Primerno dimenzionirana stopnišča

0
134
Primerno dimenzionirana stopnišča
Stopnišče

Pri načrtovanju stopnic je bistveno, da so le te primerno dimenzionirana stopnišča ter udobne za hojo in prilagojene uporabniku, torej dovolj široke in primerno strme. Za zunanja stopnišča velja, da so načeloma bolj položna od notranjih.

Primerno dimenzionirana stopnišča

Pri izbiri vzemite v obzir, kdo bo uporabnik stopnišča, kako pogosta bo uporaba ter kaj boste prenašali po stopnicah. Na podlagi teh ugotovitev se določijo dimenzije in oblika stopnišča. V primeru starejših uporabnikov je koristen vsaj en podest v sredini stopnišča ter ustrezno držalo/ograja. Ena izmed najpogostejših napak je neustrezna umestitev in dimenzija stopnišča, ki ne dopušča ustrezne ograje, transporta, posledično pa so take stopnice neprimerne za uporabo predvsem za mlajše otroke in seniorje.

Načrtovanje stopnic

Pri strmini stopnic se upošteva Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj, ki narekuje maksimalno višino stopnic 18,5 cm, minimalno globino pa 26 cm.

Optimalna višina stopnic v stanovanjskih hišah oz. znotraj stanovanj je 17–18 cm, globina pa 28–29 cm.

Izračun načrtovanja stopnic:

  • Izmeri oz. določi se bruto etažno višino,
  • deli se jo z želeno višino stopnice (na primer 17,5 cm), da se dobi število stopnic,
  • bruto etažno višino se nato deli s številom stopnic ter tako določi končno višino stopnice,
  • za izračun globine pa se uporabi formulo 63* – (2 x višina stopnice).

*63 je povprečna dolžina koraka človeka.

Ponazorjeno na primeru:

  • bruto etažna višina, torej višina od tlaka pritličja do prve etaže je 3 m,
  • želena višina stopnice 17,5 cm,
  • 300 cm : 17,5 cm = 17,14; zaokrožimo na celo številko, kar pomeni 17 višin stopnic,
  • 300 cm : 17 = 17,6 cm (zaokrožimo na 17,5 cm),
  • Globina stopnic = 63 – 2 x 17,5 cm = 28

Materiali za primerno dimenzionirana stopnišča

Stopnišča so izdelana iz štirih vrst materialov: lesene, betonske, kovinske ali kombinirane (npr. lesene stopnice in kovinska ograja). Kar se tiče konstrukcijskih materialov, sta pri notranjih stopniščih najpogosteje uporabljena armirani beton ali les, pri čemer so pohodne ploskve največkrat lesene. Izbrani les stopnic naj se stilsko ujema s prostori, ki jih stopnice povezujejo. Pri zunanjih se najpogosteje uporabljata armirani beton ali kovina, pri čemer so pohodne ploskve največkrat oblečene v protizdrsno keramiko, ter tudi v kamen in terraco. Nekateri položijo lesene plošče na zaklop (klik deske), okoli pa položijo kamenje ali zeleno umetno travo.

Trendi stopnišč

Investitorji se pri novogradnjah najpogosteje odločajo za dvoramne stopnice s podestom (simetrične ali nesimetrične; podest služi 180⁰ spremembi smeri stopnic oz. gibanj), če prostor tega ne omogoča pa za polkrožne ali spiralne stopnice. Razlog je čim racionalnejša tlorisna razporeditev. Estetsko najprivlačnejše so enoramne stopnice (stopnice, ki potekajo v neprekinjeni ravni liniji), ki so z ene strani odprte proti prostoru ali odprte širše polkrožne oz. okrogle stopnice. Zadnje zavzamejo precej prostora, zato se jih umešča le na večje tlorise. Svojevrsten trend predstavljajo tudi samonosne ali konzolne stopnice, ki so pritrjene na skrito konzolo pod konstrukcijo. S svojo obliko lahko doprinesejo prostoru sodoben videz.

Prijetna, a funkcionalna osvetlitev primerno dimenzionirana stopnišča

Stopnišča, za katere je v zadnjem obdobju značilen minimalizem, nimajo več zgolj funkcionalne vloge, zato zasledimo številne oblikovne elemente. Slednji niso več zgolj pri ograjah, za katere je značilen izčiščen moderen videz, pa naj si bo ograja steklena, lesena ali kovinska. Kot pomemben dekorativni element je na stopniščih vse bolj zanimiva osvetlitev (z LED trakovi, barvnimi snopi, reflektorji, v steni ali v nišah). Ta mora zadostiti potrebi po varni hoji, še posebej prva in zadnja stopnica morata biti najvidnejši, kar lahko dosežete z LED trakovi ali reflektorji, ki jih umestite na steno ob stopnišču, LED trakove pa  na ograjo ali pod posamezno stopnico. Svetloba na stopnišču naj bi razmejila razkorak med prostoroma, zato naj bo moč razsvetljave enaka kot v drugih prostorih. Direktna svetloba (ne zaslepljujoča) naj bo, kljub popularni indirektni svetlobi, v ospredju. Z nežnejšo razsvetlitvijo pa dosežete prijetnejše vzdušje in elegantnejši videz. Svetila lahko povežete v senzorsko zaznavanje, ki ga vključite že v načrtovanje razvodov električne napeljave.

Ideje za izkoriščanje prostora pod stopnicami

Predvsem v domovih z manjšim tlorisom, se s koriščenjem prostora pod stopnicami, pridobiva na izkoristku prostora. Na primer pod stopnišče umestite pralnico, ki jo zaprete z vrati, ali morda toaleto za goste. Prostor lahko izkoristite kot dodatne shranjevalne površine, garderobni prostor, ali kot bralno nišo z udobnim sedežem in malo domačo knjižnico. Lahko postane galerijska stena, pod njo pa umestite še različne dekorativne elemente (vaze, fotografije, geometrijske figure). V ta del doma morda umestite prikupen otroški igralni kotiček, da igrače ne bodo raztresene po stanovanju, ali uredite v njem domačo pisarno. Morda ste ljubitelj priprave koktajlov, umestite pod stopnice bar, ali naj vam služi kot vinska ‘klet’ oz. regal.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here