Primerjava sistemov mehanskega prezračevanja

0
5953

Mehansko prezračevanje z rekuperacijo se je razvilo zaradi želje po varčevanju z energijo, vendar je način prezračevanja sedaj v ospredju zaradi zdravstvenih standardov.

Lokalno prezračevanje

Vrsta napeljave

Ena enota nameščena na zid, skoznjo se dovaja svež zrak, sočasno pa deluje tudi odvod izrabljenega zraka. Lokalno prezračevanje z rekuperatorjem – naprava, ki se vrti v eno in drugo stran ter izmenjevalec toplote. Izrabljen izčrpan zrak iz sobe, teče skozi izmenjevalce toplote in tako ogreje hladen vstopni zrak. Takšno prezračevanje z uporabo rekuperatorja je namenjeno za eno sobo.

Število/vrsta enote

Gre za prezračevanje posameznih prostorov z eno enoto. Lahko se jih uporabi za prezračevanje dveh prostorov (npr. kuhinje in dnevne sobe), saj imajo nekateri aparati možnost priključka cevne povezave.

Toplotni izkoristek

Najbolje so izkoriščeni pri prezračevanje prostorov, ki se ne uporabljajo pogosto in v katerih hrup ni moteč. Izkoristek pri izmenjavi zraka je dober, a je težko v tokokrog zajeti sanitarne prostore in kuhinjo.  

Novogradnja ali obnova

Lokalni prezračevalni sistem lahko vgradite v katerikoli fazi gradnje, tudi če v stanovanju ali hiši že stanujete. Za njihovo napeljavo ni treba razpeljati kanalov. Z njimi ne pokrijemo sanitarnih prostorov, moteč je tudi izgled in hrup v nočnem času. Strošek investicije ni majhen, okoli 1.000 € za vsako sobo.

Decentralno prezračevanje

Vrsta napeljave

Možni so različni sistemi prezračevanja: sistem z rekuperacijo, higrosenzibilni sistem, hibridni sistem (kombinirane prezračevalne enote z ali brez rekuperacije). Nima cevne napeljave, v sobah so nameščeni lokalni rekuperatorji – delujejo v parih: zračni tok teče okoli eno minuto v eni smeri in potem se zračni tok zamenja v drugo smer. Keramično jedro se eno minuto ohlaja, eno minuto pa ogreva. Zrak se meša po prostorih, izmenjava zraka ni ugodna, stopnja rekuperacije je zelo nizka. V sanitarnih prostorih so le odvodni ventilatorji, brez rekuperacije.

Število/vrsta enote

Sistem sestavlja več parov enot – vsak par regulira ena krmilna enota. Pri pravilno projektiranih sistemih, bi morala vsaka soba imeti dve enoti, kar bi bilo zelo drago. Zato običajno nameščajo naprave v različnih prostorih, zaradi česar pa pride do mešanja zraka in širjenja vonjav.

Toplotni izkoristek

Toplotni izkoristek posamezne enote je polovičen glede na centralni sistem, ker pa v ta sistem ne moremo zajeti odvodov zraka iz sanitarnih prostorov, je končni sistemski toplotni izkoristek slabši, nekje med 30–40 %.

Novogradnja ali obnova

Decentralni prezračevalni sistem lahko vgradite v katerikoli fazi gradnje, tudi če v stanovanju ali hiši že stanujete. Če je sistem pravilno načrtovan (2 enoti na eno sobo) je dražji od centralnega sistema. Običajno se vgradi premalo enot zato je cenovno ugoden, ne rešuje pa rekuperacije odvodov iz sanitarnih prostorov in problema mešanja zraka med sobami.

Centralno prezračevanje

Vrsta napeljave

Vsebuje centralni aparat, ki dovaja in odvaja zrak, običajno je to v kurilnici ali kletnih prostorih, po prostorih v hiši pa so napeljani vodi, preko katerih se dovaja svež zrak v bivalne prostore in odvaja izrabljen zrak iz servisnih prostorov.

Da lahko zrak kroži po stanovanju, morajo vrata imeti pod njimi rešetke, špranjo ali pa biti nekoliko dvignjena od tal. 

Rekuperatorska enota omogoči, da se v zimskih mesecih hladen svež zrak ogreje, preden vstopi v prostor. V poletnih mesecih pa v prostor ne vstopi pregret zrak, ampak hladnejši. 

Število/vrsta enote

Do enega centralnega rekuperatorja je speljan dovod zraka od zunaj. Iz njega izstopajo cevi za dovod svežega zraka v prostore, vstopajo pa cevi za odvod »izrabljenega« zraka. Vse cevi naj bodo znotraj toplotnega ovoja stavbe (razen cevi za vstopni zunanji zrak v rekuperator). Cevi za izrabljen zrak, ki vodijo iz rekuperatorja ven, lahko potekajo po zunanji strani stavbe, če fasada še ni narejena. Cevi iz rekuperatorja, ki dovajajo svež predgret zrak v prostore, pa naj ne bi bile speljane po zunanji strani  stavbe, razen če so dobro toplotno izolirane, ker se bo sicer v njih zrak pozimi ohladil, preden bo vpihan v prostore. Slednje so tako najpogosteje pod tlaki ali spuščenim stropom.

Toplotni izkoristek

zkoristki najboljših centralnih naprav so lahko zelo visoki, preko 90 %, po metodi za pasivne hiše. Naprave z vračanjem vlage (entalpijske) imajo po metodi DIN 4719 toplotni izkoristek tudi do 100 %, saj izkoristijo odpadno toploto kondenzata.  

Novogradnja ali obnova

Za centralizirani sistem se odločite že pred gradnjo, tako bodo stroški nekoliko nižji, kot če se odločite za sistem pri prenovi stanovanja ali hiše. Pri prenovi se zanj odločite, če načrtujete celovito energetsko prenovo. Glede na učinek je takšen sistem lahko najcenejši. Stane med 5.000–8.000 €, zanj pa lahko pridobite subvencijo v višini 20–30 %. 

Higrosenzibilno prezračevanje

Vrsta napeljave

Odvodni ventilatorji – 1 kos na 2 osebi. V vsaki sobi 1 rozeta – vgrajena nad ali v okenski okvir. 

Število/vrsta enote

Zrak se dovaja preko okenskih ali stenskih higrosenzibilnih rozet. Odvod zraka je v sanitarnih prostorih.

Toplotni izkoristek

Ni rekuperacije. 

Novogradnja ali obnova

Samo sanacije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Carmen Hladnik Prosenc

Carmen Hladnik Prosenc

energetska svetovalka, ENSVET pisarna v Trbovljah

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here