXA
Foto arhiv QLEXA

Kadar se, zaradi povečanja števila družinskih članov, pojavi potreba po dodatnem prostoru, lahko večje prostore razdelite na manjše ali umestite manjši prostor v drugega. V dnevnem prostoru npr. uredite dodatno spalnico za starša, medtem ko spalnico za novega člana preuredite v otroško sobo. V primeru, da se družina poveča še za enega člana, lahko v sobo umestite pograd in s tem pridobite še eno dodatno ležišče.

HTML Code here

Stene prostora v prostoru naj bodo montažne, v kombinaciji z drsnimi vrati. Idealno je, če so drsna vrata dvojna in pravokotna druga na drugo, saj tako odpirate »kot« in prostor povezujete z ostalim prostorom. Tako bo spalnica čez dan služila, kot počivalnica, združena z dnevnim prostorom. Vrata naj bodo vsaj delno steklena in z vgrajeno zračno rešetko.

Delovni kotiček

Tovrsten dodatni prostor združen z dnevnim prostorom, je odlična rešitev, če imate željo po dodatnem delovnem kotičku, mini ateljeju ali domači pisarni.

Foto arhiv QLEXA

V primeru, da razpolagate z manjšim prostorom, delovni kotiček uredite tako, da je čim bolj funkcionalen in navsezadnje estetski. Praktična je, na steno fiksirana konzolna miza z dodatnim prostorom v globini mize, kjer so skriti priključki ter predali za osnovne pisarniške potrebščine, saj tako z nogami v spodnjem delu ne omejujete prostora. Steno nad delovnim pultom, lahko po potrebi opremite s knjižnimi policami ali nanjo namestite luč, ki bo služila, kot dodaten vir svetlobe in dekorativni element.

Kopalnica

Foto arhiv QLEXA
Foto arhiv QLEXA

Kopalnice v stanovanjih so, če le ne gre za prestižnejša, po večini majhne, kar pomeni, da za maksimalen izkoristek izkoristite višino. Poleg tlorisne površine razpolagate z višinskim prostorom v pasu od cca +180 cm do stropa, globina pa je največ 45 cm od stene. Običajno lahko ta del uporabite za umestitev plitkih visečih omaric, ki so idealne za shranjevanje brisač.

Urejen prostor bo zagotovo deloval elegantnejše in prostornejše, zato zaprite pralni stroj v omaro, ki bo poleg zračne reže imela tudi prostor za shranjevanje pralnih sredstev, iz zunanje strani lahko uredite še nišo za odlaganje ali toaletni papir.

Nišo, ki je nastala zaradi zidca z vgrajenim kotličkom, izkoristite za plitko omaro, kjer so skrite vtičnice in dodaten prostor za kozmetiko, ogledalo med omaricama bo optično povečalo prostor.

Večnamenska garderobna omara

Foto arhiv QLEXA

V stanovanjih, kjer nimate dodatnega prostora za shranjevanje, postavite veliko omaro, ki bo služila kot dodaten prostor. Na primer del hodnika v celoti zaprite in s tem pridobite globok prostor za omaro s policami in obešali, v katerega lahko stopite. Tako imate poleg prostora za ne-sezonsko garderobo, tudi prostor za metle, čistila, sesalec, stenske obešalnike in podobno. Učinek stene sredi hodnika izničite z namestitvijo ogledal na zunanja krila omare.

Iluzija dvojnosti

Foto arhiv QLEXA

Ogledalo v stanovanju, kot element, nima samo funkcije preslikati podobo opazovalca. Spretno umeščena ogledala v prostoru namreč pričarajo iluzijo dvojnosti. Z namestitvijo boste dosegli učinek prostornejšega in večjega stanovanja, saj se bo prostor nasproti v celoti preslikal in s tem optično povečal.

Foto arhiv QLEXA

Kadar se lotevate preureditve, reorganizacije stanovanja, se je lotevajte z mislijo na dejstvo, da dobra ideja in premišljeno razdelan načrt prihranita marsikakšen zaplet ter s tem pogojene dodatne stroške. Ne samo to, z nasvetom dobrega strokovnjaka, ki se zaveda, kako zelo pomembno je, da se v svojem domu počutimo dobro, bo rezultat optimalen, tako z vidika funkcionalnosti kot ekonomičnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alja Košir

Alja Košir, mag. inž. arh.

Samozaposlena v kulturi

Aleksandra S. Sadar

Aleksandra S. Sadar

OLEXA arhitektura – oblikovanje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here